Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwny ucisk w górze klatki piersiowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od mniej więcej dwóch miesięcy obserwuję dość dziwne objawy. Krótko po przełknięciu nieco większego kawałka posiłku występuje u mnie dziwny ucisk w górnej części klatki piersiowej (tuż poniżej początku mostka). Dodatkowo pojawiają się (czasami) serie krótkich ukłuć wzdłuż linii mostka oraz nieznaczny ucisk przy głębszym oddechu. Wykonane trzykrotnie EKG nie wykazuje żadnych odchyleń od stanu normalnego. Dość dziwne jest dla mnie także to, że czasem towarzyszy temu dziwne pobudzenie ogólne - trudno jest mi znaleźć sobie wtedy miejsce. Nie wiem wprawdzie czy ma to jakiś związek, ale w grudniu spędziłem noc na obserwacji w szpitalu po incydencie związanym z silnym bólem zamostkowym - wówczas EKG także było w normie, a badanie enzymów nie wykazało niczego niepokojącego.Kilka dni temu wykonałem dodatkowo RTG klatki piersiowej i nie stwierdzon żadnych niepokojących zmian. Tymczasem objawy te utrzymują się. Mówiąc szczerze nie wiem co o tym sądzić. Zwłaszcza w kontekście wykonanych już badań.
Da się przeżyć gastroskopię.To zaledwie 2-3 minuty badania.Nawet gdybyś złapać oddechu nie mógł obok wkładanej *rureczki*-to przeżyjesz! Poproś Jacku o duże znieczylenie gardła.Staraj się połknąć płyn ze spryskiwacza.Mi pielęgniarka język znieczuliła zamiast gardła.Powiedziałam to znajomej,przed gastroskopią-u niej to zadziałało.Nieprzyjemne są tylko odruchy wymiotne.Ale to tylko powietrze wydostające się z żołądka.To naprawdę drobnostka!Są gorsze badania.Życzę zdrowia! Irena