Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie tętno od 3 dni

quadro.ql

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

czytam dużo z tematów na tym forum, jednak odpowiedzi na mój problem nie znalazłem.

Zawsze miałem wysokie tętno latało sobie między 80 a 130 uderzeń na minutę, poniżej jednak tych 80 schodziło bardzo rzadko. Miesiąc temu rzuciłem papierosy (po 19 latach) i moje tętno spadło do około 70 uderzeń na minutę i tak się ładnie trzymało aż do tego poniedziałku. W sobotę stwierdziłem, że ostatni raz pije alkohol (zwykle niedużo i tylko wino) i w poniedziałek po prostu tętno spadło do 58-60 uderzeń na minutę i tak się trzyma do dzisiaj.

Zrobiłem sobie wczoraj kawę i dzisiaj też piję (nie piłem ponad pół roku i zielonej herbaty też) bo mam wrażenie, że zaraz zasnę... I tętno nieznacznie podnosi się do około 70 uderzeń, później spada.

Moje średnie ciśnienie krwi to 134 / 78

Czy to może być objaw odstawienia alkoholu? Wina robię swoje lub pije tylko czerwone wytrawne. Echo serca w normie, płuca w normie, hemoglobina i hematokryt wysoki (tutaj diagnozowanie w kierunku czerwienicy, jednak lekarze raczej uważają, że od papierosów). Co najmniej 4-5 razy w tygodniu spacery z psami (4-5km) lub jazda na rowerze.

Hej! Przede wszystkim gratuluję rzucenia nałogu, to świetny krok! Być może to kwestia czasu, żeby Twój organizm doszedł do siebie, bo przy długim okresie palenia zmiany w organizmie, w tym dla serca, mogą być bardzo znaczące i wymagające czasu na ustabilizowanie. Jeśli jednak Cię to niepokoi, to może warto rozważyć wizytę u kardiologa? Będziesz przynajmniej miał pewność, że wszystko jest w porządku. Ja sama choruje na serce, więc z doświadczenia już wiem, że lepiej dmuchać na zimne. Jeśli jesteś z Krakowa, to mogę Ci ewentualnie polecić dr Małgorzatę Kloch z SCM clinic – jest świetna :)! Pozdrawiam i zdrowia życzę!