Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdeczenie, na początku dodam że leczę się na nerwicę lekową, *celem* w moich natrętnych lękach jest serce, że coś się z nim stanie itp... Mam 30 lat. Pomyślałem zatem że udam się wykonać echo serca i lekarz stwierdził w diagnozie : ** Wielkość jam serca w normie. Grubość mięśnia lewej i prawej komory w normie. Kurczliwość ogólna lewej i prawej komory bardzo dobra, bez ewidentnych odcinkowych zaburzeń. Płatki zastawki mitralnej nieco pogrubiałe ze zmianami zwyrodnieniowymi również nici ścięgnistych, bez cech ewidentnego wypadania, śladowa MR, pozostałe zastawki bez cech ewidentnych wad. Osierdzie bez cech wolnego płynu. Aorta wstępująca, pień płucny prawidłowej szerokości i przepływach. ** I martwią mnie te płatki. Lekarz twierdzi że wogule nie ma się czym przejmować, lęk że coś się sercu staniu lub że się uszkodzi od myślenia i obaw nie ma podstaw, kołatania i szybkie bicia podczas ataku nerwicy również nie zagrażają, ale mi to trochę nie wystarcza, moja nerwica potrafi pisać scenariusze nie z tej ziemi. Czy ktoś był by łaskaw wypowiedzieć się i naprawdę mnie uspokoić?
Czy miałeś/masz gorączkę reumatyczną lub reumatoidalne zapalenie stawów? Jeśli tak to może się w przyszłości rozwinąć zwężenie zastawki mitralnej (z tym, że ono się rozwija bardzo powoli, i objawów to nie powinineś miec jeszcze przez lata) . Jeśli nie to jak wspomniał lekarz nie ma się czym przejmować, bo to masz nerwicę, i musisz sobie przetłumaczyć, że ona jest powodem twoich dolegliwości.
Odkąd pamiętam to na nic takiego się nie leczyłem, a tylko w dzieciństwie (6-12 lat) miewałem nerwobółe kolan ponoć związane ze wzrostem. Odkąd pamiętam nic takiego u siebie nie stwierdzam, kończyny sprawne :). Moja mama (58 lat) ma jakieś drobne zwyrodnienia palców dłoni i nadgarstków z tym związane ale nie jest to coś bardzo poważnego. Dzięki bardzo za odpowiedź!
Jeżeli bedziesz rozmawiał z tym kardiologiem to mozesz wspomnieć o owych *nerwobólach*. Dołączam artukuł: www.przychodnia.pl/reumatyzm/index8.php3?s=3&d=4&t=8 Możesz sprawdzić czy okoliczności i objawy nie były podobne. Jeszcze raz przypominam, że mimo iż w artykule straszą poważnymi uszkodzeniami to nie zawsze tak musi być, a ponadto choroba ta posępuje powoli.
Przeczytałem bardzo uważnie artykuł, sięgnąłem pamięcią najdalej jak mogłem, wnioskuję że nie miałem gorączki ani obrzęków przy bólach kończyn, bóle te obejmowały kolana, kości piszczelowe i mięśnie łydek, pamiętam że ojciec masował mi łydki czasami przez te bóle, ale nie było to połączone z gorączką czy obrzękiem, po prostu łapało mnie bez innych objawów, również dotyk tych miejsc nie sprawiał bólu. Znalazłem artykuł o bólach wzrostowych i objawy które tam występują bardziej pasują do moich wspomnień. Owszem jak miałem grypę czy anginę to bolało mnie wszystko w gorączce. http://www.urwis.pl/dzieci/35.html http://forumzdrowia.pl/B%C3%B3le%20wzrostowe%20ko%C5%84czyn%20dolnych%20Piotr%20Tederko/283/597