Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej w okolicy mostka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moj problem dotyczy bolu w klatce piersiowej w okolicy mostka,bole pojawily sie ok pol roku temu gdy pracowalem jeszcze za granicai wlasnie przez to musilaem wrocic do polski poniewaz bol byl niedowytrzymania i do tego dochodzily jakies lęki .niewiem moze przed smiercia,mialem robione ekg 6 razy,badanie krwi,i przeswietlenie klatki piersiowej,badanie krwi wyszlo dobrze,ekg mialem robione w odstepach 2tyg i wszystkie wykresy byly dobre az do przedwczoraj gdy zrobilem ekg moj lekarz rodzinny powiedzial ze mam powiekszona lewa komore serca a we wczesniejszym ekg nikt niedopatrzyl sie tego,dodam ze cwiczylem intensywnie zapasy przez 10lat i prowdze zdrowy tryb zycia,tylko troszke nerwowy jestem mam 27lat,moje pytanie czy badanie ekg pokazuje rzeczywisty obraz przerostu lewej komory czy warto zrobic echo serca lub inne badania ,i czy ten bol w klatce spowodowany jest sercem czy moze to zupelnie cos innego,dodam jeszcze ze za 2tyg ide na zabieg na zatoki i troche mnie to wszystko niepokoi ,prosze o odp gory dziekuje i pozdrawiam
Gość życzliwa
konieczne jest badanie echo serca,holter,proba wysilkowa...warto te badania zrobic najlepiej jak najszybciej,bo wtedy wiadomo co dalej.ja akurat tez mialam taki bol w klatce piersiowej(a biegam wiele lat i na dluzsze dystanse) poza tym ekg za bardzo nie wykaze,czasami zawalu nawet nie wykazuje,dopiero badanie krwi-enzymow takich jak troponina ,got,gppt(wiem bo pracuje w szpitalu)ale to juz zupelnie inna sprawa.zycze zdrowia:)