Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki

Gość Magda

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć zdiagnozowano u mnie niedomykalność zastawki mitralnej oczywiści od lekarza usłyszałam że to nic takiego wielu ludzi to ma itd itp , ale czytając to forum odnoszę całkiem inne wrażenie no chyba że tu piszą tylko te wyjątkowe osoby co nie miały tyle szczęści co ( ci inni o których mówią lekarze) że mają niedomykalności i żyją normalnie i nic im sie nie dzieje . Dlatego pragnę zapytać ile lat żyjecie już ze zdiagnozowanymi niedomykalnościami i czy zawsze się to powiększa czy raczej często zdarza się że stoi to w miejscu, czy od tej jednej niedomykalności zrobią mi się też inne czy nie koniecznie fajnie było by porozmawiać z kimś kto żyje już z tym kilkanaście lat ,choć zdaję sobie sprawę że tu chyba zaglądają ludzie częściej ci którym jednak sie pogarsza .

Byłam jakiś czas temu 1-1,5r u kardiologa i po echu rzucił papierami powiedział że tu nic nie ma i żeby sie nie martwić  ale w papierach( jest śladowa niedomykalność tr i mitr ) a w tym roku na kolejnym badaniu powiedział już że wszystko po staremu ale zwiekszyła sie niedomykalność mitralna nie napiszę pani nic żeby sie pani nie denerwowała bo to nie istotne dla serca !! Ręce opadają ....Co lepsze czytam na tym forum że nie jestem sama i inni lekarze tak samo ludziom mówią i nie piszą im nic na wyniku usg żeby sie nie martwic ,to chyba jakaś kpina . Mam dodatkowe skurcze w sumie to jak dużo pracuję to codziennie a jak mam wolne czyli siedzę albo nic nie robie to ich nie mam . I teraz nie wiem co mam myśleć ,przytałacza mnie to że mam wadę i że ona sie pogarsza i nie wiem ile jeszcze wytrwam 😥

Ale na wyniku echo serca są podane wszystkie wymiary, stopnie ewentualnej niedomykalności zastawek czy ich zwężenie. 

Dodatkowe skurcze nie muszą być groźne, ale to musi określić kardiolog, który przepisać ewentualne leki i powiedzieć, co jeszcze może zrobić, żeby załagodzić objawy. Może warto poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie do poradni kardiologicznej np. w Warszawie-Aninie, w Krakowie. Tam Ci zrobią więcej badań. 

Tak wyniki serca wymiary itp poza tymi niedomykalnościami są dobre tylko ze ta jedna niedomykalność na mitralnej sie powiększyła powiedział mi ze to jest nie możliwe żeby tak szybko się to stało i ze to jest wina sprzętu bo na innym robione ale trójdzielna została bez zmian ,przeczytałam całe forum i widziałam ze ktoś miał podobna sytuacje i to chyba ze 3 osoby ale nie idzie się do nich dopisać niestety 

Słuchaj Magda kardiologa a nie szukaj osób co miały niby co Ty . Tak myśle , ze to są ludzie samonakręcające się . Trzy osoby na forum kardiologicznym to jest mikron przypadków co się tym przejmuje bo prawie każdy coś tam ma w zastawkach bo takie sa teraz dokładne urządzenia diagnostyczne.Nie panikuj , żyj normalnie a dla pewności rób co roku usg serca ale zawsze na tym samym sprzęcie.

Nie raz sobie wmawiałam że to nerwica i itp jak nie mam skurczy dodatkowych ale jak już się przytrafiają co jest co dziennie to już wariuje ,a to nie tak że byłam u 1 lekarza tylko już u 4 i powiem szczerzę to rozbieżności są ale ich podejście polega na tym by wyczekiwać bo na to nie ma lekarstwa co gorsze mają rację jak widać. Myślałam tylko że ktoś może opiszę swój przypadek od jak dawna jest zdiagnozowany i czy coś się zmienia w jego zdrowiu , trzeba żyć dalej i brać się chyba ostro za jakieś lepsze uspokajacze bo melisa i tabletki ziołowe nie dają rady już 

Ja również mam zdiagnozowaną niedomykalność zastawki mitralnej. Kardiolog powiedział, że to łagodna forma i nie ma się czego obawiać. Również dokuczają mi dodatkowe skurcze. Chociaż wiem, że w moim przypadku te skurcze są znikome z rekordzistami tutaj. Mam ich około 100 dziennie, a potrafią i tak uprzykrzyć życie. Ostatnimi czasy nie występują one u mnie w każdy dzień.

Kardiolog zrobił mi echo serca. Miałem je w sumie robione dwa razy na dwóch innych aparatach. Na pierwszym wszystkie paramemtry wyszły w normie (luty/marzec) a na drugim robiony w lipcu okazało się, że lewy przedsionek jest powiększony o 3 mm. A w marcu miał 36 mm a w czerwcu 43 mm.