Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie serca i silne uderzenia serca przy wypadaniu płatka zastawki a arytmia

Gość seba26

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich!!! Od ponad trzech lat meczy mnie to co sie ze mna dzieje,pierwszy raz zaczelo sie gdy siedzialem przy komputerze i sie nachylilem i nagle poczulem jakies niby uklucie, uderzenie serca, pojedyncze i w sumie po chwili zapomnilem o tym ale po miesiacu znowu sie powtorzylo i tak doszlo do tego ze odczuwam takie uderzenia codziennie po kilkanascie razy jakby cos mnie zatkalo przy czym czasami byly to udezrenia silniejsze ,czasami lzejsze, czsamen odczuwalem bol a czasami nie, ale byly to pojedyncze takie odczucia.Wybralem sie do lekarza i okazalo sie ze mam wypadanie platka przedniego zastawki mitralnej PPM, niby zadna wada ale cos sie ze mna dzieje, lekarz przypisal mi magnez i jakis beta-bloker po pol tabletki dziennie ale ja nie wykupilem tylko bralem magnez, skurcze tak i tak mam nadal, tak wiec wybralem sie na holtera i akurat w tym dniu co bylo badanie czulem sie swietnie ale wyczulem 3 takie szarpniecia i co sie okazalo,okazalo sie ze to co odczulem nie zostalo uwzglednione na wynikach zas o godz 5:00 mialem jedno pobudzenie nadkomorowe i o 7:00 komorowe i nic wiecej,wiec jak zobaczylem wyniki bylem w szoku ze to co oczulem nic nie wykazalo zas podczas snu bylo jedno komorowe i jedno nadkomorowe, do tego ogolnie w tablicy bradykardii - 531 a tachykardii - 21570,z tymi wynikami poszedlem do kardiologa i powiedzial ze tutaj nic nie ma a te jedno komorowe i nadkomorowe moga byc od nerwow, i nic wiecej powiedzial ze jestem zdrowy, a ja w zasadzie codziennie odczuwam takie dziwne szarpniecia itd,mam zamiar jeszcze raz isc zrobic sobie holtera i w sumie postanowilem ze bede robil to przy czym ja odczuwam takie dziwne kolatanie tzn, np gdy szybko sie nachyle, nagle jakby serce mi zwolnilo i uderzylo mocniej, albo gdy poloze sie na wznak to pochwili czuje nieregularne bicie tzn normalnie serce bije tak (tyk - - tyk - - tyk) itd a ja odczuwam tak gdy nagle sie poloze na wznak (tyk-tyk- - - tyk - tyk - - - tyk) i strasznie mi serce zwalnia np gdy wstane z lozka to chwile stoje w miejscu i czuje ze serce zwolnilo mocno)albo gdy leze na plecach i kolana podnosze do klatki to pochwili mam kolatania i uderzenia serca i odrazu czuje lęk i szybko wstaje i mierze sobie puls , czy wy tez odczuwacie cos takiego?albo czy odczuwacie jakis bol w sercu przy uderzeniach serca czy skurczach i czy jezeli jest bol to czy zawsze jest taki sam czy czasami roznie?przepraszam za tą filozofie ale tak najlepiej bym to opisal, prosze o odpowiedz?oczywiscie czasami zapycha mnie i jakby dochodzi do gardla podczas siedzienia albo spaceru albo w pracy.
Witaj! U mnie takie kołatania pojawiają się od kilku miesięcy ale oprócz nich czuję często zawroty głowy i szybki puls. Po ekg i usg serca wykryto mi również tylko wypadanie płatka ale zdaniem kardiologa jest to niegroźne. Prawdopodobnie moje dolegliwości związane są z nerwicą ale czekam jeszcze na badanie metodą Holtera. Po kilku wizytach kardiolog polecił mi zupełnie nie przejmować się tym co odczuwam i nauczyć się z tym żyć bo miliony ludzi mają takie problemy. Łatwo powiedzieć, a trudniej wykonać. Nie nauczyłem się jeszcze opanowywać ataków nerwicy ale prędzej czy później będzie to konieczne. Nie chciałbym przesądzać o źródle Twoich objawów ale z tego co piszesz wnioskuję, że walczymy z tym samym. Głowa do góry! Pozdrawiam!
Witaj. Ja miałam to samo, co ty i lekarz przepisał mi betablokery tabletki BISOCARD po pół tabletki dziennie. Od czasu zażywania tych tabletek moje serce pracuje tak jak powinno. Rzadko kiedy, może to zależy od ciśnienia czy pogody odczuwam takie dolegliwości jak przedtem ale są one bardzo słabe. Nareszcie mogę normalnie żyć i pracować, nie bojąc się, że za chwilę wykorkuję. Także radzę Ci jak lekarz przepisał Ci oprócz magnezu betablokery to je wykup i zażyj, a poczujesz się o wiele lepiej albo i bardzo dobrze. Pozdrawiam.
przepraszam za bledy. jestem 58 kobieta, zawsze mialam dziwny szum w uszach do ktorego sie przezwyczailam, w ostatnich 2 latach ten szum sie stal nie regularny, co mnie dziwilo. W tym samym czasie dostalam dziwne objawy, suchy kaszel ( ktory przestaje momentalnie jak sie poloze na lozko) problemy z zoladkiem i dziwne szarpanie w kladce piersiowej. Po wielu testach powiedziano me ze serca mam bardzo silne, pluca czyste i na kaszel nie ma odpowiedzi. Lecza mnie na nadkwasote zoladka. Nie widze zadnej poprawy. Okdrylam ze szum w mijej glowie to jest bicie mojego serce, kazdy wieczor moge wypisac rytm mojego serca w postaci nut. Najgorsze ze serce mnie budzi w nocy i czesto bardzo malo spie. Ciekawa jestem czy serce moze byc polaczone z problemem zoladka? Czesto mnie zaladek piecze, jest goraco w srodku. Moje serce bije coraz gorzej i jest me ciezko wierzyc ze to moze byc OK.
witam;) ja wczoraj sie dowiedzialam tez ze mam to samo z tym ze dostalam magnez i potas,lekarz tez powiedzial mi ze to nie grozne ,ale ja czuje dyskomfort bo caly czas czuje sie zle. boli mnie cala lewa reka a serducho - ze tak powiem -*czuje ze je mam* i to dyskomfort jest;(nie wiem co o tym myslec ;/
Witam wszystkich. Dowiedziałem się o wypadaniu płatka w maju 2009 roku. Wcześniej od dość poważnej grypy (około listopada 2008) zaczęły się u mnie problemy z sercem. Podejrzewam że mieliście podobne objawy: kołatanie serca, przeskoki, czasem szumy w uszach, drętwienie lewej ręki - krótko mówiąc objawy zawałowe. Od listopada 2008 do pamiętnego dla mnie maja 2009 roku , mam tak naprawdę wycięty kawałek życia, sam nie wiem jak dałem rady w tym okresie jeszcze pracować. Z dnia na dzień coraz bardziej zmniejszająca się chęć do życia, powolne zamykanie się w sobie i siedzenie w domu. Najgorsze z perespektywy czasu były lęki przed atakiem serca, pamiętam jak dziś zaciskające się pięści w autobusie, z każdym silniejszym uderzeniem serca. Nie będę się rozpisywał o tej gehennie. Pamiętnego pięknego dnia maja 2009 zdecydowałem się na wizytę u kardiologa- po raz pierwszy prywatnie (wcześniejsze wizyty na ostrym dyżurze-których nie zliczę, czy wizyty u kardiologów ze skierowania- nic nie dały,-czułem się ignorowany - nikt nic nie wiedział, nie potrafił zdiagnozować). Wizyta u prywatnego kardiologa, podczas której zrobiono mi usg , wyjaśniła że mam zespół barlowa. 30 minut wizyty, z czego 20 minut rozmowy przywróciło mi wiarę. Jest już listopad - czuje się naprawde świetnie- przez 95 % czasu nie pamiętam o mojej dolegliwości. Zalecenia które dostałem od lekarza : MAGNEZ ( niestety musimy o tym pamiętać do końca życia), sport--organizm musi nauczyć się radzić sobie z ta naszą przypadłością-a sport (ja rozpocząłem od tenisa) najlepiej w tym pomaga. Beta- blokery- które na szczęście odstawiłem po 3 miesiącach.W chwilach ataku spróbujcie pomyśleć że to nic poważnego, porozmawiajcie z kimś bliskim- nawet przez telefon, postarajcie się nie wpadać w panikę- to tylko rozkręca emocję ( wiem że łatwiej jest to pisać niż robić ) ale naprawde pomyślcie o tym. Powtarzajcie sobie w chwilach kryzysowych, to co usłyszałem od mojego lekarza OD TEGO SIĘ NIE UMIERA, PO PROSTU PRZECZEKAJCIE TO CHWILE, ZA JAKIŚ CZAS TO MINIE. Życzę wszystkim to czytającym powrotu do zdrowia- uszy do góry nie będzie źle.
Seba ! wszystko co pisali poprzednicy - czyli magnez potas obowiązkowo i kontrolować jakie wartości są w organiżmie , uzupełniać odpowiednią dietą Mario! skoro lekarze Cię przebadali i stwierdzili ze jest ok...trzeba się tego trzymać .... przyjmuj leki a dodatkowo moze coś na wyciszenie i uspokojenie .. żołądek piecze bo masz nadkwasotę jak stwierdzili lekarze ...a dolegliwości żołądka możesz odczwać jak by to były od serca - zdrowia i spokoju życzę :)