Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki płucnej

Gość ksiaze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ile czasu są ważne badania, mam wszystkie badania gotowe ale rok grudzień 2019.r. czy muszę wszystko zrobić na nowo.

Przymusowa wymiana zastawki płucnej z naturalną na sztuczną. Występuję u mnie duży puls serca 150ud/min i częsta arytmia.

Dziękuję za odpowiedź ksiaze.

Gość Ewa39zToF

Cześć, Książę! Mnie też czeka w tym roku wymiana zastawki płucnej (wytrzymała ponad 21 lat!) i aorty wstępującej. To będzie moja w sumie czwarta operacja, trzecia na otwartym sercu i jestem naprawdę podłamana, mimo że wiedziałam, że kiedyś trzeba będzie wymienić ten homograft.

W sprawie ważności badań zadzwoń do szpitala,w którym masz przejść operację. Ja dostałam ponad tydzień temu skierowanie na oddział kardiochirurgii i transplantologii w IK w Aninie, gdzie miałam dwie ostatnie operacje, obie w 1998 r.

Gość Ewa39zToF

Andrzej, operacje serca polegają nie tylko na wymianie czy plastyce zastawek. Też miałam pierwszą operację w 1989 r., w USA, pewnie Książę podobnie. Wtedy wycięli moja własną zastawkę płucną, bo była zarośnięta i wstawili w jej miejsce łatę z osierdzia, a nowa, ludzka, wszczepili 9 lat później, zamykając jeszcze ubytek międzykomorowy. A trzy miesiące przed tą ostatnią - zamknęli jedno z naczyń krążenia obocznego, dostając się do prawej tętnicy płucnej z dostępu bocznego.

Ja mam arytmię prawie 40 lat , różne  :komorowe , nadkomorowe skurcze dodatkowe oraz napadowe migotanie przedsionków a teraz od 6 lat utrwalone migotanie i nigdy nie miałam boli w klatce piersiowej. U Ciebie tak myśle  jest ze stresu bo masz przecież Ciężki czas bo czekasz na zabieg .

W dniu 18.06.2020 o 20:41, Gość Ewa39zToF napisał:

Cześć, Książę! Mnie też czeka w tym roku wymiana zastawki płucnej (wytrzymała ponad 21 lat!) i aorty wstępującej. To będzie moja w sumie czwarta operacja, trzecia na otwartym sercu i jestem naprawdę podłamana, mimo że wiedziałam, że kiedyś trzeba będzie wymienić ten homograft.

W sprawie ważności badań zadzwoń do szpitala,w którym masz przejść operację. Ja dostałam ponad tydzień temu skierowanie na oddział kardiochirurgii i transplantologii w IK w Aninie, gdzie miałam dwie ostatnie operacje, obie w 1998 r.

Mam pytanie bo tez

W dniu 18.06.2020 o 20:41, Gość Ewa39zToF napisał:

Mam pytanie czekam za terminem w IK w Aninie czeka mnie wymiana zastawki pnia płucnego. Plastykę balonowa miałam 91 roku. Ile czeka się za terminem 

Profesor Hoffman powiedział że mam ciężka niedomykalność zastawki i jest do wymiany i że kieruje mnie do kliniki i że będą się że mną kontaktować i podadzą termin i dlatego pytam czy długo się czeka. Jestem przerażona bo nie wiem jak to wygląda i jak to będzie. Całe życie leczyłam się w centrum zdrowia dziecka w Warszawie i plastykę balonowa miałam w 91 roku kolejnej operacji się nie doczekałam. W Poznaniu nie chcieli mnie leczyć wszędzie gdzie szlam do lekarza to słyszałam że jestem ciekawym przypadkiem i z moją wadą serca żyje się statystycznie do 30 roku życia. Mam 34 lata i żyje 🙂 mam 2 dzieci 🙂 dopiero profesor chce mnie leczyć. 

Karolino, IK w Aninie to świetny ośrodek kardiochirurgiczny, z wszelkimi wygodami. I ma duże doświadczenie w operowaniu osób dorosłych z wrodzonymi wadami serca.

Skoro miałaś plastykę balonową zastawki, to musisz być dużo młodsza ode mnie, bo mnie w 1989 w USA wycięli moją własną i wstawili łatę z osierdzia. A dwie kolejne operacje miałam już w Aninie, obie w 1998 r. 

Witaj Karolino. Będzie dobrze. 🙂 Każdy z nas ma stracha, obawy lub lęki. Ale dajemy radę. Ja pierwszą operację miałam w 2004r. Miałam zwężenie zastawki aortalnej. Początkowo miało być poszerzenie balonikiem. Nie udało się. Więc była operacja. Znowu pierwsza wersja z zastawką czy metodą Rossa nie doszła do rezultatu, nie pamiętam dlaczego, więc doc. Różański wykonał plastykę, nacięcie. W 2014 z powodu IZW wymienili mi aortalną i w mitralną wstawili pierścień. Teraz borykam się na niedomykalnością mitralnej i z niedomykalnością aortalnej, która wyjaśniona ma być podczas badania w Aninie. Przed pierwszą operacją bałam się okrutnie, zwłaszcza, że miałam chyba nerwicę na punkcie koronarografi. Bałam się jej i bardzo długo czekałam. Ale przed pierwszą operacją już w szpitalu wiele osób, które przeszły zabieg, mnie wspierało. Usłyszałam, że w szpitalu w Aninie lekarze nie pozwalają pacjentom umierać. Wiadomo, że sens tych słów dotyczył wysokich kompetencji lekarzy, talentu i zaangażowania. Statystyk? Ale dał mi otuchę. Teraz mimo pewnych doświadczeń nadal czuję się jak nowicjuszka. Nie wiem, nie pamiętam, na przykład, co się dzieje po otrzymaniu skierowania na zabieg. Czy wtedy w szpitalu ustalają kto ma nas operować? Czy rozmowa z  operującym lekarzem odbywa się przed pójściem do szpitala czy już na oddziale? Ale czytam, że rozmawiałaś z profesorem a terminu nie znasz? Wydaje mi się, że spowodu pandemii i reżimu sanitarnego procedury są modyfikowane, albo opóźniane z dnia na dzień.

Byłam na wizycie prywatnej Pan profesor wypisał skierowanie i powiedział że je osobiście dostarczy i będą do mnie dzwonic 3 razy sprawdzał czy na pewno numer telefonu się zgadza zanim mnie wypuścił z gabinetu. Do Warszawy mam 300km ale nikt bliżej niechce mnie leczyć :(. Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi bo nie mam nawet z kim porozmawiać przy dzieciach muszę być uśmiechnięta a niestety rodziców już nie mam