Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mechaniczna zastawka a szczepionka na COVID-19

Gość mareczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Czy ktoś z Was jest już zaszczepiony na COVID-19?

Chodzi mi o to czy osoba z wszczepioną zastawką mechaniczną może przyjąć takie szczepienie.

Jedni twierdzą, że nie ma przeciwwskazań inni wręcz odwrotnie.

Z góry dziękuję za pomoc i informację!

Rozumiem, ale mimo wszystko najlepiej spytać o to swojego lekarza. Ja biorę lek przeciwzakrzepowy z powodu migotania przedsionków. Jestem w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na Covid i powikłań, ale już przeszłam to zakażenie, bardzo łagodnie, więc na razie się wstrzymują ze szczepieniem. 

Jasne, tylko lekarze także nie są do końca pewni co rekomendować. Czytałem opracowanie lekarzy z USA i tam niby byli zgodni, że w takim przypadku większym ryzykiem jest przejście COVID-19 niż szczepionka. Ponoć nie ma przeciwwskazań.

Stąd  moje pytanie na forum, może ktoś z nas jest już zaszczepiony.

Do tej pory zaszczepiono część medyków i część celebrytów. Nie wiadomo jaki procent z nich ma problem z sercem i czy ktoś tu odpisze. 😉 Myślę, że przy zastawce mechanicznej nie ma przeciwwskazań. Gorzej mają ci, którzy mają choroby płuc, jak np. POChP. Albo tak jak ja przeszli wstrząs anafilaktyczny. Ale jeśli lekarz wyda zgodę na szczepienie i będzie to pod okiem medyków to raczej się zgodzę. Obawiam się, że w mojej sytuacji walka z wirusem byłaby gorsza, niż powikłania. Od dwóch miesięcy czekam na badania dodatkowe, aby dowiedzieć się co dzieje się w sercu. Czy zastawka, biologiczna, szwankuje? Czy wegetacja? Chyba samo się nie cofnie, bo objawy te same.