Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypadanie płatka zastawki dwudzielnej

Gość gocha

Rekomendowane odpowiedzi

Żyj normalnie i ciesz się życiem każdy jedni piszą że mają omdlenia inni że biorą jakieś beta blokery ja byłam ostatnio na echo i lekarz powiedział mi że mam nie wielkie to wypadanie płatka a wydolnościowo i wszelkie przepływy w sercu są ok oczywiście miewam bóle i czasem kołatania ale to w sytuacjach stresowych a po śmierci mojej mamy poprostu załamałam się i mam częstsze obnjawy ale to inna sprawa . żyj normaln9ie mbo jaeżeli bedziesz słuchać co cię tam boli to sie tylko pograżysz to wszystko sprawka naszej psychiki. jak byłam w twoim wieku to często jak się zmęczyłam to miałam takie kucia właśnie polewej stronie ale zawsze mówiono mi ze to taka kolka jak si ę zmęczę i żyłam i to jak intensywnie jak sie dowiedziałam o płatku to jestem nie tą samą osobą trzymaj sie cieplutko pozdrawiam.pa
Damian.obecnie jestem w wojsku i tam mi to wykryli.mam nie całe 20 lat, nie wiem co to jest, mam dzisiejsza diagnozę z badania ECHO SERCA wypadanie przedniego płatka zastawki mitralnej z fala zwrotna + Fala zwrotna przez zastawkę płucną + /++/ przez trójdzielna /++/ z podwyższonym ciśnieniem prawej komorze 50mmhg chciałbym się coś więcej dowiedzieć na ten temat.podaję taty e-maila. krzysztof_kaim@wp.pl pozdrawiam DAMIAN
Witam! Narazie jest mi super,żadnych kołatań i innych rewelacji.8 miałam kontrole u kardiologa,mam brać betaloc jeszcze 2 miesiace i przyjsć znowu,porobi mi badania i jak będe dalej dobrze się czuła i wyjdą dobre wyniki to odstwimy tablety:)) Oby tak juz zostało,bo jest dobrze:)) Pozdrawiam KAsiekk
A powiedzcie mi, czy betaloc ZOK 25 braliście przez jaki okres bo ja dopiero biorę go przez tydz. i czy 25mg raz na dzień wystarczy. A czemu ja do końca nie mogę złapać oddechu, niby serce mnie nie boli ale ten oddech niepokoi a nie jest to astma.Czy przy tej arytmii tesh macie takie objawy? Bo już nie wiem czy serce siada od słabego oddechu czy oddech od tej arytmii i wypadania płatka zastawki?
Gość beatamycha
Fidel , ja betalock zok 25 biore od 17 miesiecy, lekarz stwierdzil ze ta dawka jest wystarczajca w moim przypadku. jesli chodzi o oddech to u mnie tez tak jest ze do konca wciagnac nie moge. Wydaje mi si e ze to przez ta wade serca. Pozdrawiam beatamycha@op.pl
Gość illusioned angel
Niestety Fidel chyba musisz się do tego przyzwyczaić, ja mam tak samo. Lekarze twierdzą, że przyczyna jest arytmia, wypadanie płatka i towarzysząca mu bardzo często nerwica. Wiem, że to bardzo utrudnia życie. Ja nienawidzę tych duszności, mam przez to już jakąś fobię przed uduszeniem, są takie dni, że czekam tylko aż znów zacznę się dusić. Na to chyba już nie ma rady:(
witam was ponownie, nie wiem co sie dzieje. od kilku dni jest ze mna cos nie tak. boli mnie glowa, nic mi nie pomaga, dzisaj zwolnilam sie z pracy wczesniej bo nie dawalam rad, do tego zaraz nerwy i problemy z seruszkiem. przyszlam do domu i odrazu usnelam. wstalam i nadal boli mnie glowa. podejrzewam ze to ma zwiazek z cisnieniem, dlatego ze jak je mierze to za kazdym razem jest inne, a miedzy mierzenieami nie mija wiecej niz 30sekund. gdy np kucam i zaraz wstaje strasznie pulsuje mi w glowie. nie wiem co mam robic :( jest mi z tym zle. lekarze twerdza ze to minie, jestes mloda, ble,ble,ble. ale jak moze tyle czasu bolec glowa, ja wstaje i juz mnie zaczyna bolec. nie jest az tak uprczywy aby zaraz lykac cos przeciw bolowego, a nawet jak lykne to i tak nie pomaga, mam wrazenei ze kts mi zgniata glowa. dzieki ze moglam sie wyzalic bo na meza liczyc nie moge, nie przejmuje sie tym wcale.
Gość niepowtarzalny 9
Wypadania Płatka Zastwaki Dwudzielnej Objawowe -Syndrom Barlowa (Mitral Valve Prolapse Syndrome/Dysautonomia) Wiele objawow zwiazanych z tym zaburzeniem jest uwarunkowanych zła praca ukladu nerwowego- autonomicznego tzw.dysautonomia , samo wypadanie płatka zastawki dwudzielnej bez istotnej hemodynamicznie fali zwrotnej nie wywoluje az tak ciezkich objawow.W Polsce niestety wiedza na temat dysautonomi jest bardzo skromna, osoby chore nie zajduja zrozumienia , czesto ich objawą sie przypisuje tło czysto nerwicowe . Nalezy podkresli ze oprocz tachykardii, dusznosci , zawrotow głowy pojawiaja sie stany lękowe i depresyjne, jako manifestacje własnie dysautonomii ( całosc objawow obejmuje ok 32 symptomy) Wiecej informacji na stronie -www.mitralvalveprolapse.com oraz centrum leczenia w USA -www.mvprolapse.com W ramach lecznictwa publicznego w Polsce pewne doswiadczenie w tej jednostce chorobowej posiada Klinika Choroby Wieńcowej Instytutu Kardiologii CM UJ w Krakowie . Zalecana literatura :The Mitral Valve Prolapse Syndrome/Dysautonomia.Survival Guide.James F.Durante,Cheryl L.Durante,John G.Furiasse,MD. ksiazka w jezyku ang.dostepna w EMPIK-u
witam wszystkich ktorym wypada platek zastawki. Mi rowniez to wykryli. nigdy nie chorowalem az tu nagle pewnego wieczora przed snem zaczelo mi walic serce. pomyslalem ze kostucha po mnie przyszla wiec spokojnie lezalem i czekalem az mnie zabierze ale widocznie to nie byl moj czas. Poszedlem rano do lekarza ktory zrobil mi ekg po czym stwierdzil ze nic mi nie jest.Pomyslalem ze to jednorazowy przypadek ale od tego wieczoru zaczely sie moje problemy. Ciagle kolatanie serca no i do tego ten lek przed smiercia. Po jakims czacie przyzwyczailem sie do tego i olewalem to ze moge umrzec.No ale objawy zaczely sie nasilac wiec po znajomosci trafilem do szpitala. tam zrobili mi usg serca i stwierdzili zespol Barlow. Zapewniali ze ma to baaaardzo duzo ludzi i ze z tym sie zyje. Tak skonczyla sie moja przygoda z lekarzami. Postanowilem sobie sam radzic. No i przez jakis rok codziennie pilem dwa, trzy piwka przed snem i wszystko bylo ok ale przeciez to nie wyjscie bo ilez mozna pic no i od jakiegos czasu nie pije i znowu mnie mecza dolegliwosci. jak ktos ma inny sposob to prosze o kontakt gg6501233
Gość niepowtarzalny 9
Niestety artykuł sie nie chce otwierac , prosze wpisac w wyszukiwarkę ten tytuł -Objawowe i bezobjawowe wypadanie płatka zastawki dwudzielnej Tomasz S. Brot, Andrzej P. Bissinger Pojawia sie adekwatne linki do stron z powyższym artykułem .
Gość -Black lady
Ja mam ten sam problem co wszystcy i jestem z tego bardzo nie zadowolona miałam 11 lat jak wykryto u mnie te wade i od tego czasu nie moge: -ćwiczyć na wf -pływać *oczywiście w pewnym stopniu* -denerwować sie..:-( - i przebywać w pomieszczeniuach gdzie jest duszno i malo powietrza kilka razy w moim zyciu zdarzylo mi sie zemdleć, czesto odczuwam kucia w okolicach klatki piersiowej dzisiaj rwa to przez caly dzien :( czy bede mogla wkońcu normalnie funkcjonować moj kardiolog twierdzi ze narazie rosne to nie moge ale ja nie che siedziec jeszcze tyle lat na ławeczce ju mi wystarcza te 3 lata..
Gość niepowtarzalny 9
www.mitralvalveprolapse.com Objawy psychiczne towarzyszace dysautonomii -zespoł lęku uogulnionego, ataki paniki, zespoł leku panicznego , fobia społeczna , fobie specyficzne,depresja. Czesto zespołowi wypadania płataka zastawki dwudzielnej towarzyszy dysfunkcja ukladu autonomicznego ( zaburzona rownowaga miedzy ukladem wzbudzenie -sympatycznym nad ukladem prasympatycznym ) Badania naukowe wykazły istotna role neurotransmiterów (min.serotoniny ) oraz noradrenaliny i adrenaliny w tym zaburzeniu, do konca nie jest poznana etiologia tej choroby Prowadzone sa badania głownie w USA nad cała grupa chorob zwiazanych z dusautonomia - Centrum Dysfunkcji Autonomicznych Uniwersytetu Vanderbilda, www.mitralvalveprolapse.com -Stowarzyszenie Osob Chorych na Syndrom Barlowa/Dysautonomia(ang.Mitral Valve Prolapse Dysautonomia)
Ja też na to choruję ale, lekarze nie dali mi żadnych leków,ani nie powiedzieli nic na temat tej choroby.Dowiadywałam się trochę o tej chorobie i niepokoję się.Nie wiem w jakim stopniu choruję na tego typu chorobę i nie wiem czy mogę kupić sobie jakieś leki na własną rękę.Pozdrawiam
Chciała bym się jeszcze dowiedzieć jakie są objawy tej choroby u innych osób ponieważ miewam straszny ból w okolicy klatki piersiowej który trwa kilka sekund a czasami dłużej,wtedy nie mogę złapać oddechu.Jest to uciążliwe bo nigdy nie wiem kiedy mnie to spotka.Bardzo często czułam się źle w szkole i z tego powodu musiałam zacząc naukę zaocznie.Czy naprawdę żaden większy wysiłek przy tego typu chorobie nie jest wskazany?
Hej... u mnie wykryto ta wadę w marcu... mój kardiolog stwierdził ze to nic poważnego i musi pani z tym żyć.. tylko niech mi jeszcze powie qźwa jak... bo ja jak narazie nie miałam ani jednego dnia kiedy czułabym sie dobrze... ciągłe kłucie w klatce, przyspieszanie serducha nawet jak spokojnie siedze, usick w mostku, drętwienie ręki (co według kardiologa jest nie możliwe że od serca...tylko dlaczego mnóstwo osób z tą wada również to ma????!!!!!)... do tego ... ostatnio mam problem z pęcherzem... i biorac proszki na pęcherz.. moje serducho zaczyna wariować... kłuje mnie jeszce bardziej..mam duszności, arytmie, kołacze i to kilka razy pod rzad w ciągu paru sekund...nio i prawie nie czuje lewej ręki.... dodam ze od marca biorę Propanolol.. kardiolog już dawno powiedział ze mam odstawić.. ale nie potrafie... bo gdy tylko nie wezmę... przynajmniej jednego dziennie to czuje sie fatalnie... pomózcie...co mam robić????:(