Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Plastyka zastawki

Gość Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za namiary ! . Do Bąka do jakiś kosmos... 

JanuszK jak oceniasz prace swojego serca bije miarowo ? masz jakieś czasami przyśpieszenie akcji serca bez przyczyny ?? 

Super że nie masz  żadnego migotania itp mnie to bardzo wymęczyło na początku . 

Zmniejszyłem na polecenie lekarza Betaloc do 25mg. Serca praktycznie nie czuję, co najwyżej przy wysiłku. Przed zabiegiem przy wysiłku czułem mocniejsze uderzenia, a nawet je słyszałem. Również przed zabiegiem gdy leżałem na lewym boku lub na plecach miałem czasami skurcze komorowe, akurat w szpitalu jak byłem to poprosiłem żeby mi ekg zrobili I udało się je uchwycić. Teraz tego nie odczuwam, ale może to betaloc

Gość Ewa39zToF

JanuszK: Ja mam tak całe życie. W tym roku miałam pobranie krwi kilka razy, między styczniem a czerwcem, Za każdym razem trzeba było wkłuwać się trzy razy, żeby wreszcie osiągnąć sukces. Też mam gęstą krew, mimo że biorę lek na jej rozrzedzenie. Pielęgniarki nie radzą sobie z moimi żyłami, chcą pobrać krew z miejsc, w których odradzam, bo wiem, że to się nie uda. Lata doświadczeń. Ale niektóre się upierają, bo mają praktykę. Raz, w zeszłym roku, przez ten upór zemdlałam, bo się tak zestresowałam kolejnym kłuciem, bo pierwsze nie wyszło.

Myślę, że jakieś parametry krwi mają znaczenie (np. mam dużo płytek), a dwa to mniejsza kurczliwość serca przez Betaloc. Bo do tej pory było mi strasznie zimno, a jak zmniejszyłem dawke o połowe to już trochę mniej. Ale z drugiej strony, do tej pory (po zabiegu, ale przed zmniejszeniem dawki Betaloc) udało się trzy razy pobrać krew z prawej żyły łokciowej. 

A chciałem sobie pobrać krew żeby zweryfikować INR, bo według mojego przyrządu miałem dzisiaj INR=1,97 przy dawce 6mg od tygodnia (3 dni temu było 2,13), a ważę 65kg.

Gość Ewa39zToF

O, ja brałam kiedyś Betaloc ZOK, 25 mg, o ile pamiętam. Od kilku lat zażywam Bicosard, ale problemy z pobraniem krwi ma od dziecka, a leków na stałe nie brałam 27 lat. Podobno osoby z wadami serca mają generalnie gęstszą krew. U mnie dochodzą słabo widoczne żyły, zwłaszcza w łokciach, więc zastrzegam, żeby tam nawet nie szukać, ale zwykle pielęgniarki wiedzą lepiej 😞 Dlatego będę się bronić przed zastawką mechaniczną aortalną, gdyby mi proponowali wymianę, bo nie wyobrażam sobie pomiaru INR. 

U mnie pobranie krwi też jest problematyczne, ale raczej z powodu zrostów w żyłach. Choć może i rzeczywiście, jak pisze Ewa z powodu choroby serca również. Pamiętam, że kiedyś za wcześnie usunęli mi po operacji ten wenflon przy szyi i nie mogli pobrać krwi że zgięcia w łokciu. No, ja słabłam z emocji ale pielęgniarki w szpitalu też! Próby była z dłoni i ze stopy. Nawet usłyszałam, że poproszą chirurga i założą mi wkłucie na szyi na sorze! Ale cudem poszło ze stopy. Kiedyś znowu dowiedziałam się, że przed pobraniem powinnam nieco wypić wody i jak jest to dozwolone to tak robię. Polecam też zastawkę naturalną ze względu na brak mierzenia inr i jeśli np. planowana jest ciąża. 

Jestem po kontroli w poradni przyszpitalnej, jest ok. Za tydzień mam mieć holter ekg całodobowy, a za 2 tygodnie wizyta u kardiologa. Wydaje się że wszystko kardiologicznie/wydajnościowo w porządku, a tylko co kilkanaście dni odczuwam taki dyskomfort w żołądku, ale to chyba od tych wszystkich lekow, głównie warfinu. No i bardziej marznę niż przed zabiegiem, ale i tak jest dużo lepiej niż w listopadzie/grudniu. Mam nadzieję, że to minie po odstawieniu leków. Teraz biorę Betaloc ZOK 25mg, Diuver 2,5mg, IPP20, Warfin 6,25mg (średnio). W grudniu kardiolog mi zmniejszył betaloc i diuver o połowę, bo ciśnienie z rana miałem czasem 90/60 i zimno strasznie było. W styczniu byłem 2 razy w Bieszczadach, po kilka godzin łażenia i dałem radę bez problemu. 

Super cieszę się , u mnie ogólnie też jest bardzo dobrze ale 2 dni temu miałem lekką arytmię z rana po ostrym stresie ostatni raz tak miałem 3 miesiące temu ale chyba to nie było migotanie miałem nagłe przyśpieszenia pulsu  . Betaloc 25 tez łykam i dalej warfin 5 mg  muszę pogadać z kardiologiem może odstawię ten warfin bo już ponad 6 miesięcy po operacji .

Ciśnienie i puls bardzo dobre  

Jutro od nowa zaczynam pić zioła ponieważ jestem po nich spokojny a miałem przerwę ponad dwa tygodnie . 

Trzymaj się !! 

Cześć, nie mam żadnych dolegliwości związanych z krążeniem. No ale przed zabiegiem też ta wada mi bardzo nie przeszkadzała - poza szybszym tętnem przy większym wysiłku. Ale tak po pół roku od zabiegu zacząłem odczuwać poprawę wydolności przy pływaniu, bieganiu i chyba ta poprawa nie wynikała z treningu. 

W dniu 6.01.2022 o 22:54, Gość arsen napisał:

JabuszK jak tam u Ciebie już trochę minęło od Twojej operacji.

Arsen, a jak u Ciebie ?

W dniu 12.02.2022 o 13:35, Gość JanuszK napisał:

No ale przed zabiegiem też ta wada mi bardzo nie przeszkadzała - poza szybszym tętnem przy większym wysiłku.

JanuszK, wspominałeś przed zabiegiem, że odczuwałeś czasami dodatkowe skurcze komorowe. Czy to wszystko się wycofało ?

U mnie raczej wszystko stabilnie , ostati raz na echo było 8 miesicy temu i wybieram się na kontorlę w marcu .  3 tygodnie temu dostałem gorączkę  i bóle mięśni ale brak objawów przeziębienia itp.  puls miałem cały czas prawie 100   Przeszło mi po 2 dnaich testu nie robiłem byłem później sałby i sie pociłem . Po tygodniu zaczyna mnie boleć ząb oko i ucho... robiłem wszystkie badania od  A do Z i  okazuje się że mam zapalenie oka .  Teraz mi chyba przeszło na szczęscie serce pracuje bez zarzutu zobaczymy co na echo wyjdzie i wam napiszę jestem prarwie dwa lata po operacji.