Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja wszczepienia zastawki a powrót do sportu

Gość Gosia

Rekomendowane odpowiedzi

Mój mąż ma mieć wszczepioną sztuczną zastawkę. Martwi się czy będzie mógł jeszcze po operacji pływać na windsurfingu. Bardzo was proszę, jeżeli ktoś z was ma jakieś własne doświadczenia o informacje. Bardzo chciałabym powiedzieć mu, że to będzie możliwe. Dziękuję.
Gość stracatella
Miałam inny wprawdzie zabieg na sercu, ale z tego co wiem po większości zabiegów należy stosować środki rozrzedzajace krew. Ja brałam Plavix i Polocard - lekarze zabronili sportów w tym okresie ze względu na ryzyko złamań czy uderzeń = wylew wewnętrzny. Sporty i ich rodzaj oraz intensywność należy bezwzględnie omówić z lekarzem prowadzącym. pozdrawiam
Operacje wymiany zastawki aorty mialem przeprowadzona w lutym w Londynie. Jedynym mankamentem tej operacji jest zawieranie lekow na krzepliwosc.Dosyc szybko wrocilem do normalnosci i wysilku fizycznego zwiazanego z moja praca. Moi kardiolodzy nie obawiaja sie tak bardzo o moje sercy czy wysilek fizyczny, jak o urazy zewnetrzne zwlaszcza glowa.Na pytanie czy bede mogl uprawiac narciarstwo nie dostalem odpowiedzi negatywnej ale pouczyli mnie o ryzyku wypadku przy uprawianiu tego sportu i problemu wylewu krwi przy stuknieciu glowka w drzewo..Jak krew wolniej krzepnie to trudniej zatrzymac krwawienie. Wiec maz moze uprawiac windserfing ale na wlasne ryzyko.Uwaga na zagiel gdzie leci i na innych serferow.Sorry za pisownie ale nie mam polskich znakow.Glowa do gory nie ma tragedii.Najgorsze pierwsze tygodnie po operacji.
Dziękuję Rafał, Fajnie, że się odezwałeś pozytywnie. Proszę napisz mi jak możesz jak najwięcej o swojej operacji i o tym jak się czułeś po. Może powiesz mi, co było najgorsze albo gdzie ( twoim zdaniem) druga bliska osoba może najwięcej pomóc. Bardzo Ci dziękuję. :) Czy też miałeś rozcinany mostek?
Gość czerstwylos
Witam Gosia ja jestem 40 dni po zabiegu Tu możesz poczytać moje wypowiedzi http://forum.kardiolo.pl/temat3790.htm A jak masz ochotę pogadać to znajdziesz mnie na Gadu gadu 8556715 Powiem że operacja zmieniła wszystko na lepsze : - wzrok - słuch - węch - smak - dotyk Wszystko jest doskonale ukrwione i funkcjonuje znacznie lepiej niż przed operacją, tego nie da się opisać - jest super Warto było się poddać operacji A co do sportu to jak chce Twój mąż go uprawiać skoro jest chory i nie wiadomo ile jego serce jeszcze zniesie tego jego sportu. Myślę że czas się dobrze zastanowić nim będzie zapuźno Pozdrawiam i życzę powodzenia A wszystkim co mają zastawki miłego tykania
Witam, mam takie pytanie po jakim czasie będę mógł wrócić do treningów w klubie piłkarskim|? Otóż za niecałe 2 tyg mam mieć wszczepioną zastawkę do serca.... Mam 16 lat, nie wyobrażam sobie życia bez sportu.... Po jakim czasie będę mógł wrócić do sportu... Może chaotycznie piszę ale jak pisałem mam 16 lat i szczerzę boje się tej operacji... Proszę odpisywać tutaj lub na gadu 6601339...
Gość Pindzia

Ja tez to przeszlam I nie obawiaj sie ze wiele sie zmieni Twoje zycie .Tylko przez jakis czas po operacji okolo 5 miesiecy ,musi sie zrosnac klatka piersiowa I wszystko dochodzi do normy ,prowadzisz normalne zycie a co do powrotu do sportu tez napewno ,bo sport I gimnastykka dobrze wplywa na zdrowie I na serce.Wiec jak najszybciej podejmij decyzje by nie bylo za pozno I milego tykania ,ktore bedzie zawsze slychac .