Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Różnica ciśnienia na prawej i lewej ręce

Gość maxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od pewnego czasu mierze sobie ciśnienie. Początkowo mierzyłem tylko na jednej ręce(lewej) i miałem zazwyczaj 130-135/80-90. Postanowiłem zmierzyć raz na prawej ręce i wyszło mi 150/90. Na prawej ręce mam nawet czasami 160/90. Czemu jest taka różnica?? Oddawałem dwa razy krew pobieraną z prawej reki.
Wedlug mnie to powinniscie sie zglosic do lekarza swojego on Wam zmierzy na obydwu rekach jesli poprosicie zwyklym manomoetrycznym aparatem do pomiaru cisnienia.Jesli wyjdzie w porzadku to niema sie czym martwic:) ja mailem podobna sytuacje :D pare razy bylo wyzsze na prawej niz na lewej(elektronicznym) w ramach watpliwosci prosilem lekarza by zawsze zmierzyl mi tez na 2giej rece zwyklym aparatem i zawsze wychodzilo o 5mmHg nizsze wiec przestal mnie martwic ten problem.

Witam! Stwierdzenie różnicy w wartościach ciśnienia tętniczego na kończynach górnych jest zjawiskiem dość powszechnym, aczkolwiek nie do końca wyjaśnionym. Ogólnie mówiąc najprawdopodobniej ma to związek z silniejszym rozwojem muskulatury po stronie dominującej - dlatego też ciśnienie mierzone na kończynie górnej prawej u większości pacjentów jest zwykle nieco wyższe niż to na ramieniu lewym. Warto podkreślić, że fizjologicznie różnica ta nie powinna przekraczać 10 mm Hg dla ciśnienia skurczowego. Stwierdzenie różnicy przekraczającej 20 mm Hg (w kilku różnych pomiarach) stanowi podstawę do dokładniejszej diagnostyki. Przyczyną takiej różnicy mogą być bowiem choroby, takie jak rozwarstwienie aorty, zwężenia aorty o nietypowej lokalizacji, schorzenia naczyń kończyn górnych czy też jednostronne deformacje mięśniowo-szkieletowe.

Jeśli różnica jest większa niż 10-20 mmHg to pomiar jest zawsze na ręce która ma większe ciśnienie... Poszukajcie badań w internetach pod hasłem: Blood pressure should be measured in both arms on the first consultation.

Gość Grzegorz43

Witam serdecznie. W czasie ostatniego półrocznego badania -tzw: testu rowerowego po trzech minutach, przy równoczesnym pomiarze ciśnienia na prawej i lewej ręce wyniki były nader interesujące. Na prawej ciśnienie wynosiło 135/80 a na lewej w tym samym czasie 280/180. Zrobiono mi rezonans, Holtera i przy braku odpowiedzi jeszcze USG w okolicy szyi i stawów łokciowych. Lekarz nie stwierdził różnic między lewą a prawą stroną poza różnicą ciśnienia. zaczęło się od utraty siły o ponad 50% w lewym ramieniu i mimo, iż z czasem większość siły wróciła to problem pozostaje nierozwiązany. Dodatkowo pojawiły się bóle uciskowe w tylnej części głowy i przewlekłe zmęczenie. Ktoś ma pomysł co może być przyczyną tego stanu?

Pozostaje ci echo serca i koronografia.I kardiolog,który zechce leczyć,a nie *przepisywać tony lekarstw*,bo ma od nich prowizję.Ja mam dopiero początki problemów sercowych,bo Hashimoto+lekka niedocz.tarczycy.Przed laty NIKT mi nie powiedział,że następstwami będą problemy z pęczkiem Hisa i ciaglymi zapaleniami oskrzeli,a te *kopią w serce*.Prawa ręka jest zazwyczaj bardziej obciążona,więc jeśli u kogoś już wystąpiły problemy sercowe,to pomiarów dokonuje się na prawej-bardziej wiarygodne. Zrób USG tarczycy ,wymaz z gardła/nosa na gronkowca złocistego.Jesli nie,pozostaje ci szukać przyczyny dalej,a nie leczenie skutków.Pytaj doświadczonych pielęgniarek, lekarze mają nas w nosie i nie współpracują ze sobą,natomiast zapisuja tony leków,m.in.statyny.

Panie Grzegorzu, rezonans czego?

Takie objawy sugerują proces obejmujący prawą tętnicę podobojczykową przed odejściem tętnicy kręgowej, lub z jej objęciem.

Wymaga Pan konsultacji lekarskiej 

Jeżeli nie ma rozwarstwienia, zapalenia, innego istotnego zwężenia, a objawy wystąpiły/występują i nasilają się tylko np. podczas testu rowerowego, lub w innych pozycjach w których "podnosi pan rękę", można w diagnostyce różnicowej uwzględnić zespół górnego otworu klatki piersiowej (wymaga dedykowanych badań).