Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wszczepienie sztucznej zastawki mitralnej i aortalnej

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo się ciesze, że operacja się udała. Mąż pewnie będzie miał rehabilitację, albo szpitalu uzdrowiskowym, albo w poradni przy klinice. Będzi ewięc w kontakce z lekarzami i to ich trzeba o wszystko pytać , bo tylko oni wiedzą dokładnie jaki jest jego stan i na co może sobie pozwolić a na co nie. Pozdrawiam
Dobre sanatoria dla ludzi po operacjach kardiochirurgicznych (muszą być ze szpitalem a nie zwykłe uzdrowisko) są też w Rabce i Ustroniu, ale to pewnie też za daleko. Można do takiego sanatorium najpierw zadzwonić i wypytac się o warunki. Moim zdaniem po operacji lepiej byc w sanatorium (gdzie zawsze jest jakiś lekarz) niż w domu, a z tego co pamietam mieszkacie dość daleko od szpitala (gdyby ewentualnie był potrzebny). Trzeba męża przekonać żeby jechał.
właśnien przeczytałam na temat tego sanatorium. Myślę, że jest ok. Pisałam o Busku bo po operacji by-passow Kraków kieruje do Buska. Była tam koleżanka po takiej operacji i kolega męża. Męża nie muszę namawiać na sanatorium, wie, że to konieczne, Martwi mnie tylko odległość - chodzi o dowiezienie Go bez jakichś sensacji. Na pewno opieka jest na wysokim poziomie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Sama bywałam w szpitalach uzdrowikowych i wiem, że lekarz jest 24/dobę. Jest bardzo smutny, jakoś trudno nawiązać z nim rozmowę. mam nadzieję, że z każdym dniem będzie lepiej. Na pewno martwi się o pracę. Mówiąc szczerze to nie wiem ile będzie musiał być na zwolnieniu. Na pewno wszystko zależy od tego jak będzie *dochodził* do zdrowia. Wcześniej widziałam polecaną książkę na temat życia po operacji wszczepienia zastawek (była do ściągnięcia z netu), nie mogę teraz znaleźć tej strony.
http://www.marfanforum.pl/viewtopic.php?p=20336 Tak trochę w temacie. Może o poradnik ten poradnik *Jak życ po operacji serca* chodziło? Gabriela na tym forum pisze, że może zainteresowanym przesłać na maila. Więc może się z nią skontaktować? Rzeczywiście Busko też ma odział rehabilitacji kardiologicznej. http://www.uzdrowisko-busko-zdroj.com.pl/page.php?action=warunki&id_1=7 Jeżeli to byłoby dużym ułatwieniem to może da się przekonać lekarzy?
Po takiej operacji jedzie sie do szpitala rehabilitacyjnego na ok.3 tygodnie.Tam uczą żyć po takich operacjach.Do pełnej sprawności dochodzi się po pół roku.Psychika na początku wysiada,ale potem z dnia na dzień jest coraz lepiej.Ja operowana byłam 31 marca.Dokładnie po4 tygodniach wróciłam do domu.Po nastę pnym miesiącu juz trochę dalej od domu poszłam na spacer.Teraz czuję się juz dobrze i chodzę jeszcze dalej.Ja po operacji miałam migotanie przedsionków przez co jeszcze było trudniej.Bałam się wychodzić nawet na spacer przy szpitalu.Teraz do końca roku jestem na 2 grupie.Mam 54 lata iczuję się owiele lepiej niż przed operacją i myślę że bedzie jeszcze lepiej.Pozdrawiam!Zycze zdrowia i wytrwałości ...
Do jakiego szpitala? Do jakiegoś konkretnego? Może lekarz źle cię zrozumiał podczas tej rozmowy o sanatorium? Bo normalnie jedzie się właśnie do kardiologicznego szpitala uzdrowiskowego. Jeżeli możecie jeszcze wybierać to może też być Nałęczów (pewnie to bliżej domu). Kontakt do nich: N.Z.O.Z. Z.L. Uzdrowisko Nałęczów S.A. Kardiologiczny Szpital Uzdrowiskowy Górskiego 5 24-140 Nałęczów tel. 81 5014356 Zanim poprosicie o skierowanie radzę się dowiedzieć coś więcej na temat warunków, doświadczenia z takimi pacjentami, czy wolnych miejsc. Ja już też nic z tego nie rozumiem.
Na pewno też będzie chciał wrócić do pracy, ale zapewne na dawnym stanowisku nie będzie mogł pracować. Zresztą zobaczymy. Z kliniki prawdopodobnie będzie wypisany (jutro zapadnie decyzja) Jednak będzie musiał być jeszcze na oddziale kardiologicznym, niedaleko miejsca zamieszkania, tylko ze jak Go przewieźć bezpiecznie. mam nadzieję, że wszystko będzie ok.