Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne skurcze dodatkowe

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

nadkomorowe. Zwykle są to pojedyncze skurcze czasem jakby 2-3 na raz. Badania jak holtery, USG, EKG wysilkowe , krew, RTG, tarczyca prawidłowe. Lekarze twierdzą, że jestem zdrowy.

Generalnie za każdym razem odczuwam je inaczej. Czasem delikatnie bez niepokojow. Innym razem jako potknięcia, ugniatanie, pauzy, szarpnięcia. Zazwyczaj podczas zmian pozycji ciała przy kładzeniu się, kucanie, mocnym wdechu, gdy mam wzdęcia też wydaje mi się, że to jakoś na nie wpływa, podczas orgazmu ale tylko gdy siedzę. Ostatnio zdarzają mi się podczas przełykania śliny. W ogóle ostatnio czasem mam problem z przełykaniem tylko sliny. Dziwne uczucie. Skurcze zaczęły pojawiać się również przy postawiei stojacej. Teraz są bardzo nieprzyjemne tak jakby ktoś ścisnął mi serce na sekunde. Dziwne uczucie mnie ogarnia. Jakbym miał zaraz zwalić się z nóg. Taki jakby wybuch. Czuję to często jakby nad brzuchem, zoladkiem. To trwa sekundę. Jak po tym sprawdz tetno na szyi to bije równo. Zdarzyło mi się to raz podczas stresującej a raczej mało komfortowej sytuacji gdy bylem spięty więc może to emocje? Ale zdarza się też gdy coś po prostu robię np w pracy gdzieś ide. Czy te same skurcze mogą dawać za każdym razem inne odczucia? Czy może to powodowac Czy ktoś mial podobnie?

Wszystkie te skurcze pojawiły się kilka miesięcy po okresie bogatym w różne emocje. Nieprzespane noce itp. gdy bałem się o zdrowie. 

Pozdrawiam

Witaj.
Każdy z nas inaczej odczuwa skurcze dodatkowe. Masz może problemy z przełykiem? Żołądkiem? Może tutaj leży przyczyna. Ale też opcja na tle nerwowym jest bardzo prawdopodobna.

Ja też czasami mam tak, że czuje, że zaraz zemdleje, ręce mi zaczynają drętwieć a to przez nerwy i stres tym spowodowany tylko pogarsza sytuację.