Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka trójdzielna i nerwica wegetatywna

Gość kamil

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam w trojdzielnej fale zwrotns I stopnia Vmax 0,70m/s i fala zwrotna o V max 2,7m/s, wiec sie nie martw na cztery zastawki mam tak napisane w trzech a nerwice mam ale lekowa jestem po terapi jest lepiej!!!! pa lekarze mi mowia ze to nie sprawa serca lecz psychiki!!
Gość barbara
dzis bylam na powtornym badaniu ukg wyszlo ze mam dodatkowa strunę ścięgnista na sercu a dokladnie na lewej komorze serca, lekarz poweidzial mi ze to nie jest wda serca tylko taka jego uroda ma to 40% populacji nie daje zadnych objawow na prace serca ani jego wydolnosc. Co do zastawek to stwierdzono ze mam sladowe fale zwrotne w zastawce mitralnej i trojdzielnej ale nie I stopnia!!!!, mam rowniez ugiecie przedniego platka zastawki mitralnej ale nie wypada mi tylko sie ugina, zastawka natomiast jest szczelna, wiec ciekawe jak to jest na jednym ukg tak a na drugim tak zalezy kto robi te badanie no ale dzis mialam w slaskim centrum chorob serca ktore jest jednym z najlepszych w Polsce.Pozdrawiam Cie, napisz mi jakie masz objawy????
mam 18 lat i na lekarz na badaniu echo serca napisał mi taki komentarz: trójdzielna - II/III bardzo wąski jest środkowy - protosysteliczny(bądź protosystuliczny, bardzo niewyraźnie napisane); mitralna - I/II Bardzo wąski jest środkowy - protosysteliczny(bądź protosystuliczny, bardzo niewyraźnie napisane) Ktoś wie co to znaczy?
Gość Aleksandra
`Mam nadzieję, ze ktoś udzieli ci Ilono fachowej odpowiedzi. Z tego co piszesz lekarz wykonujący echo stwierdził niedomykalnośc zastawki trójdzielnej II na III stopnia (znaczna) oraz niedomykalnośc zastawki mitralnej I na II stopnia. Mnie laikowi stwierdzenie o wąskości kojarzuy sie ze zwężeniem ale sama jaestem ciekawa co powiedzą fachowcy. Jak rozumiem powodem badania musiały być jakies dolegliwości, o ktorych nie wspominasz. Pozdrawiam i zyczę zdrowia. Ola