Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne bóle serca w ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 28 lat i jestem aktualnie w 27 tygodniu ciąży.Bóle serca mam już od szkoły średniej ( będzie ponad 10 lat) jednak ich częstotliwość i nasilenie bywały b. różne. i nie dokuczały tak bardzo jak dziś ,robiłam kiedyś EKG ale nic nie wykazało. Ból jest dość silny czasem kilka razy w miesiącu silny ból *serca*podobny do palenia ściskania ,zgniatania , dodam ze nie mam zawrotów głowy czy omdleń(na szczęście)jakby ktoś mi serce w dłoni zgniatał ,czasem czuje ciężar na żołądku.Trwa to około kilka minut potem po około 20-30 minutach sie pojawia znowu.Zauważyłam ze od początku ciąży bóle są częstsze i występuja przeważnie w spoczynku ,ostatnio obudziły mnie w nocy i nad ranem. Mam zamiar jak najszybciej isc do lekarza i zrobię EKG I ECHO serca , jednak coraz bardziej sie zastanawiam czy aby mój ból serca nie zaszkodzi dziecku,Wiem ze akcja serca wtedy u mnie jest przyspieszona i dziwnie *bije*jakby niemiarowo Czy ktoś ma podobnie?? Jak radzic sobie z bólem kiedy dopadnie? Pomaga tylko mi b.głębokie oddychanie (przez nos),po kilku minutach ból sie zmnijesza ale potem nasila
Hej,ja jestem w 34 tyg.ciazy i tez mam bole w klatce ogolnie to mam nerwice niby serce zdrowe echo 2 razy robilam w ciazy i chyba ze 12ekg wszystko ok.mam lekka arytmie ale nie do leczenia i dodatkowew skurcze serca.Dzis np.zle od rana sie czuje ucisk w klatce coraz miedzy piersiami przy schylaniu chodzeniu i jakos slabo i niedobrze.niewiem czy to od pogody czy od ciazy jak nie przejdzie to zadzwonie po lekarza.a Ty popwinnas zbadac sie i koniecznie by wyjasnic przyczyne tych boli bo mto nie zarty tymbardziej ze w ciazy jestes.