Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niewielkie zmiany zwyrodnieniowe brzegów zastawki mitralnej

Gość Adam

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim.

Mam stwierdzone niewielkie zmiany zwyrodnieniowe brzegów zastawki mitralnej. Kardiolog stwierdził, że nie jest to nic poważnego jednak moje wrodzone obawy nie dają mi spokoju. Proszę o odpowiedź na pytanie. Czy tego typu sytuacja wymaga okresowej kontroli u kardiologa? Np. co rok? Czy wada zwyrodnieniowa będzie się z wiekiem powiększać? Do czego ewentualnie może doprowadzić? Serce pracuje prawidłowo, wszystkie pozostałe parametry są w normie.

Dziękuję za ewentualną odpowiedź.

Pozdrawiam.

Hej! Myślę, że na tego rodzaju pytania trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Ja bym osobiście tego pilnowała i zgłaszała się co jakiś czas kontrolnie do lekarza. Wychodzę jednak z założenia, że lepiej dmuchać na zimne niż później mieć problemy. Sama mam problemy z sercem i wiem, że konsekwencje nieleczonych problemów mogą być poważne. Szkoda, że nie wiem skąd jesteś, ale mogę Ci polecić SCM clinic i dr Małgorzatę Kloch, jeśli z okolic Krakowa. Jest dobrą lekarką i zna się na rzeczy. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia :).