Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zapalenie mięśnia sercowego po grypie

Gość aneta

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą wróciłam do domu i zdziwiłam się, bo nikogo nie zastałam w domu... Zadzwoniłam do mamy i okazało się, że są razem z tatą w szpitalu, bo u mojej siostry lekarka zdiagnozowała zapalenie mięśnia sercowego, które pojawiło się jako powikłanie pogrypowe :( Mama nic więcej nie powiedziała, bo musiała kończyć... I teraz szukałam w googlach coś o tym i pierwsza stronka jaka mi wyskoczyła, to *mój narzeczony zmarł na zapalenie mięśnia sercowego* :( Może ktoś z was spotkał się z ta chorobą? Jestem załamana :( Proszę, napiszcie wszystko co wiecie... Moja siostra ma 12 lat :( Proszę...
Gość Hela 754
Witaj Anetko. To prawda, że jak się raz zachorowało, to istnieje ryzyko ponownego zachorowania, ale nie zawsze tak musi być.Jest to choroba, która może uszkodzić mięsień sercowy, lub doprowadzić do wad serca, ale wcześnie wykryta i prawidłowo leczona pozostawia mniejsze ślady .Po takiej chorobie serce długo się regeneruje.Pozdrawiam
No więc było to tak, w pobliskim ośrodku zdrowia lekarka wykryła u Klaudii tachykardię, powiedziała, że to zapalenie mięśnia sercowego i wysłała ją do szpitala. Siostra jest w tej chwili w szpitalu i poza tą tachykardią nic nie wskazuje na zapalenie mięśnia sercowego, wszystkie wyniki jej dobrze wychodzą, ale musi jeszcze zostać i powtórzyć badania, w razie gdyby było to dopiero rozwijające się zapalenie. Ech, nie potrzebnie panikowałam :) Klaudia dostaje jakiś antybiotyk dożylnie przez wenflon w razie gdyby to jednak było zapalnie mięśnia sercowego. Tylko najpierw jej pielęgniarki chyba źle wbiły, bo nie mogła ruszać ręką w ogóle i wczoraj założyły jej nowy trochę niżej i jak na razie jest ok :) Dzięki za odpowiedź jesteście kochani, pozdrawiam :*
Gość Hela 754
Witaj Anetko. Tachykardia może występować, bo przechodziła grypę, ale bardzo dobrze, że jest osłaniana antybiotykiem na wszelki wypadek, żeby nie dopuścić do rozwinięcia się choroby skoro były podejrzenia zapalenia mięśnia sercowego, Pierwszy raz gdy zachorowałam na zapalenie mięśnia sercowego leżałam szpitalu prawie 2 miesiące, a drugi raz 3 miesiące wtedy już było ciężko i byłam intensywnie leczona. Pozdrawiam