Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki trójdzielnej

Gość Ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Pare dni temu dowiedzialam sie od swojego kardiologa ze badanie przy ograniczonej widoczniosci z powodu sylwetki skrecenia serca, niespecyficzne dolegliwosci w charakterze dyskomfortu w klatce piersiowej. diagnoza: niedomykalnosc zastawki trojdzielnej. I/II st. komentarz: ja pk powiekszona do ok 28mm. fala zwrotna trojdzielna (+++) waska o malej obietosci ewentualnego przecieku L-P poprzez przegrody serca nie stwierdza sie. PP w normie bez cech obciazenia. RR plucne w normie. zastawka pulmonalna w norm. Jama LK nie powiekszona sciany niepogrubiale bez uposledzienie kurczliwosci regionalnej z prawidlowa funkcji skurczowo rozkurczowa. z EF > 50% i Fs > 25%. LP nie powiekszony zastawka mitralna i aortalna w norm. osierdzie bez zmian.
USG miałam wykonane 3 lata temu(to jedno badanie z wielu)OPrócz tego ze podczas badania zarejestrowano zaburzenia rytmu tak i niedomykalnośc zastawki trójdzielnej jak Tobie. Zapytałam czy to jest grozne a lekarz-kardiolog odpowiedział, ze nie a te skurcze dodatkowe sa spowodowane czyms innym.TYle co mogę napisac o niedomykalnosci.Ja borykam sie ze skurczami, ktore przybieraja różne nasilenie.POzdrawiam

Witam. Od ponad 6 lat borykam się z kołataniem serca. Występuje ono raz na jakiś czas, średnio 2 razy na miesiąc. Zaskakuje w najmniej odpowiednich momentach. Wcześniej nie było to takie męczące, aczkolwiek stresu się nabawiłam co nie miara, ale ostatnio mam wrażenie, że się nasiliło. Jest to takie dziwne uczucie jakby serce nagle stanęło, napompowało się i puściło. A potem wali jak oszalałe. Ostatnio najczęściej łapie mnie, gdy idę spać. Czasami nawet nie wiem o co chodzi i zrywam się z łóżka. Pół roku temu robiłam Echo. Oto wyniki: Ao 24 RV 17 IVSTd 7/10 EF 63% LA 28 LV 45/30 PWDTd 7/11 Wnioski: Wymiary jam serca w normie. Grubość i kurczliwość LK prawidłowa. Skurczowe ugięcie przedniego płatka ZM bez klasycznych cech wypadania z nieistotną falą zwrotną mitralną. Niedomykalność zastawki trójdzielnej mała. Bez cech płynu w worku osierdziowym. A to wynik sprzed 6 lat: Ao 24 RVDD 19 IVSTd 7,2 EF 68% LAD 30 LVDd 44 PWTd 6,5 Wnioski: Wymiary jam serca w normie. Grubość i kurczliwość mięśnia LK prawidłowa. Pogrubiałe nieco płatki ZM. Płynu w worku osierdziowym nie stwierdza się. Dodam, że od 2 lat leczę się na niedoczynność tarczycy. Ponadto od dzieciństwa cały czas mam zimne stopy i dłonie (chociaż nie wiem czy to ma jakiś związek). Pani kardiolog na pytanie *czy wie skąd to kołatanie* tylko mruknęła coś pod nosem wręczając mi wyniki badań. Ok, mam 22 lata, jestem młoda i jak to u nas bywa lekarze myślą, że nie mogę w tym wieku mieć żadnych chorób. Ale skoro dokucza mi to już 6 rok z kolei i się nasila to przy takich wynikach uzasadnione jest olewanie mnie? Powinnam udać się do innego lekarza? z góry dziękuje za odpowiedź

Uważam, że przyczyną problemów zdrowotnych serca jest choroba tarczycy. Radzę przedstawić badanie echa endokrynologowi/lekarz od tarczycy/.Wydaje się,że ustabilizowanie tarczycy poprawi zdrowie serca. Pragnę pocieszyć,że łatwiej jest leczyć niedoczynność niż nadczynność tarczycy.Wg mojego rozeznania te dolegliwości ustąpią po uporaniu się z tarczycą. Radzę nie lekceważyć leczenia tarczycy. Pozdrawiam - Stanisław

Napisałam w poście, że na tarczycę leczę się już ponad 2 lata :) co pół roku mam kontrole, poziom TSH jest w jak najlepszym porządku, a mimo to kołatanie nadal jest. Z resztą gdyby z sercem było w 100% wszystko w porządku nie byłoby w opisie, że mam niedomykalność zastawki trójdzielnej i inne rzeczy. Więc nie wiem co robić... Powinnam się udać do jakiegoś normalnego kardiologa, który nie zlekceważy mnie ze względu na mój młody wiek?

Gość czytelnik1234

Trudno mi powiedzieć bo co lekarz to inne odejście, zależy czy chodzisz prywatnie, państwowo, ale to chyba musi zdecydować kardiolog. Ja jak mam prosić lekarza o cokolwiek to macham na to ręką, jak coś mi się z sercem dzieje (jestem pod opieką kardiologa) sama idę i robię prywatnie sobie badanie i podkładam lekarzowi pod nos wyniki. Poproś lekarza o skierowanie na holtera a jak nie zrob prywatnie i będzie jasność holter rożnie kosztuje ja płaciłam 120 za badanie z opisem, myślę, że jak zrobisz to badanie to dużo powie a jak wyjdzie dobrze przynajmniej się uspokoisz że serce masz zdrowe. Ekg, holter, wysiłkowe, echo serca, wyniki tarczycowe to taka podstawa dla kardiologa jak nie ma patologi to serce czasami nam przeskakuje to te tak zwane skurcze ale według kardiologów to nic złego no chyba że na holterze wyjdą tysiące.

Ja rozumiem, że taka mała niedomykalność to nic złego :) mi chodzi jedynie tylko o to, żeby te kołatania minęły. Nie jest to przyjemne... wtedy jeszcze coraz większy strach mnie ogarnia i nie wiem co robić. Nie chcę się do końca życia z tym męczyć. Więc da się coś z tym zrobić?

Mam 18 lat i od 11 lat choruje na niedomykalnosc zastawki trójdzielnej. W 2003 r miałem operacje PDA. Dodatkowo choruje jeszcze na arytmie nadkomorową. W zeszłym roku doszły mi dodatkowe lekkie zaburzenia rytmu serca i od tamtej pory biorę metocard ZK 23 mg dwa razy dziennie. Czy wypicie 2, 3 piwek, kawy, napojów energetycznych raz na jakis czas może mi zaszkodzić ? Pytałem o to kardiologa jednak on nie określił mi tego jednoznacznie, a następną wizyte mam dopiero w marcu. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ niewiem co robić i kogo sie jeszcze o to pytac.

Witam, Proponuję porozumieć się z kardiologiem dziecięcym. Sprawa wymaga monitorowania, czyli okresowego kontrolowania USG serca dziecka przed porodem i po porodzie. Już niedługo będzie poród. Jeżeli Pani wie, gdzie będzie rodziła, to warto przygotować na to, że dziecko ma podejrzenie wady serca lekarzy-neonatologów (pediatrów zajmujących się noworodkami) w oddziale noworodkowym. Prawdopodobnie po porodzie będzie można ustalić, czy rzeczywiście jest wrodzona wada serca i uzyska Pani poradę, co dalej robić? Jeżeli sytuacja będzie poważna to dziecko zostnie przeniesione do oddziału lub kliniki kardiologii dziecięcej lub bezpośrednio na kardiochirurgię dziecięcą.