Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie, wysoki puls, rozdrażnienie i ból w klatce piersiowej

konstania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam dosyć niskie ciśnienie 90/50 i wysoki puls 90-110, pomiary robie zawsze po dłuższm spoczynku do tego jestem osłabiona i rozdrażniona, szybko się męczę, czuję także ból w klatce piersiowej w okolicach mostku, nasila się przy głębszym wdechu, miewam czasami straszne bóle głowy i nieregularne miesiączki (ostatnio bardzo obfite). Zaniepokoiło mnie to, ponieważ objawy miałam już dawno lecz od jakiegoś czasu zaczęłam je coraz bardziej odczuwać. Prosiłabym o pomoc przy znalezieniu przyczyn tych dolegliwości, ponieważ moje rozdrażnienie i osłabienie coraz bardziej zaczyna wpływać na moje życie rodzinne, prywatne i takze na mnie samą. Z góry dziękuje.
Witam, mam 28 lat i na ogół mam ciśnienie 90/60/90. Od jakiegos czasu, szczególnie jak jest duszno i gorąco na dworze, bardzo podnosi mi się puls po ok 15 minutach od ataku wynosił ok 200 (wcześniej nie dałam rady zmierzyć bo wychodził error na ciśnieniomierzu). Po wizycie u lekarz ogólnego dostałam Concor1,25 i Magne B6. Jeszcze nie zaczełam ich brać bo mam trochę obaw, Concor obniża ciśnienie a na przykład ostatnio wyniosło 76/44/51. I co ja mam robić??? Proszę o jakąś rade.
Nie wiem jak Wam pomóc,ale ja się juz tak czuję kilka lat.Najgorzej było kiedy mialam 50/30 puls 95.Omdlenie i uderzenie przy tym.Zwichnieta noga.Nazajutrz poszłam do lekarza.Po czy pani doktor przepisala mi relanium i spytała,czy mąż mnie nie bije i czy może chcę zrobić obdukcję...Odechciało mi sie leczyć,ale chyba nie mam innego wyjscia.Pozdrawiam
Również mam podobny problem, gdyż moje ciśnienie zwykle wynosi 100/60, lecz tętno waha się w granicach 80-130. Nie mam problemów z bólami głowy czy klatki piersiowej, lecz caly czas towarzysza mi *zimne rece*. Moje krążenie jest ponoc w normie i nie wiem o co teraz sie zaczepic by zwalczyc ten uciazliwy problem.
Gość Małgośka
Witam wszystkich mam z zawsze niskie ciśnienie103/63/70, dziś jednak miałam wiekszy puls doszedł mi do 97 a przy tym dodatkowe skurcze serca, od razu tez przestraszyłam się tego (zrobiło mi się zimno), zażyłam Cardiol c , po czym ciśnienie wyniosło 128/79/87 po 1, 5 h było już 120/70/83, często puls przyśpiesz mi po jedzeniu w związku z tym nie mogę zbyt dużo się najadać. wszelkie badania kardio miałam robione 6 lat temu (echo serca, holter,) doktorka powiedziała że niedokońca wie co mi jest ale chyba zastawki mi za szybko rosły. sama nie wiem co mi jest
Witajcie. Miałem podobne doznania z sercem. Kilka rad jakich nie dostaniecie od niedouczonych (może inaczej; zadufanych w sobie) lekarzy: Wysoka akcja serca: zażywajcie potas. Polecam soki pomidorowe; 1 szklanka dziennie profilaktycznie odpowiada sporym dawkom tabletek. Wiem to z autopsji. Concor: zaczynać od małych dawek. Mnie przepisali 5 mg a wystarczyło regularnie brać 1,25 mg i serduszko zwolniło. Obecnie nie biorę żadnych leków na serce. Efekt picia soku pomidorowego. Nadciśnienie miałem na poziomi 150/100. obecnie nie biorę leków. Zażywam różne suplementy, które pozwalają trzymać ciśnienie na poziomie 115-130/75-85. W przypadku depresji faktycznie może być niskie ciśnienie i wysokie tętno. Doraźnie trzeba z pewnością poprawić parametry, ale docelowo należy zwyczajnie zadbać o siebie. Uleczyć ducha. Inaczej lekarze zrobią z nas śmietniki na leki. Nie tędy droga. Pytanie: jaki lekarz zaczyna leczenie nadciśnienia od diety? A powinien. No chyba, że ma się 260/130. Pozdawiam.
Ja także mam problem z ciśnieniem.Dzisiaj miałam 85/63 puls 77 ale często puls dochodzi do 100. Od paru lat mam okropne bóle głowy (ucisk i uczucie gorąca) w okolicach skroni i płata czołowego. Mam także problemy z oddychaniem tzn ciężko mi nabrać powietrze, tak jakbym miała jakąś barierę nie do przejścia. Zdarzają się też zawroty głowy i częste problemy z pamięcią i koncentracją. Okres mam najczęściej ok.9 dni. Mam 18 lat. U lekarza byłam kilka razy: 2 lata temu miałam EKG( w porządku), tomografię głowy ( w porządku) i z braku pomysłów pani doktor zostałam wysłana do psychiatry. pomóżcie...
Witam Tachykardia - wspaniała rzecz :] U mnie normalne tętno pomimo brania betablokerów utrzymuje się około 100/min. Wtedy jest dobrze. Mój rekord to 158/min. Hormony tarczycy w porządku, echo serca nie wykazało nic poważnego, tylko wypadanie płatka zastawki, ale z tym można bez problemu żyć. Tak wracając ściślej do tematu - przy niskim ciśnieniu serce *nadrabia* - automatycznie wzrasta puls. Trzeba to wyrównać, kto może to espresso lub jakis alkohol, najlepiej koniak, może być wódka, w zasadzie jakikolwiek wysokoprocentowy alkohol. 50-tka szybkim haustem i za chwile powinno być lepiej. pozdrawiam
Sylwia: I skorzystaj z pomocy Psychiatry. Tylko w takim zacofanym kraju jak nasz wstyd pójść do Psychiatry. Izma: Próbowałaś potasu, magnezu i witamin grupy B? Podane przez Ciebie leki kawa i alkohol właśnie wypłukują i minerały i witaminy (głównie B)…
też mam ten problem ;niskie ciśnienie;85/54, zlewne poty, i też mojemu lekarzowi zabrakło pomysłów na dalsze diagnozowanie,więc posłała mnie do psychiatry,skorzystałam z porady tego specjalisty i teraz ciągnie się to za mną jak *smród w gaciach*,każdy następny lekarz traktuje cię jak wariata z urojoną chorobą,wiem, że z takiej porady powinni korzystać lekarze rodzinni,a przynajmniej dokształcać się,aby nie odsyłać *uciążliwego pacjenta* do psychiatry ,bo on sam jest niekompetentny,a przy niskim ciśnieniu należy kontrolować tarczycę,nerki,bo tu najprawdopodobniej leży problem zdrowotny.
Gość Kasia baru

Ja miałam to samo, po sterydach które dał mi reumatolog. 2 razy wylądowałam na SORze , niskie ciśnienie, wysoki puls , omdlemnia , uczucie jakby ktos mi siedział na piersiach. Serce i morfologia ok wiec lekarze tez mnie posłali do psychiatry- ta sie zdziwiła po co do niej przyszłam i odesłała mnie do endokrynologa. Okazało się ze mam totalnie rozchwiany układ hormonalny przez te sterydy. polecam wiec badania endokrynologiczne.

Ja mam tak samo ciśnienie 88/50 a rekord pulsu 200 w czasie snu !!!! i do tego arytmia.Lekarze oczywiscie mają to d...e, holter wykazał arytmie ale powiedzieli ze mozna z tym życ i tak żyje od ataku do ataku tylko nie wiem jak długo pociągne?? Ratuje sie magnezem i czosnkiem obniza puls ale i cisnienie , które i tak juz mam za niskie:/

Gość sylwia222

Witam, jak kogoś to pocieszy: mam niskie ciśnienie (ostatnio pielęgniarka w klinice mierzyła mi je 3 razy i poprosiła koleżankę żeby też sprawdziła, bo było tak niskie, że nie mogła w to uwierzyć), zespół wazowagalny i niezdiagnozowane problemy przy ćwiczeniach (najmniejszy wysiłek, a ciśnienie mi skacze w górę, kręci mi się w głowie, jestem na granicy utraty przytomności) - kardiolog podejrzewał arytmie, ale przy próbie wysiłkowej serce było ok, a z bieżni zdjęto mnie po niecałych 2,5 minuty. Dosłownie - ZDJĘTO. A i tak nie wiedzą co mi jest. Aha i diagnozują mnie już od 4 lat.

Sylwia też mam zesp wazowagalny kardiodepresyjny. Ciśnienie podnosi mi się na słońcu, żle toleruje wysiłek. Podczas zwykłego chodzenia często >100bpm. po większym wysiłku czasem jestem jak pijany. Są też braki powietrza i ucisk w klatce przy wększym wysiłku - nie wiedzą czy to zaburzenia przewodzenia czy inna przyczyna. Ciśnienie też wysokie.

Sylwia, może dobrze byłoby dożywić serce większą liością magnezu. Lactomag b6 jest dobry. I sprawdź tarczycę. Sprawdź preparaty Vision. Biorę i polecam. Tylko do nabycia u członków tow. Vision. Bardzo mi wzmocniły serce i uregulowały tętno Mam 50,48 uderzeń) Uregulowały arytmię. Pracuje regularnie. Lkarze tym nie leczą ale oni tylko koncerny wzmacniają. Moje życie jest im obojętne. Muszę sama myśleć jak się ratować.

Witam, mam podobne problemy niskie ciśnienie a tętno u mnie zaczyna się od 86 w górę do ko. 110...Rada jest prosta musicie dostać się do neurologa i powiedzieć co jest grane a on wyśle was na test tężyczkowy. Jeśli tego nie zrobi to poproście o to sugerując mu, że wsz kolega poszedł i test wyszedł pozytywny. wydaje mi się ze w przypadku min 30% osób wypowiadających się na tym forum tężyczka może być przyczyna skoków tętna i zasłabnięć. Sam chodziłem po kardiologach którzy kasowali mnie wymyślając bezpodstawne diagnozy...ciekawi co to jest tężyczka? w google znajdziecie objaśnienia..

Niskie ciśnienie zdarza się się nawet 80|50 przy pulsie 120, najwyższy puls jaki zarejestrował holter to173min a jeszcze nie czułam się najgorzej... duszności, płytki oddech ,kłucia w klatce, zawroty głowy, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, najmniejszy wysiłek sprawia mi problem, nerwy,( papierosy, alkohol nawet w niewielkich ilościach)- puls automatycznie wzrasta... to moja codzienność od pół roku. P. doktor powiedziała że nigdy nie spotkała się z takim przypadkiem zaleciła dwu miesięczną kurację concorcor 5 brałam połowe bo za bardzo obniżały mi ciśnienie. Przed kontrolą miałam mieć tyg przerwy bez leków ale jestem zmuszona doraźnie brać metocard bo nie jestem w stanie poradzić sobie z dusznościami(kontrola za 5 dni). Efekty kuracji nie przyniosły poprawy. Ciągle powtarzam, że chce już być zdrowa- 22 lata:(.