Gość Henryk B. Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Czy ktoś może wypowiedzieć sie na temat zakładania stent-graftu do tętniaka aorty brzusznej. Mam przejść ten zabieg a nie wiem na czym on polega i jakie jest później samopoczucie. Czy i jakie zagrożenia występują w trakcie zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość aga Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Witam,mój tato przeszedł w styczniu tego roku taki zabieg,trwał on około 2 godzin i technicznie był bardzo trudny do wykonania bo tetniak podszedł prawie pod same nerki ,ale wszystko się udało i jest ok .Założenie stent-graftu ma za zadanie wykluczyć tętniaka z obiegu.Po operacji tato leżał 2 dni na intensywnej a potem jeszcze 5 dni na sali,zdjęcie szwów (zalezy jak się goją)jest na 10 dzień.Od operacji mineło 4 miesiące a mój tato śmiga jak 20 latek oczywiście nie wolno dzwigać,palić ,stresować i nerwować się bo to podwyżśza ciśnienie a tętniakom to nie służy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pacjent Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Po pierwsze to nie jest żaden zabieg tylko poważna operacja trwajaca ok.2 godz ,nastepne dwie godzny pod okiem na intensywnej i po 3 dniach do domciu . Od stycznie wszystko dobrze ,kontrolne badania tomografem i zyjemy nadal . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Indiana100 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Mam wszczepiony stent graft w maju 2015r w klinice na Wołoskiej w Warszawie. Zycie nie jest już takie samo, ale daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi