Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica serca? Dajcie znać !

dastic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chciałem się podzielić moją historią i poprosić o radę.

Ogólnie jestem osobą nerwową, stresuje się bardzo często i mam lekką fobię społeczną (czasami nie). Około 2 tyg. temu oglądałem film z dziewczyną - był on bardzo dziwny i drastyczny (o gwałcie i zabójstwie dwóch dziewczyn). Nagle poczułem szybkie bicie serca i spanikowałem, wstałem i miałem uczucie silnego lęku że mam zawał, że serce wali za szybko, że nierówno. Wziąłem szybko zimny prysznic i potem miałem tylko trzęsienie się kończyn (nie wiem czy z zimna czy adrenaliny). Pocjechałem do szpitala zrobili EKG i krew - wszystko ok. Nastepnego dnia poszedlem do lekarza, znowu ekg i wszystko ok, nic innego nie sprawdzali - lekarka dała mi nazwiska do psychiatrów i tyle... zacząłem więcej wychodzić z domu, jezdzilem na rolkach, byl spokoj przez kilka dni.

Od tego czasu co jakiś czas miałem wrażenie dziwnego bicia serca, cały czas sprawdzam puls, biorę magnez itd. Kilka dni temu znowu miałem atak - poczułem tak jakby moje serce zaczynalo bić coraz "słabiej" coś jakby zamieranie serca, w tym samym czasie uczucie ciepła w klatce / brzuchu coś takiego jakby powietrze nie dochodziło do obiegu? Coś w tym stylu i sprawdzam puls, nagle serce zaczyna bić bardzo szybko i kołata, czasem bije nierowno. Bardzo spanikowałem i chciałem znowu dzwonic po karetke ale wytrzymałem - wyszedłem na zewnątrz i po jakiś 10 minutach przeszło, ale dla mnie trwało to długo i było bardzo intensywne.

Na drugi dzień udałem sie do lekarza rano i w tym samym czasie co postanowilem iść do lekarza dostałem znowu ataku. Do lekarza wszedłem z płaczem bo byłem naprawdę przerażony. Lekarz zrobił znowu ekg i skierował do szpitala. W szpitalu zrobili mi ekg i krew - wszystko ok i odesłali z kwitkiem.

Pytanie - czy mogą to być objawy nerwicy? Dodam, że krótko przed 1 atakiem mój znajomy 35 lat umarł własnie na zawał serca i troche mnie to poruszyło, przez jakiś czas bałem się panicznie śmierci i tego że kiedyś umrę i moi bliscy też. Bardzo często wybucham płączem, nawet bez powodu.

Ostatnio (nawet dzisiaj) miałem uczucie jakby atak znowu się zaczynał - zamieranie serca / pulsu, nagła panika i silne kołatanie serca, ale zaczynam wolno oddychac, wmawiam sobie ze to panika i szybko to ustępuje.

Poza tymi objawami, cisnienie mam w normie, ale mam bole w klatce piersiowej - bolą dokładniej żebra / kości podczas ruszania np. sciagania barków i strzela mi w mostku z prawej strony. Również bóle pleców / karku - pracuje przy biórku cały czas na siedząco.

Dajcie znać, co o tym myślicie.

Paweł

Witam. Czytając tę wypowiedź widzę u siebie dokładnie te same objawy. Pierwszy raz dopadło mnie w drodze do lekarza, w pociągu. Ucisk w klatce piersiowej, nagły brak tchu, potężny lęk, że mam zawał i właśnie umieram i nikogo bliskiego przy mnie nie ma. I właśnie w tym momencie mąż wysłał mi jakiegoś SMS-a, za chwilę drugiego i powoli jakoś minęło. Oczywiście nie przyznałam mu się do tego. Później zdarzyło się to jeszcze ze dwa razy w różnych sytuacjach i wczoraj dopadło mnie nagle, ból między łopatkami i strach. Chciałam na szybkiego do kardiologa na jakieś EKG, ale mnie odesłał na ostry dyżur, zaczęłam czytać to forum i... ból powoli mija. Utwierdziło mnie to tylko w przekonaniu, że niestety nie obejdzie się bez specjalisty. I jeszcze, że nie jestem jedyną, jak zwykle, jak jakiś dziwoląg, który zawsze od wszystkich odstawał. Cieszę się, że tu trafiłam🙂.

Gość Panikara

To są ataki paniki moi drodzy, również to przechodziłam. Może u mnie nieco łagodniej jak u was, ale jednak, u mnie objawia się to nagłym, bez powodu szybkim pulsem, waleniem serca wręcz i ciśnienie od razu podskakuje do góry, trwa to może z 20 minut, po czym samo mija. 

Generalnie jestem bardzo nerwowa i przewrażliwiona na swoim punkcie, kilka razy dziennie mierze ciśnienie i puls, na punkcie pulsu to mam już wręcz fioła. Mój mąż ma mnie dosyć xD 

Byłam u kardiologa, wszystko wyszło ok, przepisał mi propanol, który ratuje mi życie w sytuacji wysokiego pulsu. 

Prawdopodobnie wybiorę się do psychiatry żeby przepisał mi coś na uspokojenie, bo te ziołowe środki już coraz słabiej na mnie działają. Narazie to odwlekam, ale pójść raczej będę musiała. Odpukać od miesiąca nie miałam ataku paniki, ale nie będę zapeszać xD 

https://goldengalaxy.ru/sposoby-zarabotka/kak-v-derevne-zarabotat-dengi Автоматическая накрутка биткоинов. Как зарабатывать Биткоины автоматически — боты и программы Forbes.ru Что общего у рекрутера и карьерного консультанта и какие инструменты они заимствуют друг у друга.)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last): анализ рынка акций, включая Lumen Technologies Inc, Banco Bilbao Viscaya Argentaria SA ADR. Свежая аналитика фондового рынка на Investing.com

https://goldengalaxy.ru/investitsii/investitsionnye-riski-chto-eto Protection Как заработать школьнику летом: 17 рабочих идей ??Для получения бездепозитного бонуса надо всего лишь зарегистрироваться в букмекерской конторе, не обязательно делать депозит. «Рейтинг букмекеров» собрал для вас лучшие бонусы без депозита на этой странице.)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last)? В нашей сегодняшней статье, мы рассмотрим, облачный майнинг без вложений с бонусами в 2020 году. Рейтинг сервисов для облачного майнинга в 2020 году ?

https://penza-post.ru/pokupaem-ventiljator-dlja-vannoj.dhtm

Goldencer (Голденсер) ? - каталог плитки, керамогранита (Италия) с фото и ценами, купить плитку Goldencer в интернет-магазине 3Дплитка

Уникальное предложение-привлекательная стоимость на Atlas Concorde Nid Natural Керамогранит 25x150 компании plitkanadom с доставкой в любой регион