Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększone serce z wydłużonym i poszerzonym łukiem aorty a wysiłek

Gość Krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysiek
W marcu ubiegłego roku podczas badań w medycynie pracy na zdjęciu RTG klatki wykazano u mnie powiększoną sylwetkę serca z wydłużonym i poszerzonym łukiem aorty. Wynik badania Echokardiograficznego wykazał: Zastawka mitralna: faza zwrotna I stopnia Zastawka trójdzielna: niedomykalność I stopnia Zastawka aortalna: przepływ prawidłowy Zastawka pnia płucnego: przepływ prawidłowy Frakcja wyrzutowa lewej komory ok 60% Remodeling koncentryczny lewek komory - lewa komora powiększona Mała niedomykalność dwudzielna i trójdzielna Powiększony lewy przedsionek. Mam 24 lata. Wzrost 186cm waga 128 kg. Przy wysiłku szybko się męczę. Czasem odczuwam bóle głowy, zdarzało się że coś zabolało w okolicach klatki. Od dziecka mam nieleczone nadciśnienie średnie to 155/100 (monitorowałem sobie). Jestem zapisany do kardiologa na ponowne badania. Przed badaniami czeka mnie jeszcze komisja lekarska do zasadniczej służby wojskowej to czy pójdę do wojska to mi wszystko jedno. Boję się tylko o moje serce. Nie wiem czy mogę czuć się bezpiecznie podczas wzmożonego wysiłku. Może ktoś jest zorientowany czy moje wyniki badań będą problemem. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Gość Wojtek83
Moim zdaniem do wojska nie powinni cię brać. Twoje powiększenie lewej komory wynika najprawdopodobniej z nadciśnienia(nie leczonego). Nie wielka niedomykalność zastawki mitralnej i trójdzielnej raczej nie mogła tego spowodować. Masz też sporą nadwagę , a to sprzyja rozwojowi nadciśnienia i chorób naczyń. Na pewno trzeba się skontaktować z kardiologiem zrobić badania i zacząć to leczyć. Wysiłek powinien ustalić lekarz prowadzący bo w takiej sytuacji raczej forsowanie tempa nie było by wskazane. Na komisje zabierz ze sobą zdjęcie klatki piersiowej i echo serca co powinno wystarczy aby się odczepili.