Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce piersiowej po południu, duszności i kołatanie serca

Gość Dominik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujące objawy: w godzinach najczęściej popołudniowych(w granicach 17) pojawia się u mnie delikatny jakby ucisk w klatce piersiowej, do tego dochodzi niewielka duszność i wzmaga się siła uderzeń serca. Pytanie brzmi czego dotyczą te objawy, co z tym robić? Byłem u kardiologa z holterem, ale lekarz nie stwierdził arytmii, a ni nic. Ciśnienie mam książkowe, wiek 36. Lekka duszność i walenie serca powstaje u mnie też po wizycie na siłowni, z której przez to zrezygnowałem; przynajmniej do czasu zdiagnozowania i daj Boże, wyleczenia tego ustrojstwa. Pozdrawiam
Gość cwaniara1983
Witaj Dominik! Mam podobne objawy do twoich, u mnie lekki ucisk w mostku pojawil sie ok 5 miesiecy temu, pozniej te uderzenia serca i nastepnie dusznosci. Na poczatku ignorowalam, myslalam, ze samo przejdzie, ale bylo coraz gorzej, do tego doszlo zle samopoczucie, niepokoj, a pozniej to juz zaczelam sie nakrecac i wymyslac sbie przerozne chorobska i tak nabawilam sie nerwicy. JA oprocz tego mam za wysokie cisnienie. Lekarz rodzinny przepisal mi leki na cisnienie, skierowal do pulmonologa, z tymi dusznosciami i do alregologa. Pulmonolog zrobil spirometrie, ktora wyszla ponizej normy i przepisal do wdychania inhalatory. Alergolog mnie wyslal na drzewo i powiedzial ze testow mi nie zrobi, bo mu sie udusze. I tak sie ciaglo, a ja czulam sie coraz gorzej. Lekarze nie sa w stanie nic pomoc, to ty sam musisz im powiedziec gdzie maja cie wyslac, bo inaczej to zapomnij. Wyprosilam ostatnio skierowanie na krew i do tego zrobilam jeszcze mocz, wyniki ok, bylam u kardiologa, poza tym cisnieniem nic nie stwierdzil wiecej, wyslal na dodatkowe badania krwi oraz na badanie dopplerowskie, ale to dopiero przedemna. Wiec jak widzisz zdiagnozowanie czegos, po takich objawach jak my mamy jest ciezkie. Raczej wszystko wskazuje na nerwice!!!
Dominik wszystko wskazuje na nerwicę - radzę na razie zażywać ziołowe lekarstwa min. Validol do ssania. Ze sportu nie rezygnować jedynie trochę zwolnić, chociaż siłownia to nie jest dobre rozwiązanie. Z drugiej strony 36 lat to nie 24 radziłbym inne sporty.

Witam!3 tyg temu wróciłam z pracy nieco podziębiona,do wieczora wypiłam syrop na kaszel,ferwex,a na koniec polopirynę S.W środku nocy obudziłam się i słabo się poczułam,dostałam biegunki,czułam się coraz gorzej..robiło mi się słabo nie pomogło otwarte okno i głębokie wdechy,serce mi waliło strasznie napiłam się wody,potem poczułam straszne pragnienie,a na koniec dostałam drgawek..chłopak zawiózł mnie do szpitala,zrobiono mi ekg i zmierzono ciśnienie,było 145/88 i tętno 80,wróciłam do domu.Za pare dni zrobiono mi holtera i okazało się ,że serce mam zdrowe ,ale nierównomiernie oddycham-problem z oddechem...niepokoi mnie, bo od kilku dni narzekam na ucisk w mostku i utrudnione oddychanie czego nigdy nie odczuwałam,które pojawia sie do nawet 3 razy na dzień,nawet gdy sie niczym nie denerwuję....w sytacji stresowej mam czerwone plamy na szyi,które pojawiły sie 3 lata temu poprzebytej goraczce reumatycznej...bardzo proszę o jakąs poradę,bo kazdy mówi mi co innego i jestem zrozpaczona

Ja leżałam 8 dni w szpitalu, również miałam robione wszelkie badania krwi, moczu, ekg, holter, przeswietlenie płuc i co mi to dało? nic.. czuję nadal dusznosc w klatce piersiowej a czym więcej o tym myslę to jeszcze bardziej się nakręcam... Nie wspomniałam jeszcze, że miałam momenty odpływania, drgawek rąk i nóg, kołatania serca, zalewania się potem w jednej chwili itp itd... jak tego się pozbyć, jak to leczyć? Cięzko z tym normalnie funkcjonować.

Gość Kamileqq

Ja mam to samo, ucisk na klatkę i kołatanie. Też potrafię się zalać potem w jednej chwili...lekarz mi powiedzial, że to od stresu w pracy. Możliwe, bo cały ten motyw powstał w jednej chwili, jednego dnia i trwa do teraz. Widzę, że wam lekarze mówią jedno: nerwica. Z drugiej strony wolę nerwicę niż gdyby miało się okazać, że to stan przedzawałowy. Zapomniałem dodać, że mam 26 lat i uprawiam sport.

A u mnie zaczęło się od bólu dolnej części żeber. Potem bóle brzucha silne i niestałe. Mama zawiozła mnie do szpitala i stwierdzili, że to wyrostek... Chociaż mi nie chciało się w to zbytnio wierzyć, bo mnie bolało w górnej części brzucha i w okolicach jakby wątroby. No ale lekarze stwierdzili, że to zapalenie wyrostka, więc mi go wycięli xD ale ból w żebrach zaczął się nasilać. Teraz nie bolą mnie tylko żebra w dolnej części ale boli mnie cała klatka piersiowa i plecy, już nie wspomnę o kłuciu za mostkiem i dusznościach. Często występują również zawroty głowy i ciągle jest mi gorąco. Dodam też, że mam 17 lat, a do lekarzy nie poszłam, skoro wcześniej te bóle zostały zwyczajnie przez nich zignorowane... Teraz tak czytam Wasze objawy i moje w sumie są bardzo podobne. Też mi wali serducho jak szalone co jakiś czas, ale nie jestem w stanie określić czy to po wysiłku fizycznym, bo od operacji na wyrostek nie mogę się wysilać przecież. Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś pomógł mi to choć trochę zdiagnozować lub doradził, co z tym zrobić.

Czytając Wasze wypowiedzi mam wrażenie, że sama je napisałam ;) U mnie pojawiły się takie same dolegliwości. Pewnej nocy obudziłam się cała spanikowana - wstałam z łóżka, zaczęłam chodzić po pokoju, otworzyłam okno, zaczęłam mieć duszności, drgawki, moje serce pobiło rekordy prędkości, bałam się, że umieram. Wzięłam dwie uspokajające tabletki ziołowe, po godzinie mi przeszło. Od tej pory zaczęłam *nabywać* kolejne dolegliwości, takie jak ucisk w klatce piersiowej, ściskanie w gardle. Nauczyłam się poskramiać ataki paniki, zdarzają się coraz rzadziej, ale nie pozbyłam się ich zupełnie. Poszłam do lekarza, powiedziała, że to pewnie nadczynność tarczycy i wysłała na badanie krwi, zawartość żelaza w niej i TSH. Obejrzawszy wyniki stwierdziła że nic mi nie jest, że jestem zdrowa tylko mam nerwicę, po czym kazała mi brać dwa razy dziennie Relamax - ziołowy lek uspokajający zawierający magnez, melisę i wit. B6. Do tego gdy czuję niepokój piję herbatę z melisy i jakoś sobie radzę. Polecam wam mieć cały dzień zapchany jakimiś czynnościami, gdyż jak mamy za dużo czasu wolnego to myślimy o tej naszej nerwicy i gorzej się czujemy, ja zaczęłam pracować, jeżdżę na rowerze od kiedy śnieg stopniał, biegam cały czas, staram się nie siedzieć w domu - to na prawdę pomaga. Pozdrawiam Was, mam nadzieję, że poskromicie swoje nerwice ;)

Cześć. Mam 18 lat i zdaje się, że problemy ze zdrowiem. Od pewnego czasu czuję dziwny ucisk w klatce piersiowej, cały czas mam uczucie braku tlenu, do tego czuje się zmęczony. Robiłem EKG, próbe powysiłkową, ECHO serca, badania krwi i moczu, badałem tarczycę,robiłem prześwietlenie kręgów szyjnych oraz spirometrię. Okazuje się, że wszystko jest ok. Niestety ucisk w klatce oraz brak tlenu nie minął. Czasami mam skoki ciśnienie oraz spadek tętna. Cały czas byłem aktywny fizycznie, ale ostatnio jestem zmuczony odpoczywać. Co to może być?

Witam, mam 39lat i do niedawna uprawialem czynnie sport ale od 2 miesiecy mam tez dusznosci i bole w okolicach przepony. mam nadcisnienie ale biore leki regularnie, nie pale. zauwazylem ze bole sa mniejsze lub nie ma ich wcale jak leze w domu w lozku, ale czasami trwaja kilka godzin (slabe bole) lub przychodza z nienacka, najczesciej wieczorem, poce sie, jest mi zimno, kreci mi sie w glowie i serce zaczyna walic. trwa to okolo godziny i przechodzi jak wypije np. gorzka herbate mietowa. dodat tez ze ciagle mi sie odbija, czesto mam zgage a na nic apetytu a jak cos juz zjem to czuje jakby mi to w gardle stalo. zrobilem szereg badan i wszystko niby w normie, ale coraz gorzej mi z tym bo stany takie pojawiaja sie z nienacka i coraz czesciej..

Przeczytalam kilka takich stronek.. o nerwicy, depresji, wyrostku itp... duzo mam podobnych objaw... np. ucisk w klatce piersiowej, bole serca, dusznosci, bole glowy, bole jajnikow (przewaznie prawego) drgawki (czasem jak sie zaczne czesc to nie moge przestac)itp, itd. mam tak od niedawna.. i jest z dnia na dzien coraz gorzej.. staram sie to ignorowac zajac sie czyms innym, czasem pomaga.. u lekarza ani razu nie bylam z tym i nie mam zamiary pojsc.. mam 14 lat i w tam tym roku troche przeszlam i w tym.. mysle ze to nerwica, ale nie jestem pewna na 100%.. jak by ktos byl tak uprzejmy i mogl odpisac jak sb z tym poradzic to bylam bym bardzo wdzieczna.. pozdrawiam wszystkich:):*

Moja rada dla większości. Znajdźcie dobrego neurologa, gdyż te objawy nie koniecznie biorą sie z serca, lecz z waszych samo nakręcalnych orzeszków. Epilepsja ma różne objawy, pasujące do tych które wymieniacie,to niekoniecznie są drgawki...wiem po sobie. EEG na nowym sprzecie i dobry neurolog. pozdrawiam i miłych snów

Witam wszystkich,czytam was od dośc dawna i postanowiłam cosik napisać ,ja choruję na wadę serca +skoliosę+kifozę mam 40 lat.rok temu zaczeły sie moje problemy z oddychaniem,i wedrowki od lekarza do lekarza,nic a mnie nadal dusi,efekt wyladowanie na SOR-e a tam badania i diagnoza,DUSZNOSCI SA POWIAZANE Z PANI SKRZYWIENIEM KREGOSLUPA ok rozumiem ze jest tak ale dodatkowo doszla małopłytkowosc i tu od pani doktor hematolog dowiedzialam sie ze mam lekkie nadcisnienie płucne ktore moj kardiolog u ktorego jestem pod kontrola nie stwierdzil (zbagatelizowal moje objawy) od wizyty u Pani doktor ktora skierowala mnie do pulmonologa jakos jestem pozytytywnie nastawiona a mojemu kardiologowi do w kwietniu powiem pare slowek!wiec kochani lekarze aby sie pozbyc kłopotu chetnie mowia nam pacjentom o tym ze mamy nerwice a poczytajcie sobie o nadcisnieniu plucnym i zobaczycie ze objawy ktore tu opisujecie w wiekszosci sa identyczne co nerwica.NIE dajcie sobie wmawiac ze to tylko nerwica!!!