Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Guz na nodzie po urazie i strzelanie w kościach

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys zwichnołem noge,potukłem tutaj nisko wyżęj palców i zrobiła mi sie górka ,nie poszedłem do lekarza pediatry i tak mi sie zrosło,myslalem ze nic mi nie bedzie a tu jednak sie okazalo ze to cos mi sie rozprzestrzenilo po calym ciele i jak poruszam mocniej cialem to mi strzelaja w środku i wszedzie na nodze tez ,ręka ,uraz zaniedbalem i cos sie gorzej zrobilo i nie wiem co i teraz sie boje bardzo,nie wiem co mi sie stalo.. slyszalem ze kolega jakis tez potukl noge ,nie wiem co mu sie tam stalo chyba zwichnal i nie poszedl do lekarza dopiero za jakis czas i mu obcieli noge,czyli mu sie martwica zrobila ,zle mu sie zroslo. n to czyli ja mam terz tez martwice kośći na calym ciele ,krusza mi sie kosci w ,oj nie wiem czy krusza ale strzelam nimi jak sie mocniej uginam i cale cialo mnie boli. co mi jest boje sie nawet isc do lekarza ,powie ze kość mi sie zle zrosla i sie zrobila martwica kośći. nie wiem prosze o szybko odpowiedz w tym tygodniu jeszcze co by mi sie moglo stac i czy to jest wyleczalne,prosze noge albo zlamalem ,albo zwichnalem i nie poszedlem do lekarza i mi sie pogorszylo na cale cialo to cos.zaniedbalem i teraz sie boje czy jest szansa jakas na mnie,po wypadku nie cale dwa tygodnie bolalo i przestalo i myslalem ze nic nie bedzie i jakis maly bol mialem na tej górce u nogi .. jak jest stopa to nie na dole tylko na gorze nogi mam uraz . * *
Poproś lekarza rodzinnego (pierwszego kontaktu) o skierowanie na rtg (prześwietl sobie tę stopę) i skierowanie do ortopedy. Chyba nie spodziewasz sie, że ludzie tu na forum są ortopedami i do tego mają telepatyczny rentgen. Idąc do lekarza masz większe szanse, że się wyleczysz niż że ci nogę utną. Nie panikuj.
Gość grzesiek_kruk
no tak ale jak to zrobilem to mi sie i napewno zle zroslo i by sie zrobila martwica kosci ktora sie rozprzestrzenila po calym ciele?-jest cos takiego. a strzela mi cale cialo teraz i boli. a strzela w taki sposob jak np. tak jak strzelasz swoim palcami u reki ,to ja tez talk moge calym cialem. co mi sie pogorszylo po tym urazie ,sam nie wiem coi robic i sie boje isc do lekarza . co by moglo mi sie stac po tym urazie ,zrobic gorzej?
To strzelanie najprawdopodobniej masz w stawach, a nie kościach. Mnie całe życie strzela w kolanach i nie jest to problematyczne, ale może to być też jakieś zwyrodnienie stawów tym bardziej, że jest to bolesne. Martwica jałowa kości występuje w młodym wieku, ale nie jest uogólniona. Mój brat ma np. chorobę Scheuermanna, która jest martwicą kręgosłupa i jak najbardziej da się z tym normalnie żyć. Problemy powstają dopiero gdy czlowiek jest stary. Duże obciążenia stawów i *strzelanie* nimi nie jest wskazane, bo szybciej się wtedy zużywają. Bóle stawów występują teżw chorobach bakteryjnych np. boreliozie, ale nie powinny wtedy *strzelac*. Tak czy inaczej do lekarza musisz iść - najpierw rodzinnego. Jeśli to problem ze stawami to poproś o skierowanie do reumatologa (dobrze jakby miał drugą specjalizację z ortopedii). Im szybciej pójdziesz do lekarza tym szybciej masz szansę się wyleczyć. Jeśli nie chcesz nic zrobić tylko narzekać to juz twoja sprawa. Aha większość ludzi nie strzela palcami u ręki.
Gość grzesiek_kruk
a artroza jest wyleczalna? mialem wypadek bo kopnalem kolege w tylek i mi wyrosl guz i nie poszedlem do lekarza i ktory pewnie sie zle zrósł i sie zrobila martwica kosci ktora sie rozprzestrzenila po calym ciele? mysle tak bo kiedys kolega albo zlamal albo zwichnal noge i nie poszedl do lekarza ,dopiero za jakis dluzszy czas poszedl do lekarza i mu noge obcieli, i ja mam to samo tylko mi sie to rozprzestrzenilo po caslym ciele. bo ja mysle tak ze mam: zle sie zroslo mi na nodze i sie zrobila martwica ktora sie po calym ciele rozprzestrzenila- ale chyba glupio mysle,a jak mysle poprawnie to cos to jest wyleczalne ,a martwica tak istnieje chociaz??/ nie wiem i dlatego sie boje isc ale w koncu pojde bo mnie boli ,ruszam reka i mi strzela ,ale czuje cialo ,tylko ze mam bolesne, prosze pomoz mi doprowadzic sie co by mi sie moglo pogorszyc po tym urazie.dzieki za pomoc sllicznie.
Nie wyobrażam sobie martwicy kości w całym ciele! Jest coś takiego, ale miałbyś to ograniczone do miejsca urazu i nie oznacza to amputacji! Amputacje przeprowadza się najczęściej przy zmiażdżeniu kończyny lub chorobie nowotworowej. Artroza może się nasilić po urazie, mogą powstawać narośla, stawy *strzelają* i bolą (bolą też okoliczne mięśnie i mogą występować ich skurcze) dlatego o niej pomyślałam. Teoretycznie może zająć wszystkie stawy z tym, ze najczęściej są to najbardziej obciążane stawy rąk, nóg i kręgosłupa. Nie jest wyleczalna, ale leczenie znacznie poprawia jakość życia. Pogarsza sie z wiekiem. Podaję linki: http://www.przychodnia.pl/reumatyzm/index7.php3?s=3&d=4&t=7 http://en.wikipedia.org/wiki/Osteoarthritis Radzę ci dwie rzeczy zdjęcie rentgenowskie starego urazu i wizytę u ortopedy. Koniec tematu