Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czynniki ryzyka zawału serca w młodym wieku a nerwica lękowa

Rekomendowane odpowiedzi

siema ziomek od serca nie siej paniki wada serca moze byc przyczyna zawalu albo zly styl zycia tzn picie ciagle cpanie nie wiadomo ile paczek szlogow palic albo nadwaga z 40 kg od byle czego w wieku 19 lat nie dostaniesz zawalu albo wylewu a chlop od nerwicy czy babka sie boji ze dostanie to tylko nerwica ludzie nie bujcie sie a gosciu nei siej posrachu bo ludzie sie boja :P
soso ,może dojść z różnych przyczyn o którym nawet najmądrzejszy człowiek na świecie ci nie powie dlaczego bo organizm ludzki to skomplikowana maszyna.Ale jedną z przyczyn to utajniona wada serca,którą nie widać na EKG czy krążące skrzepy krwi. Jednakże warto zobaczyć średnią długość życia. Dla mnie martwienie się czy dostane zawał w wieku 20 ,30 czy 40 lat jest bez sensem bo mam wiele innych spraw na głowie.Ci zdrowi którym nic nie dolega i mimo dobrych wyników EKG myślą o zawałach dzień w dzień i budząc sie zastanawiają czy nie dostaną dziś zawału to współczuję i proponuję zająć czymś innym np. oglądnięciem filmu lub poczytaniu książki.
pusia jak masz zdrowe serce albo leczone to nie ma ryzyka duzego zawału. Ryzyko zawału jest przy miażdzycy jak sie nie ma wszczepionych by passów, przy niewykrytych wadach serca,przy problemach ze skrzepami krwi itd. Ale temat tego wątku był czy młody zdrowy człowiek może mieć zawał.Wiec ja twierdze ,że może.Chodz ryzyko zgonu jest małe.I tyle w tym temacie.
Witam! Ryzyko zawalu jest również w młodym wieku! Właśnie wróciłam ze szpitala od 20 -letniego siostrzeńca, miał zawal dziś rano i robiona koronografię, niecałe dwa miesiące temu na zawal zmarł jego 43-letni ojciec! Tak więc niestety, zawal w młodym wieku jest możliwy!
Cześć ja mam taki problem: gdy przypomnę sobie o sercu nagle boję sie że może mi sie zatrzymać,nie którzy pewnie pomyslą ze jestem jakiś dziwny ale nie :p. Ogólnie czuję niepokój wewnętrzny czasem sie naprawdę boję ze mogę mieć zawał.Jestem osobą szczupłą i młodą, nie palę, (17lat). nigdy nie miałem podobnych problemów. może mam sie po prosu wyluzować i uświaomić sobie że nic mi nie będzie ? ps: robiem badania i nic nie wykryli,biorę magnez bo to mi przypisali. Pozdrawiam dziękuję. A moja rodzina ma problemy z sercem ale mialy one swoje objawy zawze po 50...
witam. ja miałem ostatnio ból w klatce piersiowej, ból za mostkiem,. przyjechało pogotowie po mnie. na miejscu zrobili mi EKG i jakies inne badania. niby wszystk odobrze. dostałem także zastrzyk na rozkurcz mięśni. czy bóle w klatce mogą też byc spowodowane tym że mam nie domykalność zastawki aortalnej. kardiolog co każdą wizyt mówi że sie coraz bardziej nie domyka ale uspokaja że z tym można żyć. ostateczność to na stół i operacyjnie to *naprawić*.
Gość Prośba o kontakt
Dzień dobry. Jestem dziennikarką tygodnika Newsweek. Właśnie przygotowujemy artykuł o zawałach u młodych ludzi, takich przed czterdziestką a nawet przed ukończeniem trzydziestego roku życia. Jeśli są wśród Was osoby, które przeszły zawał w młodym wieku, bardzo proszę o kontakt. Mój adres mailowy to jolanta.molinska@newsweek.pl Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Jola
wszystko możliwe. Im wcześniejszy zawał tym mniejsze szanse na przeżycie, gdyż w miarę upływu lat rozwijają się naczynia wieńcowe co powoduje, że zawały w zaawansowanym wieku są *mniej niebezpieczne*. Mój wiele młodszy kolega w pracy (ok 30 tki) miał zawał, ledwie odratowany, był na rencie i niestety następnego już nie przeżył (po 2 latach).
Witam, moja mama ma 47 lat, nie ma wysokiego holesterolu i stwierdzono u niej uszkodzenie lewej komory serca po koronografii. Kardiolog powiedział jej, że miała zawał, a w ogóle mama o tym nawet nie wiedziała , więc wszyscy byliśmy w szoku z tego powodu. Gdy czytam powyższe informacje na ten temat, to zaczynam popadać w obłęd. Strasznie się boje o moją mamę więc chciałbym aby osoba, lub jakiś znawca z jakimikolwiek informacjami skontaktowała się ze mną, był bym niesamowicie wdzięczny. Mój nr. gg to 6765147. Proszę o kontakt !
Gość Niewierze

Albo to jakiś głupi żart, albo ktoś kto cię leczył musiał być nie lekarzem, ale stolarzem, skoro lekarz zakłada stent to udrażnia żyłę bo nastąpiło zwężenie, które prowadzi do niedokrwienia serca, więc już wiadomo co było przyczyną, co innego przypadek, że ktoś przeszedł zawał, ale w badaniach nie ma śladu po jakimś zwężeniu, takie przypadki się zdarzają chyba rzadko, ale się zdarzają np. pod bardzo silnym stresem coś gdzieś się kurczy, zwęża, ale jak coś ulegnie typowemu zwężeniu i to widać to chyba wiadomo, że przyczyną jest to zwężenie tylko pytanie na skutek czego to powstało. Wolałbym aby to był żart, ale jeśli faktycznie to współczuję i życzę zdrowia.