Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka aortalna

Gość Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytania. Ostatnio wydaje mi się ze mam problemy z sercem. Miałem robione Echoserca i zauważyłem, ze 2014 roku na wyniku aorta ma wymiar 25mm aorta wstępująca 27mm lp lk pk wszystko według normy. Ostatnio robiłem tk klatki piersiowej i akurat były podane wymiary aorty i wyglądało to tak ao 26 mm, aorta zstępująca 20mm aorta wstępująca 34mm. Mam dziwne objawy poniewaz szybko się mecze moje serce przy wysiłku wydaje mi się ze nie przyspiesza jak powinno. Tzn oddech np mam szybki przy wysiłku a serce bije sobie normalnie np75-85 puls wczasów średniego wysiłku jak zmierzę ciśnienie to mam np 180/90 przy wysiłku np 10 pompek później się normuje. Moje pytanie brzmi czy nie za bardzo powiększyła się aorta wstępująca skoro przez 6 lat zwiększyła się o 7 mm a z tego co wyczytałem to max granica jest 36 mm czy to oznacza ze bd miał tętniaka dodam mam 36 lat. Dziekuje za odp i zycze wszystkim dużo zdrowia i pozdrawiam

Cześć Gabant. Chciałem właśnie podpytać czy echo przezprzelykowe jest bardziej dokładne niż tomografia komputerowa. Miałem robiona TK na nowiutkim tomografie w szpitalu klatki piersiowej płuc i ocenę aorty. Mówią ze wszystko ok. Tylko zastanawiam się jak uchwycić jakieś nieprawidłowości w zastawkach jeśli w ogóle są bo w echo wszystko ok. Miałem ostatnio test wysiłkowy po 9 min moje ciśnienie wynosiło 210/110 tętno 160 i został przerwany. A ciśnienie w warunkach domowych i spoczynkowych 135/85 max. Mam 34 lata 7 lat temu moja aorta wstępująca wynosiła 28mm teraz wynosi 34 mm czy to prawidłowa szerokość jak na mój wiek nie za szybko się powiększyła ?.

Hmm, nie jestem ekspertem ale: w Łodzi mamy bardzo dobry sprzęt i przede wszystkim najlepszego specjalistę od USG, który wykrył mi na tym czarnym ekranie dziurę w zastawce o wielkości 0.35 cm więc przełykowe jest bardzo dokładne. Oczywiście w tunelu również byłem ale dopiero po przełykowym była ostateczna diagnoza. Czyli wychodzi na przełykowe.