Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki uboczne zażywania Atroxu na obniżenie cholesterolu

Gość Jacek

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z podwyższonym cholesterolem lekarz zalecił mi przyjmowanie Atroxu. W związku z długą listą potencjalnych działań niepożądanych mam pytanie do osób przyjmujących ów specyfik - jakie są Wasze doswiadczenia związane z pzyjmowaniem tego leku?
Wybór jest dobry! Atrox zawiera atorwastatyne - najlepszą statynę (lepiej tolerowaną od simwastatyny np. Zocoru). Generalnie leki z tej grupy sa dobrze tolerowane. Jesli obawiasz się działań niepożądanych to zawsze lepiej wybrać oryginalną atorwastatynę: Sortis (Jak ktoś moze wydać 25 PLN za miesięczna kurację zawsze wypisuje Sortis) To tak jak kupowanie szynki w sklepie wędliniarskim lub w biedronce - wszystko to szynka ale po tej z Biedronki możesz poczuc się inaczej ;)

Haha, raczej jak szynka z Biedronki albo szynka z Netto. Ludzie, nie kierujcie się tylko tym co lekarze wam zapiszą i powiedzą, albo z reklam telewizyjbych! Oni leczą według bieżącej, czyli często przestarzałej wykładni i wiedzy, ograniczonej w Europie do farmakologii za sprawą kasy dla fabryk pigułek! Proszę tzw. cholesterolowcy poczytajcie na ten temat, może być np. dr Aleksandry Niedzwiedzki. Na szczęście mamy internet i najnowsze informacje mogą się do nas przebić przez beton farmaceutyczny a nieraz również medyczny. Obojętnie jaka statyna jest zła, a działanie na obniżenie ch.za ich pomoca czyni więcej szkód. Przyczyna jest inna i już znana. Zadajcie sobie pytanie, może dzisiaj jecie lek, który tak jak inna statyna masowo zapisywana do niedawna zostanie wycofany po odkryciu, że zamiast leczyć powoduje raka (w skrócie). To jest do sprawdzenia. A firma, która go produkowała do ostatka broniła sie przed ujawnieniem badań, które go dyskwalifikowały. Niestety nasi kochani lekarze, mający dobrą wolę, często wykonujący swój zawód z sercem bazuja na wiedzy ze swoich studiów + materiałów i szkoleń przeprowadzanych przez .... wiecie kogo. :)

Biedni ludzie, którzy dyskutują o wyższości jednej statyny nad drugą. To co mają najcenniejsze powierzają w ręce obcych ludzi, którzy w większości mają ich zdrowie w głębokim poważaniu. Lekarz który przepisuje statyny, przy dzisiejszym poziomie wiedzy na temat tych substancji, powinien być pozbawiony prawa wykonywania zawodu.

Witajcie chcialbym dowiedziec paru informacji na temat cholesterolu i statyn. Mam 29 lat mam zle wyniki 289 calk. Ldl 201 czy musze przyjmowac takie leki rok jak mi to lekarz rodzinny powiedzial ze moge miec hiperglokemie czy cos yak twierdzi .. na poczatku mówił ze pare miesiecy tylko i skontrolować czy te leki szybko obnizaja cholesterol wraz z dieta i ruchem....? Z gory dzieki za info