Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki trójdzielnej I/II stopnia

Gość Ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Pare dni temu dowiedzialam sie od swojego kardiologa ze badanie przy ograniczonej widoczniosci z powodu sylwetki skrecenia serca, niespecyficzne dolegliwosci w charakterze dyskomfortu w klatce piersiowej. diagnoza: niedomykalnosc zastawki trojdzielnej. I/II st. komentarz: ja pk powiekszona do ok 28mm. fala zwrotna trojdzielna (+++) waska o malej obietosci ewentualnego przecieku L-P poprzez przegrody serca nie stwierdza sie. PP w normie bez cech obciazenia. RR plucne w normie. zastawka pulmonalna w norm. Jama LK nie powiekszona sciany niepogrubiale bez uposledzienie kurczliwosci regionalnej z prawidlowa funkcji skurczowo rozkurczowa. z EF > 50% i Fs > 25%. LP nie powiekszony zastawka mitralna i aortalna w norm. osierdzie bez zmian. CO JA MAM Z TYM ZROBIC NIE WIEM KOMPLETNIE CO TO JEST. BOJE SIE BO W INTERNECIE PRZECZYTALAM ZE TO OZNACZA PRZEDWCZESNA SMIERC!! LEKARZ NIE PRZEPISAL MI ZADNYCH LEKOW!! BO TWIERDZI ZE TO MOZNA TYLKO OPERACYJNIE WYLECZYC!