Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozdrażnienie, ataki agresji i płaczu a stres

Gość kylie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam 18 lat. żyje pod ciągłym stresem - głównie to przez bardzo ciężką szkołę, problemy w szkole, i to że muszę sobie radzić sama gdyż chodzę do szkoły i mieszkam daleko od domu. nie będę się rozpisywać o wszystkich problemach bo nie wiem czy to jest potrzebne. zastanawiam się czy to rozdrażnienie czy już objawy jakiejś choroby ? bardzo często wybucham..nawet bez powodu, wszystko mnie denerwuje, nie raz jakaś głupota potrafi mnie od razu doprowadzić do wybuchu i do płaczu. mogę dostrzec również labilność emocjonalną. dochodzą do tego często bóle głowy..w sumie dzień w dzień...podkreślam iż nie jest to stan od miesiąa czy dwoch tygodni....trwa to dużo dłużej. męczę się psychicznie gdyż wiem że np nie mam czasu na odpoczynek a powinnam się brać do pracy jednak brakuje mi sił, myśl ta doprowadza mnie nie raz o płaczu..jednak nie trzeba wiele żebym zaraz się rozchmurzyła
dziękuje za tak szybką odpowiedź..kolejna głupia sytuacja..męczy mnie już to...szukałam ładowarki...nie leżała tam gdzie powinna od razu wybuchłam, zaczęłam krzyczeć na wszystkich łzy w oczach...okazało sie że leży ona u mnie :/...szukanie te nie trwało nawet 3 minut...to chyba nie jest normalne ? :|
Gość Orchidea
Witam. Polecam wybrać się do psychiatry, bo to może być po prostu depresja. Miałam podobne objawy i wciąż miewam, ale dzięki leczeniu farmakologicznemu jest duża poprawa. Jestem bardziej stabilna emocjonalnie i szczęśliwa. Skoro się uczysz, to koniecznie zadbaj o to, ponieważ przeciągając tą sytuację nie dasz sobie w końcu rady, a tak za rok będziesz już *po* i SPOKOJNIE podejdziesz do matury :)
Gość Orchidea
Barbarello, rozumiem Twój punkt widzenia. Jednak znając życie, to lekarz przepisze kylie jakieś ziołowe tableteczki i będzie zadowolony. Uzyskać skierowanie na badanie endokrynologiczne (przynajmniej u mnie) jest graniczące z cudem, przynajmniej jeśli przychodzi się z takimi objawami. Pójście do psychiatry nie jest równoznaczne z dostaniem psychotropów. Od czegoś trzeba zacząć. A mi to wygląda po prostu na silny długotrwały stres i w końcu depresję. Przyczyn somatycznych może być mnóstwo, a depresja jest lub jej nie ma. Jeżeli psychiatra wykluczy depresję lub coś podobnego, to wtedy można iść do lekarza rodzinnego i powiedzieć jasno i wyraźnie, co się dzieje i że psychiatra nie stwierdził depresji, czy czegoś takiego. Wtedy nie ma lekarz innego wyjścia jak dać skierowanie na konkretne badania. A jeśli faktycznie okaże się, że to depresja, to wtedy trzeba najpierw ją leczyć, bo jak sami stwierdzacie, psyche ma ogromny wpływ na somę. Takie jest moje zdanie. A Ty kylie, zrób jak uważasz. Najważniejsze byś natychmiast podjęła jakiekolwiek kroki. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
Orchidea, masz rację, że lekarze bronią się rękami i nogami przed skierowaniem na takie badania. Po kilku miesiącach wędrówki po lekarzach, którzy traktowali mnie jak hipochondryczkę albo odsyłali wprost do psychiatry, zrobiłam te badania prywatnie. W naszych realiach o swoje zdrowie trzeba niestety walczyć samemu, nikt za nas tego nie zrobi. Depresja może być efektem problemów hormonalnych, dlatego według mnie warto zrobić badania przed wizytą u psychiatry. Oczywiście to tylko moja rada. Pozdrawiam.
Gość barbarella
Gadzin, masz oczywiście sporo racji. Nie twierdzę, że wszyscy lekarze są tacy sami, spotkałam także świetnych fachowców, którzy potrafią odróżnić poważne objawy od hipochondrii. Jednak faktem jest, że w naszej służbie zdrowia, z powodu braku pieniędzy, bardzo trudno *wydębić* od lekarza skierowania na badania, chyba że już człowiek ledwo żyje, a wtedy i leczenie jest dłuższe, i jego koszty znacznie wyższe...Kylie, mam nadzieję, że wyniki będą ok. Pozdrawiam.