Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia komorowa i nadkomorowa

Gość Artur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam 41 lat i chyba dość nietypowy rodzaj arytmii. W dzień mam dodatkowe skurcze komorowe pojedyncze (na holterze do kilku tys. dziennie) i nie zwracam na nie uwagi, ale prawdziwe i dokuczliwe napady mam ZAWSZE między 3:00 a 5:00 w nocy. 3 tygodnie temu skończyło się migotaniem przedsionków i wizytą na SOR. Obecnie biorę doraźnie Polfenon 150 i jak budzę się w nocy z arytmią (coś jak początkowa faza migotania przedsionków), biorę 1-2 tabletki i po kilku minutach wszystko przechodzi i śpię do rana (czasami budzę się drugi raz koło 5:00 i biorę kolejną tabletkę).

Zauważyłem z obserwacji 2 rzeczy:

Problemy nasilają się jak spada mi ciśnienie krwi (po przebudzeniu w nocy mam na ogół 90-100/55-60). Dodatkowa korelacja związana jest z ciśnieniem atmosferycznym - najgorzej się czuje jak ciśnienie atmosferyczne rośnie lub jest wysokie - wtedy spada mi ciśnienie krwi i arytmia się nasila. To samo po jedzeniu - spada ciśnienie krwi i nasila się arytmia. Arytmia zupełnie ustępuję w trakcie wysiłku oraz bardzo pomaga wypicie kawy. Podczas próby wysiłkowej arytmia zupełnie ustąpiła i zaczęła wracać w fazie odpoczynku.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie co to może być za arytmia i w którą stronę powinna pójść dalsza diagnostyka i ew. leczenie?