Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mikrogruczolak w płacie przysadki mózgowej

Gość Paulina

Rekomendowane odpowiedzi

Odebrałam wynik, a wizytę u specjalisty mam dopiero w lipcu. Podejrzewano gruczolaka - mlekotok, skąpe miesiączki, prolaktyna 35 - 114... Od 4 miesięcy biore Nrprolac. Badanie zrobiono po 4 miesiącach od wstępniej diagnozy Opis badania jest następujący W lewej części przedniego płata przysadki mózgowej uwidoczniono w badaniu pokontrastowym ognisko znacznie słabszego wzmocnienia o średnicy ok 7mm, odpowiadające mikrogruczolakowi. Wysokość przysadki w tym miejscu jest zwiększona w porównaniu ze stroną prawą(ok8mm), ale mieści się w granicach normy. Skrzyżowanie wzrokowe wolne. W wykonanym badaniu MR głowy(flair) stwierdza sięprawidłowy obraz mózgowia i wewnątrzczaszkowych przestrzeni płynowych. Nieiwelka ilość wysięku w zatokach klinowych. Innych zmian w badaniu MR nie wykazano. Nie wiem na ile sprawa jest pilna, czy przyspieszyć konsultację ze specjalista?
ja miałam robione badania w marcu. 2008 roku: objawy : zanik miesiaczki, narastajace bulr głowy- myslałam, ze to migrena, ciagłe wymioty, i wycieki z piersi - choc jeszcze wtedy nie urodziłam dziecka. wizyte miałam u endokrynologa: stwiredził z badan iz mam guza na przysadce mózgowej mikro albo makro- (wynik stwierdzony na podstawie badania krwi, prolaktyny). noi miałam isc do szpitala wtedy na badania , ale w Matce Polce były strajki, później mój lekarz był na urlopie, noi mój slub nastąpił. Po slubie poszłam na dalsze badania usg glinekologiczne- tak mi wczesniej zalecił lekarz- okazało sie , ze jestem w ciazy. wczesniej lekarz mi powiedział, iz nie moge miec odrazu po slubie dzieci. ale na dzien dzisiejszy mam zdrowa i kochana 9 - miesieczna córeczke. mam jeden problem od tego czasu nie byłam u tamtego lekarza, a znów zaczyna mnie bardzo bolec głowa. czy to te same objawy i musze skierowac sie do lekarza. aha a czy to moze byc dziedziczne.