Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zastawki trójdzielnej u starszej osoby

Gość Kasia K

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kasia K
Proszę o pomoc, martwię się operacją mojej mamy, która choruje na serce od 14-u lat (obecnie ma 67). Początkowo stwierdzono u niej kardiomiopatię, obecnie badający ją specjalista orzekł iż konieczna jest operacja (bądź wymiana- dokładnie nie wiem) zastawki trójdzielnej
Gość Kasia K
Na wypisie ze szpitala napisane jest: niedomykalnoś trójdzielna w st.niewydolności serca IV/III NYHA. Cokolwiek to znaczy jedziemy z mamą w najbliższy poniedziałek do Instytutu Kardiologii w Aninie, co będzie dalej - napiszę.
Mam 30 lat,parę miesięcy temu dowiedziałam sie że choruje na serce od tego momentu boję się o moje życie o to co będzie w przyszłości...lekarze nic praktycznie mi nie mówią na temat mojego zdrowia i sama prubuje sie czegos na ten temat dowiedzieć.Jeśli ktoś miał taki przypadek i wie cos więcej na ten temat prosze odpisać.Wada moja to:powiększenie niewielkie prawego przedsionka,niedomykalność trójdzielna 2 stopnia z SPAP,około35mmhg,dobra czynność skurczowa i rozkurczowa lewej komory serca,zwiększony przepływ przez zastawkę aortalną przy pierścieniu o średnicy około 20mm i prawidłowej trójpłatowej zastawce,zwiekszony przepływ przez zastawke pnia płucnego.
Gość stracatella
Ja mam jedno dziecko, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam że mam problemy z sercem, narazie nie mam nadciśnienia, tylko ciśnienie graniczne - lekarka nie zabroniła ciąży , ale przy nadciśnieniu chyba nie wolno mieć dzieci. Trochę sie boję zajsć w ciażę choć bardzo bym chciała. Nie chcę więcej problemów niż mam. Leczę sie na śląsku. A i w necie wszyscy są na TY ;) pozdr s
Bardzo podobna sytuacja do mojej:)mam córkę 7 letnią,urodziłam przez cesarskie cięcie,a dopiero dowiedziałam się o mojej wadzie serca pół roku temu.bardzo bym chciała mieć jeszcze dziecko zawsze to jakieś wsparcie dla mojej małej kiedyś tam w przyszłości,ale z drugiej strony nie chciałabym żeby mój stan zdrowia się pogorszył.Ciężkie decyzje trzeba podejmować w życiu i dlatego też szukam dobrego kardiologa który dokładnie wytłumaczy mi wszystkie możliwe zagrożenia.
Podobno ciśnie płucne mam na górnej granicy normy,powiem Ci szczerze że lekarz nic mi nie wytłumaczył....wiem tylko że kiedyś tam wcześniej często musiałam chorować na zapalenie oskrzeli przechodziłam je kilka razy z tego wzięło się zapalenie płuc i zapalenie mięśnia sercowego i stąd niby te wszystkie wady mojego serca.A co do tego mają płuca?wiem tylko że główna żyła tętnicza w płucu jest większego *kalibru*niż reszta,ale co to oznacza....dlatego też chciałabym udać się do innego kardiologa który wytłumaczyłby mi wszystko co i jak.A Ty jak do tego wszystkiego podchodzisz,jak sobie radzisz?
witam serdecznie. moja rodzina niestety boryka sie z problemem choroby serca mojej mamy. Mama jest juz 16 lat po wymianie zastawki mitralnej. Niestety ostatnio okazało się ze ma cięzką niewydolność serca...spowodowana niedomyklanościa zastwaki trójdzielnej ( stopien 4:( ) Lekarze którzy zajmuja sie moja mamą ...powiedzieli ze przydałoby sie mamie zrobic operacje wymiany zastawki trójdzielnej...ale z racji ze jest to bardzo ryzykowan operacja oni sie nie podejmą takiej operacji. PROSZE..jesli tylko wiecie gdzie mozna udac sie i starac o pomoc dla mojej mamy dajcie znać. Mam nadzieje ze nie kazdy powie ze dla mojej mamy nie ma juz szansy. pozdrawiam :)
Gość stracatella
Powiem szczerze, przejmuję się :( niestety... wolałabym podchodzić to tego wszystkiego bardziej na luzie, ale wyszło ze mnie sztywniactwo ;) Co ciekawe dotąd uchodziłam za twardzielkę, ale mnie rozłożyło. Boję się udaru którego przedsmak już przeszłam, boję się problemów z sercem. I w zasadzie najbardziej chyba obawiam się kalectwa które jest następstwem tych chorób. Najgorsze jest w tym to ze dopiero co zaczęłam się dorabiac własnego a tu juz mam problemy jak emerytka. Ale... mam tez dobre chwile dobre dni i wtedy czuję się tak jakby mnie to nie dotyczyło tylko kogoś innego, a ja mam dwójkę (co tam trójke) dzieci dom z ogródkiem i uprawiam wyczynowe sporty ;)))) Ale nierealne marzenia mają też 100% zdrowi ludzie więc się tego nie wstydzę! Pogadaj z kardiologiem - może jednak coś zaradzi, albo przynajmniej jasno wyłoży kawę na ławę. pozdrawiam stracatella