Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie zamierania serca

Gość Ewelina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Ostatnio się przeraziłam poniewaz wieczorem siedziałam i czytałam gazetę, i nagle poczułam jak moje serce przestaje bić ot tak poprostu , przestało, po czym znowu ruszyło jakby z pewnym wysiłkiem i zaczęło tak sie trzepać ze wszystko trzęsło mi się nieziemsko, miałam dreszcze jak w goraczce. Mąż się przeraził i wezwał pogotowie ale oni osłuchali tylko, podali xydroxizinum domieśniowo i powiedzieli ze wszystko jest oki, miałam juz kilka razy takie uczycie ze serce się zatrzymuje, ale nigdy mnie tak nie roztrzepotało. na następny dzień byłam na EKG które było ksiazkowe, Echo serca tez oki. kardiolog powiedział że jestem zdrowa jak koń, ale ten dyskomfort i to uczucie przewracania odczuwam codziennie co jakiś czas.
Ewelino Moim zdaniem było to tak. 1) Serce zgubiło na chwilę rytm z jakiegoś tam powodu (uczucie zamierania). Ale poniewaz serce nie staje, za chwilę było uderzenie wyrównujące 2) Kiedy poczułaś, że serce ci stanęło, wystraszyłaś się i w jednej chwili wydzieliłaś do krwi mnóstwo adrenaliny i kortyzolu 3) Hormony stresu, przyspieszyły akcję twojego serca, co oczywiście od razu odczułaś.
Hej , dziękuję za zainteresowanie, pewnie Vertico masz rację, tylko ze ja nie bardzo wiem o co chodzi w dalszym ciagu. Kiedy owej feralnej nocki nawiedziło mnie pogotowie, lekarz stwierdził ze to tachykardia:) po zrobieniu EKG i EcHa serca dostałam lokren 20 i mam brac 1/4 tabletki na dobę. biorę regularnie choc nie jestem zwolennikiem szprycowania się tabletami. Nie ma co prawda juz takich cyrków jak wtedy w nocy, ale raz lub nawet kilka razy dziennie mam wrazenie jakby seducho zamierało i wtedy robi mi się słabo, tak miękko jakby otulała mnie mgła, cos sie zatrzepie przez chwilkę i po kilku sekundach to mija,W tym samym momencie ogarn8ia mnie przerażeenie i czuję jak bym miała zemdleć.ale tak jak mówię to trwa chwilkę, a p9o chwili jest oki.:) moze jeszcze ktoś się wypowie?
W tym przypadku najlepiej sprawdzi sie Holter, dobrze przeprowadzony powinien dać odpowiednią diagnozę.(prosze pamiętać o normalnym wykonywaniu wszystkich czynności- to bardzo ważne) Pojedyncze EKG rzadko daje pełną informację w tego typu zabuzreniach, trzeba by było zrobić badanie w momencie napadu.
A co do osoby osoby to mam narzeczoną :) Jak jej opowiadam czasem że znów coś dziwnego mi się dzieje, że może jest mi to, a może tamto, to słucha mnie dopóki się nie wygadam i nie poczuję że w sumie to niedorzeczne co wygaduję, bo już zbadałem sie prawie na wszystko :))) Wtedy od razu mi lepiej. Tylko taka osoba musi mieć 1) duża cierpliwość 2) dobry zmysł obserwacji, by zareagować jakby kiedyś naprawdę coś się działo i obiektywnie byłoby to widać ;)
:) Vertico, ja mam męża fantastycznego, i juz mi trochę głupio ze go tak zameczam, tym ze ciagle czuję się mało dobrze:) a wszystko zaczęło się od ciecia cesarskiegi przy porodzie. Mieli bakterie coli na bloku :) prawie sie pzekreciłam i od tej pory się zaczęło. Ale... warto było mam rewelacyjnego synka

Żadne trycha żadne nic tam mam to od dłuższego czasu przez całe dnie jeżeli miałaś kiedyś dużo stresu i ciężkie przyżyciowa zamartwianie się to nic innego nerwica serca ARYTMIA ŁAGODNA PAUZOWANIE SERCA jest niegroźne i nie słuchaj głupot na ekg może niewykazac ale skoro teraz odpoczywasz teraz się to objawia SPACER 30 MINUTOWY ZERO KAWY PAPIEROSÓW LUB W MAŁYCH ILOŚCIACH I MAGNEZ TABLETKA DZIENNIE BĘDZIE LEPIEJ a jakie głupoty czytam to qrwa masakra