Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca po alkoholu przy wiotkich płatkach zastawki mitralnej

justyyna

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zaczęło się od silnego ataku paniki. Po echu serca wykryto u mnie płatki wiotkie zastawki mitralnej. Miałam również badanie Holtera, które nie wykazało zbyt dużych nieprawidłowości. Wydaje mi sie jednak ze lekarze lekko bagatelizują tą wade. Kazano mi brac jedynie magnez. Nie wiem jednak co robic bo serce coraz bardziej mi dokucza. Mam 18 lat i dośc czesto chodze na rozne imprezy, po wypiciu alkoholu serce wali mi jak szalone, dzien po imprezie jest jeszcze gorzej. Ostatnio mam nawet problemy bez powodu, w szkole, w domu czesto mam wrazenie jakby serce mi stawało, czesto mam podwyzszony puls, klucie w okolicy serca, nie wiem czy isc do lekarza czy to normalne ze objawy sie zaczely nasilac. Prosze o rade.
Gość ginekologpoloznik
Małgosiu: przyjmujesz leki ? Zespół Barlowa nie jest chorobą zagrażającą bezpośrednio życiu!!!....daje wiele nieprzyjemnych dolegliwości i czasami jest uciązliwa..ale dopóki nie owstanie istotna hemodynamicznie niedomyklanośc zastawki nie należy zbyt wiele robić...(uzupełniać niedobory magnezu ewent. Betablokery i środki uspokajające)
A co z nastolatkiem (12 lat) z AI, MI i MPV ? W początkowej fazie miał wstawiony enarenal (enap). Ma odczucia dziwne, które ja matka będąc tu an forum łączę z wada serca. Nie ma wprowadzonych żadnych preparatów magnezowo-potasowych. Wiem tez, że nie może byc to każdy z apteki. co Pan by sugerował podawać ?
alrada: Troszke ciekawi mnie przyczyna przyjmowania (enap*u)...a te dziwne odczucia to dałoby się jakoś sprecyzować? co do preparatów magnezu(bo akurat z mg-potasowych leków raczej bym nie polecał w tym wieku bez wykonania jonogramu) to można bez obaw stosować [ maglek B6 lub Filomag b6 lub slow-mag w dawce 2x1 tabl. po lub przed posiłkami, każdy z tych preparatów będzie odpowiedni] większą wagę przykładałbym do wyników echa i tych wspomnianych przez Panią objawów, Pozdr.
ginekologpoloznik biorę tylko magez i leki przeciwdepresyjne i uspakajające.Ale zanim zaczełam brać te przeciwdepresyje i uspakajające brałam tylko magnez z B6 ale to nie pomagało a kiedy mówiłam mojej kardiolog że dalej to serce mi dokucza to powiedziała że sobie wymyślam:/ Mogę napisać wynik holtera wtedy może pomogłoby Ci to ocenić sytuację bo widzę że bardzo dobrze się na tym znasz
Średnia częstość rytmu wyniosła 102.Minimalna częstość rytmu wynosiła 54.maksymalna częstośc rytmu wynosiła 194.Pauz dłuższych niż 2,5s wystąpiło 0.PObudzeń komorowych zarejestrowano 132, w tym ) V-Tach., bigemii nadkomorowych 0 i trigemnii nadkomorowych 0.Pobudzeń nadkomorowych zarejestrowano 477, w tym 37 SV-Tach., bigemnii nadkomorowych 0, i trigemnii nadkomorowych 1. Łącznie migotanie/trzepotanie przedsionków 0. Przez całą dobę rytm zatokowy o śr. częstości 102/min Bez vex, extrasyskole nadkomrowe pojedyncze, nieszczelne bez pewz RR* zaoams, bez NCN QTc-0,44
Bardzo Panu dziękuję za podpowiedź. Troszke podczytuje to forum i dlatego zrobiłam kiedys sama jonogram z ciekawości, ale wyszedł prawidłowo : NA 140 (norma labolatoryjna 136-145) K 4,2 ( norma labolatoryjna 3,5-5,1). Zaczęło sie od czegos co kilka late temu określał jako *szczypanie serca* a co pediatra łaczył z bólami wzropstowymi. Mówił o *kolce*, a na tym forum spotkałam juz jedna osobę z podobna wada serca, która tak określała m.in. swoje dolegliwości. Oczywiście jest męczliwośc przy żywym temperamencie, czasami ospałośc ( poziom cukru w normie wiekowej) . Dochodzi momentami uczucie, które ja obserwuje jako chwile gdy on sam nie wie co ze sobą zrobić, jest dziwnie nieswoj i uskarża się na dziwne uczucie w klatce piersiowej. Jakis brak czucia w konczynach ect. RM głowy nie wykazał w tym zakresie zmian w OUN. Wszyscy mi mówili, ze mam zdrowe dziecko i tylko ja przesadzam. Przeciez lekarze (nawet w szpitalu powiatowym na oddziale dziecięcym !) nic się nie dopatrzyli, nie usłyszeli szmerów serca, które w odstępie nieduzym czasu kardiolodzy określili jako typowe dla tej wady. A chcąc wypisac go ze szpitala po takim ataku bólu (ekg prawidłowe) pisano o bólach psychogenicznych. Dopiero echo serca wskazało na ++ AI, + MI i MPV. Wiem, ze ma lekkie zaburzenia komorowe. Enap wstawiono mu na początku leczenia - utrzymało go dwóch lekarzy. Z poczatku sądziłam, bo tak zrozumiałam, zę to z uwagi na zbyt wysokie ciśnienie, ale po hospitalizacji na oddziale kardiologicznym odstawiono, co strasznie przezyłam bo bałam sie czy to dobra decyzja, tym bardziej,, że jeden z ekspertów PTK uważał, iz podawanie tego typu leków nie zaszkodzi a jedynie pomaga. Tymczasem nasz kardiolog uważa, że nie ma istotnych zmian hemodynamicznych, które by usprawiedliwiały wstawienie leczenia faramkologicznego. Boje się panicznie bo mój tato zmarł młodo na serce. Miał wade zastawkową. Jeszzce raz bardzo mdziękuję i pozdrawiam. Jka każda matka jestem przewrażliwiona i wole chuchac na zimne. Bardzo się boje jak dalej się to rozwinie i kiedy śledzę to forum i czytam o dolegliwościach dorosłych osób to jest mi bardzo ciezko. Ola

Nie wiem co mi jest??? mialem to juz nie raz takie doslownie ,,szczypanie,, i czuje jakby bilo tak dziwnie cos jakby nie tak...w okolicach serca i to jest dla mnie dziwne ze np jak bylem po treningu to ok ale jak ostygłem i zjadlem cos to wtedy to czuje ale rzadko.. jak juz bylo to wtedy gdy powolutku organizm odpoczywal wtedy sie załączało. teraz w sumie nie pracowalem 6 misiecy tylko czasami po kontuzji na silowni poprostu nie moglem ale basen i rower kilka razy w tygodniu caly czas na topie :) i przez te 6 miesiecy mialem to raz do wczoraj... wrocilem do pracy i po 3 godzinach sie zaczelo i trwalo jakies dwie godziny jak sie rozpedzilem to minęło oczywiscie jak dojechalem rowerem do domu i usiadlem na spokojnie to znowu a dzis to samo ale mialem od rana duzo wisilku za nim na 7 do pracy dojechalem to bylem juz po 40 min wisilku kondycyjnym na maxa i w pracy oczywiscie po 4 godzinach gdzies znowu ale tak ze mnie az denerwowalo to uczucie ;/ ale jak dalem glowe mocno w dol to jakos bylo mniej tego szczypania usiadlem pozniej na 5 min w szatni i minelo po pracy jak dojechalem do domu to czulem jak by to samo nawet pod łopatka a jak sie polozylem prawie odrazu zaniklo ale nie do konca??? po czym sie lekko skulilem wtedy prawie tego nie czuyjac i zasnelem zmeczony po pracy jak sie obudzilem az do teraz czuje lekkie szczypanie pomijajac w sumie momet jak poszedlem na spacerek i wtedy tez jakos nie czulem tego??? bardzo to dziwne i mam poprostu obawy czy to nie jest nic powaznego? w rodzinie nikt nie chorowal na serce... prosze o szybk odpowiedz badz 1 diagnoze to samo bym powiedzial jak bym poszedl do lekarza:P pozdrawiam!