Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej z falą skierowaną na tylną ścianę

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz miałam echo ale poza zdawkowym nie jest najgorzej niczego się nie dowiedziałam a u kardiologa mam wizytę za 3 tyg-proszę o pomoc w odczytaniu nast. wyników; -LV-4,9 RV-2,0cm LA-3,4 cm Ao-2,1..Ao opuszka 2,9cm IVS-1,2 cm PW 1.05cm EF68% Zastawka aort.V-108cm/s ..PG-4,7mmHg Zast. mitr. VmaxE=66, A=50 cm/s..Pg-1,7..niedomykalność++ fala skierowana na tylną ścianę LA Płatki trój. V-50..PG max1,0 zast.płucna V-76..PG-2,3 Pozdrawiam
Witam, mam 21lat, 3 lata temu mialam robione echo serca. Wyszlo mi niewielkiego stopnia wypadanie przedniego płatka zastawki mitralnej, morfologia pozostałych zastawek prawidlowa. Śladowa fala zwrotna przez zastawke mitralna. Pozostale parametry: A0 2,3 cm LV 4,7cm RV 2,0cm LA 2,5cm IVS 0,7 cm AcT 130ms PA 1,5cm Pozniej kardiolog stwierdzil u mnie tachykardie, bralam propranolol. Teraz robilam echo serca z tym ze mam zstrzezenia czy badanie wykonano prawidlowo. Lekarka sie spoznila dobra godzine, spytala czy mam sylikony, bo nie moze sie przedostac do serca, po czym od razu stwierdzila ze jest wszystko ok. Czy to mozliwe ze nie mam juz sladowej fali zwrotnej przez zastawke mitralna, i ten platek sie nie ugina?? Wrocil do normy?? W tej chwili nie wiem co mam zrobic. Czuje klocia w sercu (wtedy cisnieniomierz wskazuje nierownomierne bicie serce, momentalnie spada mi cisnienie i tetno, a tetno mam z regoly wysokie). Wogole mam wysokie tetno - np pory wieczorne, bez wysilku cisnienie 115/84 tetno 109, albo 112/76 tetno 96, a gdy wychodzi nierownomierne bicie serca mam 106/65 tetno 70... nie wiem co jest nie tak, dlatego prosze o pomoc w interpretacji. Czy wszystko jest ze mna ok?? Czy faktycznie to badanie moglo wyjsc dobre?? Jesli tak to skad te bole, klocia i wysokie tetno...
Gość gosia378
Witam, czy mogę prosić o podpowiedź, czy poniższe wyniki echo serca dobrze rokują, czy wręcz przeciwnie? LA - 33 mm Ao - 26 mm RV - 26 mm IVSd - 7 mm LV - 42 mm RA - 32 mm EF: 63% przegroda międzyprzedsionkowa wykonuje ruch Morfologia zastawek i przepływy: SPAp 20 mmHg zastawka aortalna: wąska fala zwrotna (+/++) AT wyrzutu płucnego: 14 ms