Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zastawki i tętniaka aorty bez rozcinania klatki piersiowej

artur155

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z Was słyszał o operacji tętniaka aorty i wymiany zastawki inną metodą niż rozcięcie klatki piersiowej? Czy polega to na wycięciu kawałka aorty, czy też na założeniu sprężynki? Kto z Was zna adres internetowy stowarzyszenia osób po operacji na sercu? I wreszcie, czy ktos miał operacje w Warszawie na ul. Alpejskiej?Jaka jest tam opieka?Czy to rowniez Anin? Czy juz nie? Pozdrawiam wszystkich sercowców.
Przeszedłem taki zabieg w Zabrzu - nazywa się to zabieg Bentala (czy jakoś tak)- w każdym razie wszczepienie sztucznej zastawki aorty + 16 cm odcinek aorty (przy ujściu tętniak - miałem więcej szczęścia niż rozumu!). Niestety zabieg z pełnym otwarciem klatki piersiowej i w krążeniu pozaustrojowym - inaczej się nie da! Ale nic się nie martw - ja żyję to i tobie się uda!
Ja miałem w Krakowie taką operacje.Klatkę otwierają przy tej operacjii.Mam wszczepioną zastawkę homogenną wraz z aortą wstępującą.Niestety ta zastawka homogenna po osmiu latach się zdegradowała.Ma 4% niedomykalności i 16 kwietnia jadę do Krakowa na reoperacje zastawki.Tętniak bez zmian,jak był operowany miał 7cm.
a mój dziadzia nie przeżył... ale to trwało zbyt długo.. chyba tydzień miał takie objawy ale nie mieszkał z nami i dowiedzieliśmy się jak było już za późno.... lekarz nie dawał większych szns... dziadzia był transportowany samolotem... ale po co ja to pisze...??? tak mi smutno...... pozdrawiam
Witam Izabelo wiem, że jesteś lekarzem dlatego chciałabym zadać Tobie pytanie. Jestem 3m-ce po operacji tętniaka aorty(zabieg Bentalla).Aktualnie po raz drugi przechodzę infekcję tz. pierwszym razem była to angina ropna a aktualnie infekcja ropna od zęba. Martwi mnie tylko jedno- przyjmuję antybiotykRoxitron 150mg(2dni) a poprzednio przez 5 dni klarmin i ostatnio w stanie spoczynku usłyszałam zamiast normalnego cyk cyk mojej zastawki2 krotny zgrzyt jakbyś otwierała nożem puszkę.Wydaje mi się, że to nie jest normalne ale może się mylę i niepotrzebnie panikuję?? Możesz mi powiedzieć czy takie coś może być następstwem infekcji czy lepiej abym zrobiła echo aby sprawdzić co się dzieje?? Z góry dziękuję za ewentualną poradę pozdrawiam
Dzień dobry. Moją mamę prawdopodobnie wkrótce również czekać będzie taka operacja. Będę bardzo wdzięczna za informację o sposobie dostania się/zapisania na konsultację i operację w klinice kardiologicznej w Aninie. Bardzo proszę również o informację o czasie oczekiwania w wypadku pilnej potrzeby przeprowadzenia operacji w tej klinice. Z góry serdecznie dziękuję! Alicja