Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napady duszności

Gość magda

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie czy ktos wie co mi dolega mam czesto napady dusznoŚci o różnych godzinach,wtedy czuje sie jak na pompowana nie moge nabrac normalnie powietrza czasami mam przy tym zawroty,ale nie zawsze.jak sie zle czuje nie mam siły wejŚć pod górke, szybko męcze, podczas takiego napadu nie moge normalnie rozmawiać brak mi tchu ostatnio dusznosci pojawiły sie w nocy spie i nagle sie zrywam brak mi normalnego oddechu, czasami duszę sie po kilka razy,co zauważyłam że jak spie na kilku poduchach to w miare normalnie oddycham i nie zawsze sie zrywam, po prostu normalnie spie. nie wiem co mi dolega czy to może być serce, aha nie jestem alergikiem. prosze o pomoc magda
Magda Po pierwsze staraj sie nie denerwować. Wiem co czujesz, wiem że trudno, ale spróbuj. Czy mierzyłas sobie cisnienie podczas takiego ataku? Zmierz sobie. Jezeli ci skacze cisnienie - zrób holtera cisnieniowego - koszt ok 100zł, by sprawdzić czy to napadowe epizody. Możesz tez sobie zrobic spirometrię - koszt ok 30zł. Czy masz problemy jednoczesnie z pracą serca? np bardzo szybkie lub nieregularne bicie? Jezeli nic nie oczuwasz niepokojącego, to pewnie nie serce. dla świetego spokoju możesz zrobić sobie holtera ekg - koszt tez ok 100zł Możesz też iśc do pulmonologa. Jak wszystko wyjdzie ok, to pewnie to nerwica akurat tak głupio się objawiająca. Miałem i takie objawy :) Ale badania i tak warto zrobić, dla wewnetrzego spokoju, bo stres związany z obawą o zdrowie tylko napędza błędne koło strachu, powodując dalsze dziwaczne objawy.
Na szczęscie jak spie to mam spokój. Łapało mnie za dnia, głownie wieczorami. siedze sobie wszystko ok, nagle brak mi tchu, mroczki przed oczyma, a jak wystawiam głowę za okno, to powietrze jakby wclae tlenu nie miało. Ale wtedy na szczęscie zaraz pojawiał sie częstoskurcz i mnóstwo adrenaliny (taki miałem stres), po paru chwilach było wzglednie lepiej. Moja dusznośc była bezpośrednim nastepstwem nagłego wysokiego cisnienia - jak je zbijałem, poprawiało się
hej , ja tez mam duszności i robiłam spirometrie i okazało sie że mam astme, chociaż nigdy na nic nie byłam uczulona i nie mam jakiegoś wielkiego kaszlu, początkowo myślałam że to nerwica, poźniej serce a wyszło co innego więc nie przejmuj się magda pewnie szybko się wyjaśni co ci jest, ja teraz biore leki wziewne i jak mam duszności to sobie psikne i przechodzi
Na nerwice cierpie juz kilka lat a od niedawna boli mnie w klatce i mam problemy z oddychaniem. Myslalem, ze to serce. Okazalo sie ze to astma, ktora nabylem. Teraz mam trudnosci z odroznieniem ataku nerwicy od ataku astmy hehe. Jezeli masz ataki w nocy to bardzo przypomina astme. Musisz sobie zrobic badania na cisnienie , EKG i przede wszystkim badania u pneumologa. Zmeczenie jak i dusznosc moze byc spowodowane niewydolnoscia oskrzeli, odpowiedni lek moze to dosyc prosto rozwiazac. Proponuje jeszcze badanie krwi zeby odrzucic prawdopodobienstwo anemii. Lepiej miec pewnosc.
Gość stracatella
To może być nerwica, ale nerwicę diagnozuje się wyłacznie z wykluczenia. Takie objawy są niespecyficzne i trudno bez badań przypisać je jednoznacznie zdrowiu lub chorobie. Po echo będziesz wiedziała czy to serce. U mnie podobne objawy daje czasami płatek wypadający. Zrób te badania i daj nam znać co w nich wyszło, albo nie wyszło ;))) pozdrawiam :)
od jakiegoś miesiąca dzien w dzien boli mnie strasznie glowa i dodam ze nie jest to bol migrenowy .Mam zawroty głowy .Ostatnio zaczyna mnie strasznie kuc pod sercem nie mogę złapać oddechu , jest mi tak jakby **cięzko na sercu ** kiedy bol przechdzi jest mi **niedobrze** .nie chodzi tu o jakies mdłości tylko to **niedobrze** to tak jak bym przez dwa dni nie jadla ,rwie mnie w zoladku a potem chce mi sie wymiotować .Oczywiscie faktem jest ze jem normalnie .Co mi moze byc?
ja mam podobny problem od jakiegos czasu miewam właśnie napady duszności nie moge złapać powietrza porzaddnie a njabardziej to jest to męczące ze gdy probuje złapać oddech to moge tylko taki malutki.często tez miewam dziwne uczucie w sercu tzn nie musze być zmęczona a czuje jakbym serce miala w gardle tak mi czasem mocno bije wtedy pae głębszym wdechów i samo przechodzi.niewiem od czego to moze byc.nigdy nie chorowalam na serce ani w rodzinie nikt nie jest chory.zreszta mieszkam w szkocji i nie wiem czy lekarz tu wezmie moje objawy na powaznie.poradzcie co to moze byc.
witam wszystkich ja od okolo 2 tyg mam lekkie ukucia w sercu , tez ostatnoi sie stresuje ,czuje tak jakby cisnienie podchodzi mi do gory nosa ,wczoraj wypilem troche alkoholu a dzis jak wstalem czulem sie slabo, ciezko mi powietrze zlapac czuje ze zemdleje nie wiecie co to moze byc/.? teraz mi troszke lepiej moze to byc wywolane stresem i alkoholem ?
Gość agaaaaaa

Witam również, mam 19 lat, a ostatnio szybko się przemęczam, ciężko oddycham, nierównomiernie. Dużo ćwiczę, mam masę ruchu i w sumie mało stresu. Paliłam przez rok, w sumie nie dużo, ale martwię się że mam astmę i nie będę mogła przez to tak intensywnie ćwiczyć. Martwię się również tym, że ostatnio odczuwam uciski serca, nie są jakoś bardzo bolesne, ale dokuczliwe. Wszystko zaczęło się 3 tygodnie temu, ale pamiętam, że jako dziecko miewałam już podobne duszności, ale nigdy nie miałam niczego złego wykrytego w badaniach. Czy niskie ciśnienie krwi i lekka anemia mogła się jakoś przyczynić do moich dolegliwości ?

Gość Angela2208

Witam mam podobny problem. Od pewnego czasu co noc budze sie z powodu silnych dusznosci. Nie moge zlapac oddechu który jest przerazajaco swiszczacy. Dodam iż nie jestem alergiczka i nigdy nie mialam tego typu problemow. Nie wiem czy wplyw moze miec na to przeprowadzka zagranice?

Czy w przypadku napadowych duszności może pomóc tlenoterapia? Czytałam, że to jeden ze sposobów leczenia. Wiem, że potrzeba do tego mobilny koncentrator tlenu. Znalazłam już nawet na Oterapia.pl mobilne urządzenie z opcją zakupu na raty. Nie mam stwierdzonej nerwicy. Wypełniam zalecenia. Mimo to problem jest dokuczliwy. Lekarz nie wiele mówi. Czy taka terapia tlenem może mi pomóc?