Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo silne i bardzo szybkie bicie serca

pilotka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, chciałabym zadać 3 ważne do mnie pytania: 1- Ile powinno wynosić tętno w chwili silnego stresu? 2- Rano, tuż po przebudzeniu czuję bardzo silne i bardzo szybkie bicie serca. Dzieje się tak nawet w dni, kiedy nie czeka mnie nic, co mogłoby wywołać nerwy (i jest tak przez 7 dni w tygodniu...). Tuż po otwarciu oczu, czy to godzina 5.00 czy 7.00 rano, serce zaczyna mi walić, nie daje mi to znowu zasnąć, tylko muszę wstać z łóżka i zająć się czymkolwiek by przeszło :-( czy to może być nerwica? 3- Jeśli to nie nerwica, to co to może być? Dodam, że ostatnie 6 lat było dla mnie bardzo nerwowe, a lekarz stwierdził podczas ostatniego EKG, że mogę mieć tachykardię (tętno w spoczynku wynosi 75-85, a w chwili, gdy jestem zdenerwowana- od 130 do 150). Mam lat 17. Pozdrawiam!
1. Nie ma określonych norm dla tętna *stresowego*, ale 130 - 150 w spoczynku to raczej sporo :-) 2. Owszem - może to być jeden z objawów nerwicy lękowej (zalecana konsultacja u psychologa) 3. Norma dla tętna spoczynkowego: 60 - 80 (osoby wysportowane mają często tętno poniżej 60); oprócz nerwicy, może to być *genetyczna* skłonność do tachykardii albo np. skutki siedzącego trybu życia i/lub używek tytoniowo-kofeinowych i/lub nadwagi. P.S. Może dla pełniejszego obrazu warto zmierzyć sobie ciśnienie podczas *zdenerwowania* i zrobić echo serca.
Ciśnienie *stresowe* masz raczej w porządku (optymalne ciśnienie spoczynkowe - poniżej 120/80, nadciśnienie - 140/90 lub więcej). Jeżeli chodzi o aktywność fizyczną, to - skoro miewasz wysokie tętno spoczynkowe, wypada jednak skonsultować się z lekarzem przed podjęciem regularnej aktywności fizycznej (zwłaszcza jeżeli dotąd prowadziłaś wybitnie siedzący tryb życia) - nie jest tu potrzebne bardzo *intensywne uprawianie sportu*: zwykle do poprawienia kondycji i obniżenia tętna spoczynkowego wystarcza np. codzienny energiczny marsz 30 - 60 minut (np. w tempie 120 kroków na minutę); oczywiście jeżeli jesteśmy całkiem bez formy, to zaczynamy od mniejszych dawek (np. 20 minut w wolniejszym tempie), stopniowo dochodząc do wskazanych wartości. - są użyteczne i stosunkowo niedrogie gadgety, które pomagają w monitorowaniu pracy serca podczas aktywności fizycznej i mierzeniu postępów (pulsometry) - regularna aktywność fizyczna (np. energiczny marsz) jest również zalecana przy nerwicy, więc tak czy owak... P.S. Twoje wysokie tętno może mieć także związek z nadczynnością taryczycy.
Czesc pilotka! Ja mam podobne problemy. Mi pomaga wieczorne bieganie 2-3 razy w tyg i silownia (rekreacyjnie bez bicia rekordow). Tetno spoczynkowe mi spadlo z ok 95 do 80-85. Wczesniej glownie przez studia prowadzilem zasiedzialy tryb zycia i nie umialem sie uwolnic od stresu. Trafilem nawet w maju do szpitala z czestoskurczem (160). Jak masz ochote pogadac gg: 7974344. Pozdrawiam Piotrek