Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ponad 2 lata temu w grudniu miałam ablację, powodem był zespół WPW. Od tego czasu wszystko było ok, żadnych arytmii, żadnych leków. Mam 23 lata, obecnie jestem w 4 tygodniu ciąży, mam jakieś dziwne skoki ciśnienia, raz 160/90, raz 110/60, zdarza się przyspieszone tętno, ponad 100. Co to może być? Czy mogę prosić o odpowiedź jakiegoś specjalisty? A może któraś z Was też miała takie problemy? Proszę o odpowiedź.
Karola ależ mnie przestraszyłaś. Ja właśnie miałam ablację teraz w lutym. Miałam częstoskurcze nadkomorowe i decydowałam się na ablacje właśnie po to by nie brać beta blokerów bo w czasie ciąży nie są wskazany i po to by móc spokojnie w ciąże zachodzić i urodzić zdrowe dziecka. Jestem młodą mężatką i lekarze namówili mnie na ablacje właśnie ze względu na to że zapewniali iż po ablacji będę mogła bez żadnych obaw w ciąże zachodzić. Wcześniej musiałam się od tego bronić no bo ani mój kardiolog ani mój ginekolog nie zalecił mi się śpieszyć z dzieckiem i poczekać na zabieg najlepiej. Po zabiegu ataki częstoskurczu jak narazie mnie opuściły i mam nadzieję że na zawsze od czasu do czasu wyczuwam tylko takie pojedyncze szarpnięcia serca ale tak ponoć będzie jakiś1-3 miesięcy po zabiegu. Mam nadzieję że te twoje skoki ciśnienia i wysokie tętno nie mają nic wspólnego z ablacją. Wiele kobiet ma wysoki puls w czasie ciąży więc wierze że u Ciebie to nic groźnego .Trzymam kciuki za udaną ciążę i lekki poród :) ale oczywiście najlepiej niech sie wypowie specjalista albo doświadczona kobieta też chętnie poczytam.
Gość janeczka777

Witajcie, ja miałam ablację w 2006r. Od tamtej pory nie miałam żadnego ataku, a przeszłam jeszcze dwie operacje z innych powodów i urodziłam dwójkę zdrowych dzieci. Ablację miałam w Akademii Medycznej w Gdańsku - ale to zdarzenie pamiętam jako mega drastyczne - trwało pond 8h! ale jak widać skutecznie! Mogę normalnie funkcjonować. Pozdrawiam.

Witam ponownie zaglądam tu często i zachęcam do wpisów :) Ja jestem obecnie w 36 t.c i czuję się super czasem zdarzają się jakieś niemiarowości ale to pomijam, bo mają je też zdrowe kobiety w ciąży. Pozdrawiam wszystkie ciężarówki po ablacji dziewczyny odzywajcie się jeśli tu zaglądacie :) :)

Dziewczyny właśnie się dowiedziałam, że muszę mieć ablacje bo mam zdecydowanie za dużo arytmii. Termin na maj w Zabrzu. Planowałam ciążę a tu taka informacja... powiedzcie, czy szybko po ablacji zachodzilyscie w ciążę? A sam zabieg do przeżycia? Bo przeraża mnie ta perspektywa... 

Hej, jestem tu dla wszystkich koleżanek po ablacji, które myślą o ciąży. Jestem aktualnie po dwóch zabiegach, ostatni 1.5 roku temu i obecnie w 6 miesiącu ciąży 🙂 Kiedy po ablacji zapytałam kiedy mogę zajść w ciążę lekarz powiedział "jak się noga zagoi". Także nie ma chyba dużego ograniczenia czasowego. Przed ciążą arytmie prawie się nie zdarzały. W trakcie ciąży trochę bardziej się nasiliły ale lekarz mówi, że to nie jest zagrożeniem. Serce bije mocniej i jest to normalne. Ciśnienie raczej spada niż skacze ale wiadomo każdy jest inny. Oczywiście kardiolog zalecił rozwiązanie przez CC. Jeśli ktoś ma pytania lub obawy to zapraszam magdzia365@gmail.com