Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 38 lat, jestem mężczyzną, dbam o sprawność fizyczną, biegam rekreacyjnie, pływam, jeżdżę na nartach. W ostatnim czasie miałem przeprowadzane badanie echokardiograficzne, z którego opisu wynika: zastawka mitralna-wiotkie płatki zastawki mitralnej, fala zwrotna II, zastawka aortalna-w normie, zastawka trójdzielna-w normie, zastawka płucna-w normie, osierdzie-bez zmian, Jamy serca prawidłowej wielkości. Średnica dużych pni naczyniowych w normie. Prawidłowa grubość i kurczliwość ścian. Frakcja wyrzutowa 65%. Wnioski: Niedomykalność mitralna. Wkrótce czeka mnie komisja lekarska, dlatego czy ktoś z forumowiczów posiada wiedzę, by odpowiedzieć na pytanie czy powyższe należy zakwalifikować jako:

1)Zastawkowe wady serca bez powikłań i istotnych zaburzeń hemodynamicznych nieupośledzające sprawności ustroju?, czy

2)Wady zastawkowe serca upośledzające sprawność ustroju?

Powiem Ci te płatki to taka wada kosmetyczna sam to mam wiotki płatek zastawki mitralnej na WIMLu jak startowałewm do Dęblina to na pilotaż to kardiolożka mi mówiła, że ma to sporo ludzi, ale to wada kosmetyczna.

Ta fala zwrotna II stopnia to najlepiej sprawdzić może też u innego bo czasami lekarze chyba na wyrost przeceniają, frakcję masz OK, a jak nie masz jakichś zaburzeń to chyba źle nie jest. Musisz pogadać o tej niedomykalności.