Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zapalenie mięśnia sercowego u noworodka

Gość Kaśka

Rekomendowane odpowiedzi

Moja siostrzenica urodzila sie 19.10.06 dostała 10 pnkt.po 8 godzinach zaczeła dusić się i trafiła do szpitala na intensywną terapję okazało sie że ma samoistne zapalenie płuc i ze nie funkcjonuje jedno płuco,po tygodniu płuca zostały doprowadzone do stanu dobrego i zostala przeniesiona na inny odzial,tam zrobiono inne badania USG,EKG okazalo się że ma pdwyszony potas i puls ktory dochodził do160 na min.zostały podane leki na uregulowanie po tym zostało zrobione USG serca i okazało się że ma zapalenie mięśnia sercowego w tej chwili są podawane leki na to schorzenie,prawdopodobnie sa to powikłania po tym zapaleniu płuc.siostra od porodu nie była jeszcze w domu my wszyscy nie bardzo się orjętujemy w tym wszystkim.W ciagu tego miesiaca była też djagnoza wylewu ,powie kszonej wątroby,śledziony napewno to wszystko jest ze sobo powiązane ale moze ktos mógłby wyjaśnić jakie są skutki zapalenia mięśnia sercowego
Gość Aleksandra
Mma nadzieję, ze z maleństwem juz zdecydowanie jest lepiej. Zapalenie mięśnia sercowego to bardzo poważna sprawa. Zapraszam na nasze forum : http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24429 Tutaj na pewno otrzymasz wyjaśnienia. Pozdrawiam i trzymam kciuki za dzieciątko.
Prosze napisac mi czy zapalenie miesnia sercowego to wada wrodzona czy moze sie rozwinac u dziecka moj kuzun w wieku 3 miesiecy strasznie plakal nic nie jadl kiedy rodzice pojechali no pobiskiego osrodka zdrowia lekarz powiedzial ze to odwodnienie i powiedzial by zawiesc dziecko do szpotala w szpitalu dziecko zmarlo w sekcji zwlok okazalo sie ze mialo zapalenie miesnia sercowego lekarz ktory robil sekcje powiedzial ze dziecko bylo zdrowe ni mialo zadnego oddwodnienia nic okaz zdrowia tylko to zapalenie miesnia rodzicow oskarzono o umyslne spowodowanie smierci. A lekarz powiedzial ze gdybyto karetka zawiozla dziecko do szpitala cos jeszcze dalo by sie zrobic tylko lekaz w osrodku kazal rodzicom zawiesc sampochodem.chce wiedziec czy ono moglo sie urodzic z tako wada urodzilo sie w 8 mieciacu ciazy. bardzo proooooosze:(
Gość taka_jedna01
tynka zapalenie mięśnia sercowego nie jest wadą, jest powikłaniem poinfekcyjnym np. pogrypowym, ale może być też wywoływanie wirusami lub niestety nie mieć żadnej konkretnej przyczyny. Cześć tego typu zachorowań jest bezobjawowa. Zapalenie mięśnia sercowego można stwierdzić dopiero na podstawie skrupulatnego wywiadu kardiologicznego z obowiązkowymi badaniami serca typu EKG, Echo serca, czasem robią też biopsję mięśnia sercowego i rezonans serca, obowiązkowo są też badania krwi wraz z badaniem poziomu elektrolitów, hormonów tarczycy oraz OB. Niestety często jest tak, że zwykłe objawy typu zmęczenie i kołatanie serca jest lekceważone, jako nerwica serca lub np. tłumaczone jako osłabienie po chorobie. Przy tak małym dziecku trudno było zdiagnozować taką przypadłość, tym bardziej że pediatra zapewne mówił iż to normalne bo dziecko po chorobie musi dojść do siebie. A przecież taki maluszek nie powie, że jest zmęczony lub że czuje kołatanie serca, no bo i jak...

moja córka urodziła się z zapaleniem mięśnia sercowego!!!! niby była okazem zdrowia- 4 kg i 62 cm przy urodzeniu a jednak... lekarz w klinice w warszawie powiedział, że to mógł być wynik mojego ,,zwykłego* przeziębienia w ciąży a w jego efekcie zapalenie u dziecka! dowiedziałam się również że o ile pierwsze zapalenie jest całkowicie uleczalne o tyle nawrót jest bardzo niebezpieczny!!!!! pozostaje mi szczepienie córki przeciw grypie co zresztą robię od kilku lat i polecam!!!!!życzę powodzenia.....

Gość Adrian123

Witam tydzień temu urodził mi sie syn 4.2 kg i na szczęscie przed wypisem wykryli szmery i okazało sie ze to zapalenie mieśnia sercowego, od 4 dni lery na intensywnej terapii i dodatkowo podejrzewaja kardiomiopatie czyli przerost miesnia serowego. Jestesmy przerazeni bo nawet jak je to spada mu tentno i sinieje, cała ciąze żona miała raz infekcje dróg rodnych i czy to moze być od tego?? Lezy cały czas z podłączonym tlenem i robimy wszystko zeby nie płakał bo nawet to go meczy... czy te zapalenie cofnie sie całkowicie czy ta kardiomopatia to tylko efekt zapalenia??