Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Poród przy rozruszniku serca

silen66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam wszczepiony rozrusznik serca ( już drugi) z powodu całkowitego bloku przeds-komorowego 3 stopnia. Jestem w 20 tygodniu ciąży i bardzo chciałabym wiedzieć jaki zalecają kardiolodzy poród czy cesarskie cięcie czy siłami natury. Gdy byłam dzieckiem i leczyłam się w Centrum Zdrowia Dziecka w Wa-wie powiedziano mi , że w takim przypadku w grę wchodzi tylko cesarka. Lecz teraz leczę się w klinice dla dorosłych i nie jestem tam traktowana jak w CZD , gdy przed ciążą pytałam lekarzy w tym szpitalu powiedzieli mi , że mogę rodzić naturalnie. Poród to ogromny wysiłek fizyczny dla organizmu i nawet lekarze z ZUS napisali , że nie mogę podejmować wysiłku fizycznego. Czytam w necie, że innym kobietą z bradykardią to na czas porodu wszczepiają stymulatory, żeby przeżyły poród a i tak mają cesarkę bo wiąże się to z ogromnym ryzykiem dla dziecka i matki. Mój lekarz choć jest podobno *najlepszy* nie chce podjąć jakiejkolwiek decyzji a ja muszę mieć jakieś zalecenia od kardiologa albo na cesarskie cięcie albo poród siłami natury. Jak go zmusić by napisał w jaki sposób mam zakończyć ciążę?
Witam mam stymulator juz dosc dlugo rodziłam przez cesarskie ciecie i nie załuje, nastepnego dnia już chodziłam, nie brałam żadnych leków przeciwbólowych w przeciwieństwie do innych babek rodzących naturalnie. Moj lekarz spytal mnie jak bym wolała, wyjasnil mi zagrozenie porodu naturalnego i podjal decyzje o cc.
Gość Edyta 37

Witam Mam rozrusznik od 2,5 roku z powodu bloków I i II stopnia i bradykardie jestem w 9 tygodniu ciąży, mam tężyczkę II stopnia i 2 cesarki za sobą. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu żadnego dyskonfortu z strony stymulatora czy tężyczki nie odczuwam, ciąże przechodzę jak większość choć początek trochę stresu było i zagrożenia poronieniem ale jest dobrze. Ciąża zakończy się na bank cesarką bo już 2 ciąże były po cięciu choć mineło 18 i 13 lat. Może ktoś ma podobne przeżycia chętnie popiszę pozdrawiam i odwagi dziewczyny

Gość kropelkarosy

Ja jestem w 14 tygodniu ciąży + pięc dni. W czasie badania rytm zatokowy o średniej częstości 87/min od 67 min do 143/ min. Pojedyncza ekstasystolia komorowa i przedsionkowa. W ciągu doby wystąpiło 28 pauz . 2, 0 s. w mechaniźmie bloku p-k IIst typu II i bloku zaawansowanego, max pauza 3, 9 s (blok6:1). Wszczepienie rozrusznika serca. Napiszcie co o tym myślicie i może jakaś porada specjalisty. podaje maila kropelkarosy@vp.pl. Co ma dalej zrobic kobieta w ciąży? Na razie profesor kardiologii powiedziała na 95% rozrusznik. :(