Prama Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Mam wrażenie, że tych ubytków jest nawet mniej. Nie dawno miałam nawet wizytę u dentysty - gdyby coś było nie tak, to by zauważył, a sam stwierdził, że zęby mam utrzymane w bardzo dobrej kondycji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość glunka Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 To mi wystarczy. W takim razie sama spróbuję pasty bez fluoru. Może nawet tej samej co ty. Zobaczę tylko ile Ajona kosztuje u nas w aptece. Jeśli cena będzie przyzwoita to chętnie kupię ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Prama Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Kosztuje mało ;-) Myj 3 razy dziennie, na podobnych zasadach jak normalnymi pastami. Na szczoteczkę nakładaj jedynie odrobinę pasty, bo Ajona jest pastą w koncentracie. Zresztą sam wszystko zauważysz podczas korzystania ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość glunka Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Nieco więcej niż moja stara pasta, ale bez jakiejś wielkiej różnicy. Myłam już kilka razy i ciężko na razie cokolwiek ocenić. Nie widzę w niej nic wielkiego... ale co miałabym zobaczyć? Dam znać po jakimś czasie o różnicach... Cytuj Odnośnik do komentarza
Prama Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Na pewno szybko zauważysz różnice związane ze świeżością oddechu. Nieco później różnice jeśli chodzi o ubytki, a na pewno nie będziesz miał problemów z chorobami dziąseł. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość klucha Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 W sumie to rzeczywiście z tą świeżością jest znacznie lepiej ;-) Utrzymuje się przez cały dzień, ale myjąc 3 razy dziennie. Zaczyna mi się coraz bardziej podobać... Cytuj Odnośnik do komentarza
Prama Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 To faktycznie jej spory plus... Ale generalnie, dla mnie kluczowe jest zapobieganie chorobom dziąseł. To ma dla mnie znacznie większe znaczenie niż temat świeżości oddechu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość klucha Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 To chyba średnio się rozumiemy. Być może i to jest ważniejsze, ale... po co mi pasta do zębów, która nie zapewniałaby świeżości oddechu? No proszę cię. Bez tego ta Ajona na pewno by poleciała do kosza. Na szczęście tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza
Prama Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Oj tam łapiesz mnie za słowa. Po prostu pasta ma zapewniać zdrowie zębów i jednocześnie świeży oddech. Wiadomo, że to podstawy i to dokładnie mi chodziło ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość klucha Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Nie chodzi o łapanie za słowa, lecz wyjaśnienie konkretów - taki był mój cel. Po prostu kluczowe są wszystkie funkcje i możliwości pasty. Pasta, która nie zapewnia świeżego oddechu nadaje się tylko do kosza... Cytuj Odnośnik do komentarza
Prama Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Ajona zapewnia, więc już zakończmy tą jałową dyskusję, bo naprawdę nie ma ona większego sensu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Monikaz Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Prawdopodobnie mój 8 letni syn też ma tę chorobę , czekam na wyniki z poradni genetycznej i wtedy bedę wiedziała na 100 %. Czy moze mi ktoś podpowiedzieć jakich można uzywać przypraw a jakie są zabronione? i druga istonta sprawa jakie leki na wątrąbę można używać bo u mojego dziecka stwierdzono stłuszczenie wątroby. Z góry bardzo dziękuję za pomoc bo narazie z nikąd nie mogę liczyć na żadne wskazówki bo nikt nic nie wie..... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość KINIAAAA77 Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Czesc, ja wlasnie opracowuje wszystkie zioła... mój Synek też ma stłuszczoną wątrobę i nic podobno nie może już pomóc. Ale mojego kolegi mama jest chemikiem i kocha zioła i dała mi dwa zioła które nie zawierają cukru i pomagają na stłuszczenie. Po 2 dniach Synkowi przestało dziwnie pachnieć z buzi-podobno to normalne przy chorej wątrobie... Odezwij się do mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Monikaziaro Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Przepraszam że dopiero teraz piszę. Dziś właśnie dostałam wyniki i stwierdzono fruktozemię u mojego syna. Piszesz że Twój syn też ma stłuszczoną wątrobę i nic nie da się zrobić .......myślałam że jak będziemy trzymać dietę to to się cofnie!!! Podpowiedź mi co teraz kiedy mam już wyniki powinnam zrobić ? zgłosić się na pewno do jakiegoś specjalisty tylko gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Monikaz Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 A możesz mi napisać jakie to zioła? Cytuj Odnośnik do komentarza
kiniaaa77 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Witam, * ZIOŁA- Bukwica i Złoty Wąs. Proszę odezwij się do mnie na gg 3810606 A gdzie te badania robiłaś? Prosze odezwij się Pozdrawiam serdecznie Kinga Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Angela1110 Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Czesc Wam,mam 23 lata i od 4 lat wiem o mojej fruktozemii czy też nietolerancji fruktozy. Stosuję się diety myślę się że dosc dobrze,choć niestety i tak Nie czuje się dobrze, często mam bóle brzucha zgagę i problemy z normalnym wypróżnianiem. Przez fruktozemie mam też anemię. i już nie wiem co robić zeby moj stan sie polepszył . Lekarze u mnie w mieście mają znikome pojęcie o tej chorobie, nawet uprzedzając , co mi dolega miałam sytuacje że lekarz przepisał mi syrop z 70% zawartości fruktozy;/ Przywykłam, że czesto sama muszę przed wykupieniem recepty zapoznać sie dokłądnie z lekami. Dla mnie jest to ciężka choroba do codziennego funkcjonowania może dlatego że nadal tak mało o niej się wie i pisze, te ciągłe tłumaczenia co i jak pytania innych są strasznie męczące, zwłaszcza teksty typu*oj tam jak zjesz jeden kawałek ciasta nic się nie stanie* , ludzie nie mają pojęcia jak to jest i jak sie objawia;/ Albo że bede zawsze szczupła g**** prawda to własnie owoce i warzywa je się aby miec szczupła figurę , a my tym czasem na mięsie, makaronach , pyrach mące żyjemy, tyle co słodyczy się nie je, choc ja czasem wypiję prawdziwe kakao bez cukru bądź zjem kilka kostek gorzkiej czekolady ze względu min. na anemie bo mam straszny spadek energii..ogolnie mozna by o tym pisac i pisać. Mam nadzieje ,że ktoś zajży jeszcze na to forum,aby powymieniać się doświadczeniami ,albo przepisami:)) na marginesie to strasznie lubie jesc:p Aaaa i jesli ktoś wie to czy mozna przy tym jesc orzechy włoskie?? Bardzo je lubie jesc zwłaszcza w jogurcie naturalnym ale nie moge nic znalezc na ten temat. Mam nawet ksiażke o nietolerancji fruktozy ale tez nie ma wzmianki o tym:/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kiniaaa Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Witam, Orzechów nie można. Miałas robione badania genetyczne? po nich tylko na 100% można stwierdzić chorobę. Skoro nic Ci nie jest po orzechach...to może nie masz fruktozemii:) Pozdrawiam ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość bez cukru Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Witam, bardzo proszę o podanie jak największej ilości bezpiecznych produktów spożywczych dla osób z fruktozemią. Może ktoś ma wypróbowane przepisy na ciasta z glukozą ale bez przesadnej jej ilości. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Marta. Cytuj Odnośnik do komentarza
nina33 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Witam mam 33 lata o chorobie dowiedzialam się w wieku 12 lat oczywiscie bylam pod kontrola CZD w zeszlym roku bylam tam nawet na kontroli. Ale niestety to tyle szukam obecnie miejsca gdzie moglabym sie kontrolowac. Z dieta nie mam wiekszych problemow oprocz orzechow, uwielbiam je. Przepis na ciasteczka prosze bardzo: 1/2 kg maki, 1/2 kostki masla lub margaryny, smietana, 5 zolek, sol, olejek migdalowy. Ze skladnikow zagniesc ciasto rozwalkowac wyciac dowolne ksztalty. Piec w temp. 175 stopni ok 29 min az beda rumiane. Dla dzici posypuje cukrem waniliowym przed upieczeniem oczywiscie. u Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość bez cukru Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Dziękuję za przepis na ciastka. Jakie warzywa i owoce można jeść bezkarnie w tej chorobie? Ciągłe jedzenie mięsa i nabiału jest uciążliwe. Proszę o pomysł na dietę.Pozdrawiam serdecznie, Ela. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kiniaaaa77 Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Nie można jeść owoców ani jednego!. W sporej ilości można jeśc ziemniaki, szpinak, kalafior. Troszkę sałaty i pomidorów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Nemx Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Wyjątkiem wśród owoców jest awokado. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ego Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 A na przykład woda z sokiem z cytryny albo limonki? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi