Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ryzyko niedomykalności zastawki mitralnej i tójdzielnej

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może ktoś mi powiedzieć co to znaczy niedomykalność zastawki mitralnej i trójdzielnej i czym to grozi ,ponieważ nie dawno dowiedziałam się ze mam to coś,i troszkę mnie to niepokoi .Mam 31 lat moje objawy to szybkie meczenie się przy wykonywaniu prac domowych,mroczki przed oczyma i bóle w okolicy serca.Miałam robione EKG i pani doktor stwierdziła ,ze wyszło mi jak u starszej kobiety potem echokardiografie i stąd wiem ze mam niedomykalność zastawek.Proszę o odp.
Tez mam niedomykalnośc zastawki mitralnej i trójdzielnej ale w stopniu niewielkim Objawy to arytmia ( nierównomierne bicie serca), czasami tetno 110 i płytki oddech. Lekarz przepisał mi betaloc i jest lepiej ale nadal to czuje. Czekam teraz na Holtera wiec nic wiecej sama nie wiem
Niedomykalność zastawek może byc zarówno przyczyną jak i skutkiem (np. mitralna - zespół Barlowa, lub skutek nadciśnienia tętniczego). Masz niedomykalność zastawki trójdzielnej (miedzy prawą komorą i prawym przedsionkiem) i mitralnej (między lewą komorą i przedsionkiem), nie napisałaś jak poważna jest to wada stopień od I do IV (stopień III/IV to już poważna wada wymagajaca zwykle interwencji chirurgicznej), ani czy zmienione są jamy serca. Jeżeli EKG nie było poprawne to być może masz jekieś zaburzenia rytmu, a niedomykalności nie są bardzo istotne? Na podstawie twojego wpisu nic nie wiadomo, ale jesteś po opieką kardiologa wiec on/a na pewno udzieli ci informacji.
Dziękuję za odp. o tym ,ze mam niedomykalność zastawki trójdzielnej i mitralnej dowiedziałam się w szpitalu przed planowaną operacją(gin) miałam robione EKG trzy razy i za każdym razem wychodziło źle potem zrobili mi dodatkowo echokardiografie i tam wyszło ze mam tą niedomykalność zastawek fala zwrotna ślad nie wiem co to znaczy i jakie są tego konsekwencje ale w tym miesiącu wybieram się do kardiologa moze on mi wyjaśni dokładnie co to jest.Mimo wszystko dziękuje
Gość stracatella
ślad fali zwrotnej a nawet I stopień to fizjologia. Wady niedomykalnosci raczej nie postepuja same - musi być powód - czyli choroba powodująca np. nadciśnienie albo wypadanie płatka przy mitralnej, nadcisnienie plucne niewydolnosc, stany zapalne itp. pozdrawiam
Mam niedomykalnosc zastawki mitralnej i trojdzielnej i 16 lat. Ostatnio kilka razy dziennie robi mi sie ciemno przed oczami, trwa to nawet do 1 minuty. Czasami mam tez mroczki i czesto cisnienie 80/40.Lekarz powiedzial mi ze nie jest to powazna choroba i polowa ludzi nawet o tym nie wie. Dowiedzialam sie o niedomykalosci podczas pobytu w szpitalu z powodu uciskow i bolesnych skurczow w klatce piersiowej oraz niskiego cisnienia.Chcialabym sie cos wiecej dowiedziec o tej chorobie.
Witam wszystkich serdecznie , mam pytanie czy moglby ktos zinterpretowac moje wyniki echokardiograficzne, poniewaz nie wiem czy moje dolegliwosci sa zwiazane z tym wynikiem , a dolegliwosci jakie mam to : dusznosci typu ( nie moge nabrac do konca powietrza) , uczucie pelnego brzucha oraz mdlosci, suchy kaszel,czasami zimne konczyny , a zaczelo sie kolataniami serca w roku 2005 , 2 lata temu gdy pojechalem do pracy sezonowej do Niemiec to przez 2,5 miesieca pobytu meczarnia , objawy jak wyzej wymienilem , po przyjezdzie zrobilem badanie w klinice pulmologicznej aby wykluczyc astme , wynik prawidlowy nie mam astmy wiec ruszylem do kardiologa zrobil mi badanie echo oraz holter , przepisal mi Isoptin SR 120 oraz magnez i kazal sie nie przejmowac , na poczatku tego roku ta sama sytuacja objawy te same , wiec znowu wybralem sie do kardiologa , i znowu echo mi zrobil lecz powiedzial ze to nerwica i nic po za tym a o to wyniki badan : lewa komora : 37mm/ 56mm , Lewy przedsionek : 41mm , Aorta : 28 mm , Prawa komora : 24 mm , Miesien 9mm , Sciana tylna: 8 mm Masa miesnia lewej komory : 208g , Zastawka mitralna Prawidlowa : E/A - 1,7 , E/E 3 Fala zwrotna : nb , DT ; 192ms , Zastawka aortalna Prawidlowa : V maks : 1,3 m/s fala zwrotna ; nb , Zastawka trojdzielna ; Zwiekszone wysycenie platkow , fala zwrotna:slad/I , Zastawka plucna : Prawidlowa V maks : 0,9 m/s Fala zwrotna ; nb , Osierdzie : Prawidlowe AccT ; 107 ms , Funkcja rozkurczowa : Prawidlowa ; Kurczliwosc : Bez odcinkowych zaburzen kurczliwosci , Frakcja wyrzutowa : 68% , Opis dodatkowy ; TDI- S- 23cm/s , E - 30cm/s , A- 14cm/s . E/A=2.07 . WNIOSKI : Granicznie powiekszenie lewego przedsionka. Pozostale jamy serca wielkosci prawidlowej* Grubosc i kurczliwosc miesnia lewej komory prawidlowe* Mala niedomykalnosc zastawki trojdzielnej . Pozostale zastawki o prawidlowej budowie i przeplywach . Prawidlowa funkcja skurczowa i rozkurczowa lewej komory. Prosze o interpretacje tego wyniku i prosze odpowiedziec jezeli ktos jest fachowcem w tej dziedzinie , czy moje dolegliwosci sa powiazane z tym wynikiem badania echokardiograficznego, z gury dziejuje .
Witam! Moja sprawa wygląda tak;W 2000 roku wykryto u mnie niedomykalność zastawki trójdzielnej pierwszego stopnia i nadmiernie wiotkie płatki zastawki mitralnej.Zaczeło sie od omdlenia i wylądowałem w szpitalu.Lekarz przypisał mi Magnezin,Betaloc i jeszcze jakis Betabloker.Bolało mnie serce,czułem sie zmęczony ale kardiolog powiedział mi ze to nie jest wada i ze prawie kazdy to ma.Brałem przez 2 lata leki i przy nastepnej wizycie inny lekarz odradził branie Betablokerów ponieważ one powodują zmniejszenie zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen.Jakiś czas było wporządku i nawet sie przyzwyczaiłem do szybkiego meczenia ,bólu głowy,senności i nadmiernej potliwości.Teraz od jakiegoś czasu czuje sie gorzej.Często boli mnie w okolicy mostka zwłaszcza podczas głębokiego wdechu ból staje sie mocniejszy na szczycie wdechu.Nie wiem co mam teraz robić!Czy iść do lekarza i czy ta wada mogła sie pogłębić?Bardzo Prosze o odpowiedz bo nie wiem co mam robić z tym moim sercem.Pozdrawiam!!
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Pewnie, że przeżyjesz! Głowa do góry! Ja mam 29 lat i jestem na razie po 3 operacjach, w tym dwóch na otwartym sercu i jeszcze chodzę po tym świecie. Od 12 lat mam nową zastawkę płucną. Kiedyś czeka mnie wymiana aorty, a więc pewnie i zastawki aortalnej. Pozdrawiam serdecznie.
Akucyk: Bardzo dobrze:-) Po co się męczyć? Trzeba się cieszyć, że dożyło się czasów, że mogą i chą zrobić taką operację... Znam osoby w Twoim wieku z poważnymi wadami serca, którzy nie są do tej pory zoperowani, bo kiedyś lekarze bali się przeprowadzać takie zabiegi. W dodatku Anin to jeden z najlepszych ośrodków kardiochirurgicznych w Polsce i Europie. I mają super warunki pobytu : pokoje z łazienkami, dobre jedzenie, wokół lasek, spokój, na dole sklepiki z mydłem i powidłem, dostęp do internetu, kaplica, basen...Dadzą Ci nowe zastawki i będziesz jak nowa:-) Strach to normalna rzecz, nie ma się czego wstydzić. Ale warto zawalczyc o lepsze zycie. pozdrawiam
akucyk! Rozumiem Twój strach, przechodziłam to samo i kiedyś znów będę. Ale wiedziałam, ze operacje oznaczają dla mnie jedyną szanse przeżycia. Teraz są nowe metody, nawet małoinwazyjne, wszczepiania zastawek. W Aninie sa świetni lekarze, często przeprowadzają jakiś typ zabiegu pierwsi w Polsce. Im możesz zaufać.Czuję się wyróżniona, że mogę być ich pacjentką ( jak np. Lew Rywin, czy poprzedni prymas Józef Glemp!). I to już od 12 lat :-) Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka: www.forum.sercedziecka.org.pl, gdzie jest wątek dla takich VIP-ów, jak my, czyli dorosłych z wadami serca. Można się wymienić doświdczeniami, poznać osoby z ta samą lub podobną wadą. Spotykamy się kilka razy w roku w różnych miejscach. Wspieramy się :-) Grunt to pozytywne nastawienie do życia. Ja się cieszę, że za 10 miesiecy stuknie mi 30-tka :-) Chciałabym dożyć Twojego wieku :-)
Kochani . Dzisiaj wyszłam ze szpitala. Miałam operacje 16.06. Wiadomo ze jeszcze trzeba czasu zeby całkowicie dojśc do siebie - ale jestem bardzo szczęśliwa ze już po wszystkim. Jeszcze tylko wyjazd do Rept na rehabilitację i wszystko bedzie ok. Pozdrawiam wszystkich serdecznie a Ciebie Ewuniu mocno całuję za słowa otuchy przed operacją. Buziaki.
Bardzo się ciesze, krystynko! Własnie wczoraj myślałam o Tobie. Mam nadzieję, że wszystkjo sie udało. Czujesz się znów jak nowo narodzona? :-) No, wiem, wiem, trzeba poczekac, aż się zrośnie mostek i człowiek będzie się mógł wyprostować;-) Jakie Ci dali zastawki? I gdzie Cię operowali? Ja nigdy nie byłam w sanatorium... Może lekarze uznali, ze skoro mieszkam 10 km od morza ( w Koszalinie), to mi wystarczy? Rozumiem, że pierwszą operację miałaś z powodu wady wrodzonej zastawek? Napisz do ,mnie na gg: 5839861 :-)