Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej i powiększona komora serca

kajol1

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o jakie kolwiek informacje na temat wady serca pod postacia ubytku przegrody miedzyprzedsionkowej typu ASD 1-o srednicy 1,4cm oraz rozszczepu przedniego platka zastawki mitralnej a przy tym mam powiekszona prawa komora serca.Jestem zalamana bo do tego wszystkiego mam dusznosci ktore bardzo mi dokuczaja a moj lekarz rodzinny twierdzi ze to na tle psychogennym.Jestem zakwalifikowana do zabiegu kardio-chirurgicznego w Zabrzu.Nie wiem czy sie poddac operacji bo nie wiem jak bedzie po niej.Czy nie bedzie gorzej?Mam czworo dzieci i bardzo sie o nie martwie.Czy zdolam je wychowac?Prosze o odpowiedz czy ktos z Panstwa mial operowana taka wade?Jak dlugo dochodzi sie do siebie po zabiegu i jakie sa rokowania na przyszlosc?Za karzda odpowiedz bardzo dziekuje.
ASD II to jedna z najczęstszych ale tez i najlżejszych wad wrodzonych serca , operowana z powodzeniem. W Zabrzu bedziesz pod dobra opieką. Średnica ubytku jak dla mnie dośc duża. Jestem laikiem więc nie wiem czy bedziesz miała zabieg polegający tylko na zasklepieniu ubytku czy równiez powiązany z korekta zastawki mitralnej. W każdym razie w Zabrzu z powodzeniem ubytki jesli tylko do tego się kwalifikują zamykają przezskórnie zapinkami. Nieleczona wada ( często wykryuwana w wieku dorosłym co obserwuję) może stac się przyczyna zatorów, powiększenia i przerostu prawego przedsionka oraz prawej komory, a także przedsionkowych zaburzeń rytmu. Ubytki miedzyprzedsionkowe typu otwór wtórny jak u Ciebie zszywa się najczęściej u dzieci niewchłanialnym szwem ciągłym. Jeżeli ubytej jest rozległy lub mnogi do zamknięcia wykorzystuje sie u dzieci łate z ich osierdzia lub z tworzywa sztucznego. Niewielkie ubytki ASDII można zamknąc za pomoca przezskórnie wprowadzanych *korków*, najczęściej zapinką Amplatza, ale także zapinkami Cardiodeal,Starflex,Helex. Mojemu dziecku tez złe samopoczucie lekarze przypisywali albo bólom wzrostowych albo psychogennym, a okazało sie, ze ma wade serca i m.in. zespół Barlowa. Kochan niech nie opiekuje sie Toba lekarz rodzinny z całym szacunkiem dla jego wiedzy, ale specjalista kardiolog. Zreszta teraz jak będziesz w Zabrzy wykorzystaj ta okazję na to. Rozumiem Twój strach przed nieznanym, ale będziesz pod dobra opieką, masz łatwa do korekty wadę serca. Zdążysz wychowac dzieci, doczekac sie wnuków a daj Boże i prawnuków. dzieci po takim zabiegu dochodzą do siebie bardzo szybko. Na naszym forum www.sercedziecka.org.pl była kierowana do zabrza do zabiegu dojrzała kobieta Ela. Zabieg zmienił jakośc jej życia . Wada tez wykryta późno. Jka będziesz chciała porozmawiać, może uda mi się skontaktowac Cię z Elą. Napisz numer telefonu lub gg czy e-mail na alrada@gazeta,pl Trzymam kciuki. Ola
OK. Po południu zadzwonie do niej i spróbuje Was skontaktowac. Poodbniez miała duzy ubytek ponad cm z tego co dziś rozmawiałam z koleżanką. Zamykany największym rozmiarem Amplatza, przezskórnie. Własnie w Zabrzu. Pozdrawiam
Gość Magdalena :)
Tak jak Olcia pisała skontaktuj sie Elą , ma w sobie najwiekszy Amplatzer :) i ma sie dobrze . Mój syn takze w Zabrzu miał zamykany ubytek ( Parasolka Starflex) W Zabrzu lekarze - jeśli Oni uznaja że należy spróbować przezkórnie ( a o tym decyduje tzw próba zamknięcia - cewnikowanie , podczas którego oceniają szanse) - to tak zrobię . Zaufaj Im , warto Mój syn ma teraz 18 lat . zabieg 2 lata temu , powodzenia Ci życzę , pozdrawiam
Dzięki Madzi jw :) skontaktowałam się z Ela - przemiła osoba. Zaraz na gg podam jej numer gg oraz na wszelki wypadek adres e-mail. Myslę, że cię uspokoi i wyjasni wiele. Sma to już przeszła i jak mówi czuje się bdb. Plastyka to z tego co powiedziała mi kiedyś nasza forumowa Izabela oraz jeden z świetnych kardiochirurgów ostatnio - najlepsze wyjście jeśli tylko się da ją przeprowadzić na zastawce. Pzodrawiam i zaraz podam na gg namiary Eli. Głowa do góry. Powodzenia. Pozdrawiam Ola Madziu, jestes wielka.
Bardzo się cieszę, bo sama to w pewien sposób rozumiem. Podziękowania dla Madzi i Pani Eli - przemiłe osoby. Mam nadzieje, że kiedyś jesli zajdzie taka potrzeba i moje dziecko spotka na swej drodze zyczliwe osoby, ktore dodadza mu wiary i wsparcia. Jaj juz takie znalazłam kilka lat temu i wciąz o tym pamietam. Powodzenia w Zabrzu, zdrówka i odezwij się po wszytskim. Trzymam kciuki.
Witam wszystkich ja też mam ten problem tylko nie wiem jeszcze w jakim stopniu jest ten ubytek międzyprzystankowy , mam dopiero iść na to badanie przez przełykowe napiszcie coś o tym badaniu jak ono wygląda i czy jest bolesne.Byłam w szpitalu na badaniach typu EKG ECHO serca i wykazało jakiś tam ubytek a byłam z powodu złego samopoczucia mimo 31 lat czuje się tak zmęczona jak bym miała z 80 lat i często mnie boli serce nawet nie mogę spać na tym boku, czasem czuje się tak jak bym była w obcym ciele , napiszcie jakie u was występowały objawy i jak to się zaczęło.Będę bardzo wdzięczna za każdą informacje.Pozdrawiam wszystkich
Gość kardiolog
obawiam sie że wszyscy odpowiadający mylą ubytek ASD I i ASD II - w tym pierwszym przypadku leczenie jest (jeśli wskazane) - wyłącznie operacyjne. Przestrzegam przed dużą iloscia błędnych wypowiedzi na tym forum i odradzam podejmowanie decyzji na ich podstawie. Zastrzegam, że treść powyższej wypowiedzi nie stanowi konsultacji lekarskiej i nie może jej zastąpić.
Niestety ja nie myle ubytkow bo mam ASD I i wypowiadam sie na temat mojego ubytku.ASD II to inna wada ktora mozna zamknac przez tetnice udowa a moja tylko przez klatke.Malo jest osob z moja wada ja odkad dowiedzialam sie o niej poznalam tylko jedna osobe ktora ma identyczny ubytek i wade zastawki.Dlatego najpierw sie pytam czy ubytek jest napewno ASD I-moj typu primum.Nie zadowalaja mnie wypowiedzi osob z zamknietym ASD II bo to calkiem inna wada i inaczej sie przy niej postepuje.Z tego co mi wiadomo to sa trzy rodzaje ubytkow a moj jest ten najgorszy. Pozdrawiam serdecznie.
do osoby o loginie kardiolog: sadze, ze nikt nie podejmuje decyzji w oparciu o jakiekolwiek forum o tematyce zdrowotnej. Ale z autopsji i to akurat dot. kardiologii dziecięcej: gdyby nie jedno z forów nigdy moje dziecko pewnie nie miałoby postawionej pełnej diagnozy i nie trafiłoby pod opiekę dobrych specjalitów gdyby nie pomoc innych rodziców. A ja cały czas ądziłabym, że istieje jedna poradnia. Niestety dostep do specjalistów jest moi zdaniem tragiczny, ich czas jaki moga poświęcic pacjentowirówniez pozostawia wiele do zyczenia. I zyczyłaym sobie aby pacjent był traktowany jako partner w tym rozumieniu, ze lakarz tłumaczy łopatologicznie to co dotyczy jego osoby. wowczas pewnie i wątków zakąłdanych na forach zdrowotnych byłoby zdecydowanie mniej. Poza tym sa ośrodki, które specjalizują się i mają świetne osiągnięcia w leczeniu określonych wad serca. I daj Boże aby było to możliwe w sposób maloinwazyjny dla chorego. Szkoda tylko, ze nie wszystkie ośrodki portrafia nakierowac chorego, wskazac mu inne rozwiązanie. A przecież próbować zawsze warto ! Pozdrawiam i mam nadzieję, ze mimo wszystko zagości Pan tu na dłużej.
Wady wrodzone serca u dorosłych leczy się np. w Poradni Wad` Wrodzonych Serca w Aninie ub w Zabrzu lub w Krakowie - wszedzie da sie dostac, choc po pewnym oczekiwaniu - a bywają gorsze wady niż ASD I - to zależy od stopnia zaawansowania. Niestety żadnej odpowiedzialnej porady via forum udzielić nie mozna...
Wypowiedz bardzo skromna.Mysle ze Alrada nie ma racji myslac ze osoba podpisujaca sie jako Kardiolog jest lekarzem.Ja nie jestem kardiologiem a na temat ubytkow chyba wiem juz wszystko i to nie z punktu widzenia medycyny.Lekarze nie wiedza wszystkiego np jak my z wadami sie czujemy jakie mamy objawy.Ja bedac na kontroli mowie ze cos mi sie dzieje i pytam czy moze to byc od serca a lekarz mowi ze malo prawdopodobne,puzniej poznaje osobe z ubytkiem i ona mi mowi ze ma identyczne obiawy.Lekarze maja malo czasu dla pacjenta i probuja go zbyc.Mysle ze takich wypowiedzi jak Kardiolog moglby udzielic kazdy,a lekarze nie maja czasu zagladac na to forum poniewaz sa tak zapracowani.