Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powracające kłucie i kołatanie serca

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie. Od jakis praktycznie trzech lat mam cos takiego ze odczuwam bol w postaci kłoci w klatce piersiowej po lewej stronie tak jakby w sercu wiec zaczołem szukac o tym po necie i znalazłem ze mozliwe ze jest to jakis *skurcz dodatkowy* serca bo ból był w psotaci kłoci i tak jakby serce mocno wlaiło naprawde raz zdarzyło sie ze gdy w chodizłem do pokoju taki mocny był skurcz ze az opadłem na kolana i przez kilak sekund to trwało potem gdy wstałem normalnei jzu nie bolało lecz gdy chciałem zaczerpnac wiecej powietrza to odczuwąłem dosc mocne kłucie około serca. wietrzyłem pokuj i po kilkunastu minutach przechdziło. Zdarza mi sie to juz od ok 3 lat ale bol jest mniejszy niz w przykładzie. myslałem ze jest to tak jak gdzies przeczytałem ten *skurcz dodatkowy * czy cos takiego ze organizm dzieku temu wypłukuje nadmair magnezu czy cos takiego. ale od jakiegos czasu 6 miesiecy miewam takie bole ale takze po prawej stronie klatki piersiowej (samo kłucie przy nabieraniu głebszego oddechu) i juz sam nieiwem co to jest. Miewam tak róznie juz od tych ok 3 lat w roznym odtepie raz zdazry sie 2 razy w tygodniu , potem np przez miesiac ani widu ani słychu, potem znow jednorazowo miesiac przerwy i tak a czasmi nawet dwa dni pod kolej czasmi nawet 3 miesące zadnych wiesci. Od 4 lat cwicze regularnie na siłwoni wiec moze cos jednak przez ten wysiłek??
Masz ten sam problem od kilku lat a czy konsultowales to z lekarzem? bo to chyba podstawa....Ja mialam podobne klucia w liceum i wtedy na ekg nic nie wyszlo i lekarz stwierdzil, ze to nerwowe. Faktycznie w wakacje byly mniej dokuczliwe. Mozesz brac magnez przez jakis czas i jak pomoze to okaze sie ze faktycznie to z braku tego mineralu w organizmie(stres plus wysilek nadmierny). Ale chyba lepiej skonsultowac to z lekarzem. Skurcze objawiaja sie raczej inna praca serca anie kluciem
Gość stud med
Bol serca praktycznie nigdy nie objawia sie przez klucie, zwykle jest to uczucie sciskania, ciezaru, dusznosci.... Klucie to objaw nerwobolu w klatce piersiowej (czesty u mlodych osob i dosc wrazliwych), stad bol przy oddychaniu a nie caly czas. Wlasciwie oprocz ziolowych lekow uspokajajacych nic sie na to nie bierze... nie ma potrzeby (no chyba ze wspolistnieje to z jakas choroba serca). Co do skurczy dodatkowych to mozliwe jest odczuwanie pewnego rodzaju *przeskakiwania* lub zmiany rytmu serca. Do 5 skurczy dodatkowych na minute jest to normalne, moze zdazyc sie u kazdego, ale zeby zdiagnozowac trzeba zrobic ekg. Magnez mozna brac, dobrze dziala i na inne uklady:) Pozdr
Gość kukunamuniu
1.Serce nie boli. Ja miałem duże nerwobóle..teraz też mam ale mniejsze.(nawet dużo) Jestem bardzo nerwowym 18 latkiem. I zauważyłem, że jak dużo myślę o przykrych dla mnie zdarzeniach z przeszłości. To pierw boli mnie głowa z każdej strony ;p Potem tracę apetyt...schzuję się dziwnymi rzeczami.. np..uderzyłem się w głowę wyskoczył mi guzek taki 2-tygodniowy....a ja to przeżywałem że to można być nowotwór albo coś ,że na tomograf trza iść itp. takie stany miałem jak miałem 16-17 lat. teraz wszystko minęło ale nerwobóle dalej się pokazują :/ kiedyś były tylko z prawej strony (ale takie wielkie ze oddychać się nie dało ) teraz mam po prawej i polewej str.klatki piersiowej ale takie malutki że poczuję małe ukłucie i już po nerwobólu :) Chyba udam się do psychoterapeuty ;0 rok temu byłem porobili mi jakieś transy itp. i pomogło ale jak przestałem chodzić do kolesia to po paru miechach wróciło :p...wróciło ale mniejsze. Zauważyłem też że jak na jakiejś imprezie zapalę papierosa( raz na parę miechów zdarza mi się zapalić ale kilkanaście petów w czasie `party` )to potem mam zwiększone nerwobóle i bóle głowy . Dlatego nie palę ;p już wcale Heh ale lekarze mówią że takie coś dopada najczęściej w sytuacji jak siedzisz sam i się nudzisz :p o niczym nie myślisz. do nerwobólu potrzebny jest nonstre$$ pz:Dr