Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle w okolicy aorty w górnej części mostka

Gość michal_716

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michal_716
Mam 36 lat. Dolegliwosci bólowe pojawily sie dosyc wczesnie bo juz w okresie szkoly sredniej. Pamietam jak obudzilem sie ktorejs nocy i brakowalo mi powietrza do tego stopnia ze musialem wystawiac glowe za okno. Dusznosci towarzyszyly mi rownierz w czasie lekcji i po powrocie do domu. Pojawiemie sie dusznosci przypadolo ok. godz. 12 i 16. Pojawialo sie przy tym klucie w okolicach aorty nasilajace sie przy wdechu. W dniu 2001-09-06 poawily sie bole i towarzyszacy temu stan lekowy. Wezwalem pogotowie ( wartosc cisnienia 180/110 ). Podano mi dozylnie Cordafen 10mg po ktorym po dowiezieniu na izbe przyjec cisnienie zmniejszylo sie do wartosci 140/90. Zrobiono EKG - w badaniu nic nie stwierdzono. Kolejny atak mialem w dniu 2004-04-04 po wyjsciu z pracy. Wtedy na izbe przyjec odwiozl mnie kolega z ktorym razem codziennie dojezdzamy do pracy z Radomia do Warszawy. Na izbie ta sama procedura. Pomiar cisnienia tetniczego. Tym razem wartosc 170/100. Podanie leku, badania krwi i moczu. Badania wykazaly niedobor magnezu i potasu. Podano mi plyn uzupelniajacy niedobory. Zalecono bym pil sok pomidorowy. Brak wskazan do hospitalizacji. Po konsultacji z lekarzem POZ otrzymalem skierowanie do szpitala w celu dokonania badan kardiologicznych. Badanie ( Echo serca) wykazal nieistotna hemodynamicznie niedomykalnosc mitralna. W 24-godzinnym pomiarze cisnienia pojedyncze pomiary powyzej normy: 2005-09-20 08:21 -- 145/90/79 2005-09-20 12:18 -- 144/81/105 2005-09-20 12:43 -- 198/113/108 2005-09-20 18:47 -- 156/77/84 2005-09-21 05:13 -- 154/100/77 W badaniu Holtera rytm zatokowy do 165/min, bez zaburzen rytmu i przewodzenia. Pomiar dokonywany calodobowo aparatem firmy Del Mar Reynolds Medical - Tracker NIBP Zalecenia: Magnezin 500 1x1 tbl, okresowo pomiar cisnienia tetniczego. Kolejny bol pojawil sie w dniu 2007-02-07 - wizyta na izbie przyjec: Bol promieniujacy do plecow. RR - 160/80 - podano 50mg ketonalu. Po podaniu spadek RR - 115/80 zalecenia: Captopril 12,5mg ( 1/2 tabl ) gdy RR * 150/100 Mam zylaki powrozka nasiennego, Zespol bolowy barku lewego - kod: M70 Czy te dolegliwosci moga byc zwiazane z tetniakiem aorty, ktorego do tej pory nie wykryto ? Pozd Michal
Witam Michale. Postanowilam napisac bo z kas znam ta historie.Mam 35 lat i u mnie bylo tak samo podwyzszone cisnienie ale bez boli,zato dusznosci takie ze nieraz mysle ze juz nie dam rady ze sie udusze.Ladowalam na izbie przyjec a tam zbijali mi cisnienie,w badaniach krwi wyszlo ze mam nie dobor potasu.Kazali brac Kaldym.EKG-blok I stopnia.Skierowanie do kardiologa,tam holter i choc mialam siedem epizodow w ciagu doby to pan Dokror stwierdzil ze nic mi nie jest a z moim blokiem dozyje starosci.Ja jednak nie dalam sie przekonac bo caly czas mialam dusznosci i stwierdzilam ze jesli sama nie zawalcze o moje zdrowie to Pan Doktor mnie wykonczy.Zrobilam prywatnie UKG serca i wyszlo ze mam powiekszona prawa komore serca.Zmienilam lekarza i zaczely sie dodatkowe badania bo drugi Doktor podszedl do problemu powaznie.Dodam ze pierwszy Kardiolog nawet nie chcial ze mna rozmawiac,nie chcial dac mi skierowania na zadne dodatkowe badania bo stwierdzil ze jestem calkowicie zdrowa i powinnam sie leczyc w poradni zdrowia psychicznego.A wiesz jaka jest diagnoza?Mam ubytek miedzyprzedsionkowy,powiekszone prawe serce i rozszczep przedniego platka zastawki-czeka mnie operacja. Chcialabym Ci zyczyc duzo zdrowia i jesli cos Ci dolega to nie odpuszczaj tylko porob dodatkowe badania w koncu te dolegliwosci z kads sie biora .Nie twierdze ze twoj Lekarz nie postawil trafnej diagnozy ale sa tez Lekarze ktorzy potrafia pacjeta wykonczyc tak jak moj pierwszy Kardiolog.Szkoda mi ludzi ktorzy dalej do niego chodza. Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia.
Gość Wojtek83
Dziwi mnie jedna rzecz czemu przy takich dolegliwościach puszczają człowieka do domu bez wykonania szczegółowych badań. Jeśli masz wątpliwości to wykonaj odpowiednie badania które pozwolą ustalić, wykluczyć twoje podejrzenia. Dziwna sprawa z tym ciśnieniem 198/113 taki wyskok przy wartościach już lekko za wysokich. Przy tym opisie mogło by wskazywać na tętnika aorty, ale nie jest to powiedziane. Prześwietlenie klatki piersiowej było robione??
Gość Hela 754
Witaj Michał! Skoro masz takie podejrzenia, że może to być tętniak aorty i codziennie dojeżdżasz do pracy z Radomia do Warszawy, to czemu nie skorzystasz z konsultacji kardiologów z Instytutu Kardiologii w ANINIE?Pozdrawiam
Gość michal_716
Bardzo jest to dziwne ale w kazdym przypadku tylko zbijali mi cisnienie i puszczali do domu. Zadnego RTG klatki nie robiono. Poza tym wszystkim jeszcze odczuwam w czasie skoku cisnienia dyskomfort w dolnej czesci mostka. Alkoholu pic nie moge bo po wypiciu ok 4-ech piw i dwoch kieliszkow wodki bol za mostkiem w gornej czesci jamy brzusznej jest nie do zniezienia. Ostatnio pojawily sie rowniez problemy z widzeniem ( efekt plywania wzroku - tak jakbym byl pijany ). Po stosunku wystapil silny bol glowy w okolicy potylicznej trwajacy ok. 10min. Na drugi dzien bylem u nurologa. Skierowal mnie do szpitala na badania. Wykonano mi tomografie ale bez kontrastu. I napisano ze wszystko ok.