Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rokowania po wstawieniu stentów po zawale serca

Gość Żyrardów92

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Cezar. Też 10mies byłam na atorwasterolu 40mg i dobrze go zniosiłam, jednak po ostatniej wizycie kard zmienił mi na rosutrox, bo ciągle zbyt duże ldl - 90. I po tej statynie bolą mi stawy, obrzęk gardła etc.

Statyny na pewno nikt Ci nie odstawi Cezar, bo dopiero cholesterol by Ci zaszalał☺

Gość Agnieszka z Trójmiasta

Statyny nie odstawią ale zmniejszą dawkę. Ja po zawale mialam względnie prawidłowy cholesterol, a teraz po 2 Msc mam hdl 35,LDL 27,całkowity 89.Lekarz rodzinny zmienił na statyne 10 mg. Też tak ktoś miał, że w tak krótkim czasie te wartości uległy tak znacznemu obniżeniu? 

Cezar, no to super masz ten cholesterol. U mnie też docelowo tak musi być, ale póki co  j/w. A jestem prawie wegetarianką - od zawsze i bardzo zdrowo sie odżywiam, więc ten ldl naprawdę nie wiadomo skąd. Dzisiaj ludziska z kartonami pączków pod pachą i dobrze się mają☺

Agnieszko, a jaką statynę i ile brałaś, że tak mocno Ci zbiło?

W dniu 24.01.2020 o 21:09, Gość Gość Gosc napisał:

Leszek55 dziękuję za pocieszenie i zdrówka życzę. 

PS - Jest jeszcze na forum ktoś w wieku 30-45 lat po zawale? Jak się Wam żyje (ile czasu już upłynęło od zawału) i czy wróciliście do pracy, aktywności? 

Cześć

Ja miałem zawał  w wieku 44 lat i myślę że on mi życie uratował 🙂 Na szczęście nie był ostry , wstawili jednego stenta i po dwóch czy trzech dniach wróciłem do domu. Z początku psychicznie czułem się fatalnie , ciągle myślałem o tym że  mam małe dziecko a nie wiem jak długo pociągnę.. dzisiaj jest (prawie dokładnie) 3 lata po zawale , czuję się  dużo lepiej niz przed zawałem , rzuciłem papierosy , zacząłem jeść trawę z pudełek (catering) , 2 - 3 razy w tygodniu ćwiczę po 1h (rower 20 km lub  basen  - 2km lub jak jest pogoda to bieganie 6-10km). Żeby nie ten zawał pewnie dalej siedziałbym na kanapie i palił paczkę fajek dziennie... trzeba na to spojrzęć z tej strony wtedy jest spoko , a dodatkowo jako mówi moja kardiolog biorę oczywiście "leki na nieśmiertelność" czyli zestaw zawałowca , acard  + coś na ciśnienie i cholesterol 🙂

Głowa do góry , mogło się skończyć źle a  nie skończyło ..

Trzymajcie się ciepło ..

Gość Cezar 84

Witam wszystkich serdecznie wczoraj znowu czytając wszystkie zapytania rozmowy to mam nadzieję że jest z nami Włodek kb którym zaraził swoim optymizmem jak sobie radzić z tym co nas spotkało super było by żeby się odezwał i przepraszam za ten emikon nie mogę tego usunąć pzdr  😉

W dniu 24.01.2020 o 20:09, Gość Gość Gosc napisał:

Przy problemach z sercem, w celu regeneracji serca, natychmiastowo przy zawale i w kuracji po polecam Strofantynę! Zapomniany i wycofany z aptek cudowny lek. EFSA i FDA na zlecenie koncernów farmaceutycznych nakazały wycofanie go w 2012 r. Był za tani, łatwo dostępny i za skuteczny, koncerny nie miały zysków na swoich lekach. Teraz w Niemczech jedynie jest dostępna homeopatyczna strofantyna, czyli kropla składnika aktywnego w oceanie wody. W Polsce jeden facet sprzedaje jeszcze niehomeopatyczną strofantynę na znanym serwisie ogłoszeniowym.

No właśnie, napiszcie, proszę, czy po oddstawieniu plawiksu odczuliście jakieś zmiany w samopoczuciu.

Też za kilka dni powinnam odstawić, bo mija rok, a boję się jak organizm zareaguje. Jeszcze teraz, kiedy ze szpitalem byłby problem...Marzeno, a dlaczego tylko  na pół roku miałaś zalecony plawiks? Przy stentach des rok to chyba standart?

W dniu 19.03.2015 o 10:01, Gość JANUSZDG napisał:

Dzień dobry Wszystkim Ewuska71, ATORVASTEROL nie powinien prowokować stanów lękowych, a przynajmniej nic o tym nie wspomina ulotka tego leku. To statyna, której najgroźniejszym działaniem ubocznym może być w bardzo rzadkich przypadkach niekorzystny wpływ na mięśnie szkieletowe, powodujący bóle mięśniowe, zapalenie mięśni i miopatię, która może z kolei prowadzić do rabdomiolizy, stanu potencjalnie zagrażającego życiu, charakteryzującego się znacznym zwiększeniem aktywności kinazy kreatynowej - ponad 10-krotnie powyżej normy. Ponadto może ona niekorzystnie działać na wątrobę i nerki. Dlatego - oprócz systematycznego badania lipidogramu - trzeba systematycznie kontrolować kinazę kreatynową (CK), enzymy wątrobowe (ALAT i ASPAT) oraz parametry nerkowe (kreatyninia, mocznik). Miłego, spokojnego dnia dla Wszystkich 🙂

Gość Agnieszka z Trójmiasta

Witam ponownie, jestem 5 miesiąc po zawale i mam podwyższony Alat i Aspat, do tego glukoza na czczo też zaczyna wariować. Ze względu na wątrobę zmieniono mi statynę na Zahron 10, cholesterol wszystko w normie nawet poniżej. Zaznaczam że przed zawałem w/w wyniki miałam zawsze w normie. Czy ktoś też tak miał i czy udało się przywrócić do normy wartości wątrobowe? Czy to reakcja na leki? 

Witam Wszystkich. Agnieszko podwyższone wartości Alat i Aspat to najprawdopodobniej efekt podania naszej wątrobie nagłej dużej dodatkowej dawki chemii do przerobienia.  Ja miałem podobnie, chociaż i wcześniej bidula (wątroba) też nie miała ze mną lekko. Swoje parametry prób wątrobowych doprowadziłem do normy ostropestem plamistym. Troszkę cierpliwości i wytrwałości. Kupowałem kilogramowe paczki, sam mieliłem małe porcje i przechowywałem w słoiczku w lodówce. Łyżeczkę ostropestu zalewałem szklanką wody i tak popijałem leki rano i wieczorem. Obecnie profilaktycznie tylko wieczorem. Co do cukru to trzeba pamiętać, że tylko krew żylna daje ,,prawdziwy" obraz glukozy. Sam przerobiłem sytuację, w której kilkunastokrotne badanie glukometrem dawało wynik powyżej normy. Lekki stres - trzy kolejne badania z żyły, wynik w normie i to ze sporym zapasem. 

Pozdrowienia dla wszystkich sercowców !