Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Proteza aorty po usunięciu rozwarstwiającego się tętniaka aorty

Gość kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam U mojego taty wykryto tętniaka aorty rozwarstwiającego sie,przeszedł operację,która trwała 13 godz(wstawiano mu proteze aorty),miał nikłe szanse ale przezył operację.Dzis mija połtora tygodnia po operacji.Moje pytanie brzmi czy miał ktoś z panstwa taka operację,albo ktos z rodziny czy jakis znajomy?Interesuje mnie po jakim czasie ludzie dochodza do siebie,jakie moga byc komplikacje po takim zabiegu? Pozdrawiam
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Powrót do pełni sił po każdej operacji serca trwa kilka miesięcy. O komplikacjach powinien Pani tacie powiedzieć lekarz. Trzeba unikać wysiłku, przebywania w tłumie, nie palić papierosów, nie pić lakoholu, nie dźwigac, spacerować, stosowac dietę ubogą w tłuszcze, brać w szysktie przepisane przez lekarza tabletki, zgłosić się do swego lekarza rodzinnego i kardiologa, żeby wiedzieli o takiej operacji. I cieszyć się życiem :-) MNie wymiana aorty z powodu tętniaka dopiero czeka, nie wiem jeszcze, kiedy. Póki co przeszłam 3 operacji, ostatnie 2 12 lat temu, kiedy miałam lat 17.
Gość Rafal77

Moja mama miała tą operację 2 tyg temu. Czuje się dobrze. Jeszcze ma opuchniętą rękę ale to wina źle *wbitego * wenflonu. Operacja była przeprowadzona w szpitalu w szczeciniena pomorzanach. Operacje przeprowadzał prof. Brykczyński. mama jest już w domu, za 3 tyg wyjeżdża do senatorium.

Tomek, jestem ze śzczecina, w połowie stycznia miałam operację. To samo, co Ciebie czeka. Polecam z całego serca szpital w Zabrzu. W Szczecinie bywa lekarz (nasz Szczecinianin, który tam pracuje). Jeżeli jesteś zainteresowany - podam wszystkie namiary. Dobrze przemyśl gdzie chcesz być operowany !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przynajmniej raz w tygodniu w Zabrzu operowani są *nasi* pacjenci. Odległość nie stanowi w takiej sytuacji bariery. Polecam!!!!!!! Kilka razy już korzystałam z wiedzy tamtych FACHOWCÓW. Pozdrawiam i życzę zdrowia.

Gość Pawel-37 lat..

U mnie lekarz stwierdził poszerzoną opuszkę aorty 5cm ...

Jak narazie mam zalecone kontrolę ciśnienia tętniczego i wizytę na echo co 6 miesięcy. 

Doktorek mi mówi że nie mam dać się zwariować i żyć normalnie..Bo psychicznie jest lipa..Cały czas w głowie to siedzi. 

Ktoś tu jeszcze zagląda..?

Ktoś ma poszerzoną opuszkę aorty...?